URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2018, 09:48

Alternativa... Ioana: O tânără stabilită în Oradea trăiește de 5 ani fără plastic!

Alternativa... Ioana: O tânără stabilită în Oradea trăiește de 5 ani fără plastic! foto: Sofia Mile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă puteţi imagina viaţa fără plastic, adică fără nicio pungă, niciun flacon de apă şi nicio caserolă de mâncare? Probabil că nu, dar orădeanca Ioana Tănase dovedeşte că se poate. Tânăra trăieşte de cinci ani fără plastic, convinsă că aceste materiale nu doar pângăresc natura, ci şi îmbolnăvesc oamenii. "Conştient, nu cumpăr niciun produs care conţine plastic sau este furnizat în ambalaje din plastic", spune Ioana.

Problema secolului

Ioana a decis să nu mai cumpere niciun produs din plastic în 2013. Pe-atunci, tânăra originară din Sibiu locuia în Belgia şi a zărit, aproape din întâmplare, pe internet, imaginea dezarmantă cu leşul unui pui de albatros în descompunere şi cu stomacul doldora de plastic. "M-a şocat poza, nu mi-a venit să cred că este reală", povesteşte ea.

Ca toată lumea, ştia că plasticul a contaminat deopotrivă adâncurile oceanelor şi piscurile munţilor, dar nu conştientizase că problema este acută. "M-am documentat nu doar despre efectele asupra naturii, ci şi asupra sănătăţii noastre. Nimeni nu spune că, de fapt, materialele plastice sunt cancerigene sau că duc la sterilitate. Ca femeie, mi s-a părut îngrozitor", zice Ioana, acum în vârstă de 34 de ani.

Privindu-şi coşul de gunoi, a observat că majoritatea mizeriilor pe care le aruncă sunt din plastic, de la PET-uri de apă la ambalajele unor produse alimentare. Ca atare, a hotărât că nu va mai fi unul dintre oamenii care sprijină industria plasticului, iar de atunci nu mai cumpără niciun produs din sau ambalat cu plastic!

Viaţă "zero waste"

În noul stil de viaţă, Ioana s-a inspirat mult din povestea a două activiste ecologiste, Bea Johnson şi Beth Terry. Cea dintâi este iniţiatoarea reţelei mondiale "Zero Waste", prin care încearcă să determine oamenii să nu mai producă gunoaie defel, iar Terry a scris o carte despre cum trăieşte fără plastic. "M-au convins că se poate", spune Ioana.

Aşa a învăţat că, în locul pungilor din supermarketuri, poate folosi doar sacoşe textile, că recipientele de plastic pot fi înlocuite cu cele metalice ori cu borcane, iar apa poate fi băută direct de la robinet. "Nu trebuie să inventăm nimic. Este suficient să ne gândim cum trăiau bunicii noştri", zice Ioana. Reguli pe care întâi le-a aplicat în Belgia, iar din 2016 şi la Oradea, oraş în care s-a mutat şi care a cucerit-o de la prima vizită, prin frumuseţe şi curăţenie.

Bănuită că.. fură

La ea acasă, locul pixurilor din plastic l-au luat creioanele, iar folia alimentară a înlocuit-o cu hârtie cerată. De asemenea, Ioana nu cumpără nici alimente ambalate, orezul, de pildă, achiziţionându-l exclusiv la vrac.

Cel mai greu i-a fost în magazine, când cântărea fiecare fruct în parte sau turna orezul direct în sacoşa ei textilă şi era bănuită că ar vrea să fure. "De fiecare dată, am explicat că eu trăiesc fără plastic, i-am lăsat pe vânzători să cântărească din nou şi s-au convins". Recunoaşte că cel mai greu i-a fost să renunţe la dulciuri, dar între timp a învăţat să facă prăjituri de casă, care îi alină dorul.

În plus, Ioana şi prietenul ei fac tot posibilul să nu lase în urma lor nicio mizerie. Toate resturile vegetale sau alimentare le transformă în compost, iar hârtiile le trimit la reciclat.

Ateliere anti-plastic şi piaţă eco

De doi ani încoace, Ioana se străduieşte să-i convingă pe orădeni să nu mai consume plastic. Alături de câţiva prieteni cu care împărtăşeşte această pasiune, a înfiinţat asociația Natura fără plastic, prin care a inițiat proiectul Alternative, cu care organizează ateliere anti-plastic şi de promovare a unui stil de viaţă eco şi sustenabil.

În plus, ONG-ul are şi un magazin virtual cu produse care înlocuiesc plasticul, ca de pildă sacoşe, paie metalice ori periuţe de dinţi din bambus. "Produsele textile sunt produse de noi, din bumbac 100%, iar restul provin de la alţi furnizori despre care avem garanţia calităţii", spune Ioana.

De asemenea, Alternative sprijină o "piaţă" eco, care se ţine în fiecare joi, la inițiativa unei alte orădence, Monika Henn, în pub-ul Lokal, unde se scot la vânzare produse organice şi fără plastic. De pildă, legume şi fructe direct de la producători,  cosmetice naturale şi multe altele.

Magazin în premieră

Anul viitor, Ioana şi colegii ei de la Alternative au de gând să ducă lupta anti-plastic şi mai departe. "Am câştigat finanţare europeană şi vom deschide la Oradea primul magazin zero waste din România", spune tânăra.

Aici, doritorii vor găsi o sumedenie de produse alimentare, dar nu numai, direct de la producători, vor putea cumpăra orice cantitate doresc şi doar într-un mod sustenabil şi eco, adică fără plastic. "De exemplu, vei veni cu sticla ta şi îţi vei cumpăra exact cât oţet ai nevoie".

Ioana estimează că va deschide magazinul în vară şi speră ca mulţi bihoreni să-i înţeleagă demersul. Şi, mai ales, să priceapă că plasticul are alternative...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON