URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2015, 09:00

Ambasadorul Jan Gabor a inaugurat consulatul onorific slovac din Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradea a devenit sediu consular. Ambasadorul Jan Gabor a inaugurat joi seară, cu ocazia zilei naţionale a Slovaciei, consulatul onorific slovac din corpul E al fortificaţiei.

La eveniment au participat, printre mulţi alţii, consultul onorific Miroslav Iabloncsik, cel care conduce şi consulatul din Salonta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Slovace, Jana Lassakova, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, primarul de Oradea, Ilie Bolojan, politicieni, oameni de afaceri şi directori de instituţii deconcentrate.

"Sunt de trei ani în România şi de fiecare dată când sărbătorim ziua naţională slovacii noştri nu vin în Bucureşti pentru că sunt departe. Ei sunt în vestul României, drumul până la Bucureşti este lung, şi de aceea am decis să vin eu astăzi aici", a declarat Jan Gabor, în discursul care a precedat tăierea panglicii inagurale a consulatului de la Oradea.

Potrivit ambasadorului, rolul consulatului onorific este de a consilia cetăţenii slovaci care întâmpină probleme în timp ce se află în trecere prin România şi de a încuraja colaborarea în plan economic şi cultural dintre cele două ţări.

Poziţia sa a fost întărită şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a spus că "astfel de evenimente pot să stabilească o relaţie mai profundă atât între slovacii din România şi cei din Slovacia, cât şi între români şi slovaci".

De altfel, buna relaţie de convieţurire dintre cele două etnii a răzbătut inclusiv din scurtul discurs al primarului Ilie Bolojan. "Nu pot decât să repet ceea ce i-am spus înainte, în particular, vicepreşedintelui Parlamentului Slovac, doamna Jana Lassakova, căreia i-am mulţumit pentru ceea ce au făcut membrii comunităţii slovace pentru oraşul Oradea şi judeţul Bihor. I-am spus că slovacii sunt oameni la locul lor, harnici, şi i-am mulţumit pentru calitatea corpului diplomatic pe care l-au trimis la Bucureşti", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că repartizarea de către municipalitate a unui sediu pentru consulatul slovac "este o formă de respect pentru comunitatea slovacă şi statul slovac".

Consiliul Local a aprobat marţi acordarea unui spaţiu de 220 metri pătraţi din Corpul E al Cetăţii către Ambasada Slovaciei, care l-a pus la dispoziţia centrului cultural şi consulatului onorific al Republicii Slovace. Spaţiul a fost acordat în folosinţă gratuită pentru o perioadă de zece ani.

Deşi consulul  onorific, Miroslav Iabloncsik, va avea program cu publicul la Oradea doar în zilele de marţi şi joi, sediul va fi deschis zilnic. Consulatul poartă denumirea de onorific pentru că personalul, în frunte cu Miroslav Iabloncsik, prestează această muncă voluntar.

În prezent, comunitatea slovacă din România numără circa 18.500 de reprezentanţi, din care nu mai puţin de 10.000 de slovaci trăiesc în Bihor, în zone precum Şinteu, Făget, Valea Cerului, Derna, Mădăras şi Salonta. Comunitatea slovacă din Oradea numără circa 800 de membri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON