URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2019, 10:42

Ambrozie „protejată”: Legea anti-ambrozie s-a dovedit degeaba. Nicio amendă nu a fost dată în Bihor vara aceasta!

Ambrozie „protejată”: Legea anti-ambrozie s-a dovedit degeaba. Nicio amendă nu a fost dată în Bihor vara aceasta! ÎN ULTIMUL CEAS. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a trimis zilele trecute o notificare către toate primăriile din judeţ, cerându-le să stârpească buruiana. De ce instituţia n-a făcut acest demers la începutul verii, greu de înţeles...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii s-au convins: cu sau fără lege, ambrozia creşte în voie! În primul an în care există o lege pentru combaterea acestei buruieni alergene, autorităţile locale au constatat că prevederile ei nu pot fi aplicate. Aşa că, în timp ce ambrozia a crescut în voie, în întreg judeţul nu s-a dat nici măcar o amendă...

Dezinteres şi neputinţă

Legea 62/2018 şi HG 707/2018 ar fi trebuit să conducă la curăţarea ambroziei din România, dar s-au dovedit inutile. Comisia judeţeană, care ar fi trebuit să inventarieze terenurile contaminate şi apoi să amendeze proprietarii, s-a împiedicat de la primul pas.

Primăriile din judeţ, care ar fi trebuit să facă un inventar al terenurilor infestate, nu s-au achitat de sarcină, iar cum legea nu stabileşte şi sancţiuni în această situaţie, edilii nu au putut fi obligaţi. Astfel, comisia - formată din specialişti ai Direcţiei pentru Agricultură, APM, DSP şi reprezentanţi ai primăriilor - n-a avut de ales decât să identifice singură terenurile cu probleme. "Dar toţi membrii avem şi alte sarcini de serviciu", zice Adrian Feher, preşedintele comisiei. Aşadar, au lucrat când au apucat...

Lege "precoce"

şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nicolae HodişanNici după ce a depistat terenuri cu ambrozie, comisia n-a prea avut ce face. Legea prevede că proprietarii trebuie să primească avertismente între 1 şi 15 iulie, iar amenzi între 16 şi 31 iulie. "Pentru că am avut o vară mai ploioasă, ambrozia a apărut în cele mai multe zone după 1 august", spune şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nicolae Hodişan (foto). Aşa se face că în judeţ nu s-a dat nicio amendă! "S-au încheiat şapte procese verbale de notificare şi un avertisment", zice Feher.

Ca anul viitor această situaţie să nu se repete, comisia din Bihor va transmite Ministerului Agriculturii o listă cu propuneri de modificare a legii. "Am avut o întâlnire şi la Prefectură pe această temă, am stabilit că noi ne-am făcut datoria, dar legislaţia e slabă. Vom cere să nu mai fie limitări la termenele de sancţiuni, dar şi ca autorităţile locale să fie împuternicite să dea amenzi", spune Hodişan.

Rămâne de văzut dacă Parlamentul şi Guvernul vor înţelege ce au de făcut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hodi-shan, ce odihnit esti..!
Cred ca asemeni zeilor ( precum te crezi), cum se mai numea licoarea facuta din aceasta planta ( licoarea zeilor)...asa pare ca ai incercat si tu ! Nu-ti doresc decat sa ai alergie cel putin la acest tip de polen!
Postat 26 Septembrie 2019, 13:36 de eraclid
autorităţile locale să fie împuternicite să dea amenzi
Asta este menirea autoritatilor locale.Ar putea da amenzi si fetelor care circula singure pe strada.La fel cum politia rutiera a rezolvat cazul caracal aruncindu-se pe soferii care transportau autostopisti.E mult mai profitabil decit sa contracteze autoritatile niste firme cu motocoase, sau prestatori independenti(gipsy&stihl co.), care sa ia la talpa terenurile orasului si imprejurimile.Romania vesela...
Postat 26 Septembrie 2019, 12:06 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON