URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2020, 07:24

Alegeri parlamentare 2020: Toate secţiile de vot din Bihor s-au deschis fără probleme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică este ziua alegerilor parlamentare în România, iar toate cele 655 de secţii de vot din Bihor s-au deschis, fără incidente. Ele vor rămâne deschise până la ora 21.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bihor, la ora 7, toate secţiile de vot au fost deschise şi nu au fost raportate incidente care să perturbe procesul electoral.

În Bihor, 500.328 de cetăţeni înscrişi pe listele electorale permanente, din care 184.980 sunt din Oradea, îi vor putea vota pe viitorii senatori şi deputaţi.

La fel cum s-a întâmplat în septembrie, când au avut loc alegerile locale, la acest scrutin s-au luat şi măsuri speciale, menite să prevină răspândirea infecţiilor cu Sars-Cov-2. Atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi alegătorii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie, să păstreze o distanţă de siguranţă de minimum un metru faţă de alte persoane şi să-şi dezinfecteze mâini la intrarea în secţie, respectiv după contactul cu materialele de votare.

Prefectura Bihor a distribuit celor 655 de secţii din judeţ 150.000 măști de protecție, 125.000 de perechi de mănuși de protecție şi 1.200 litri de dezinfectant.

În localităţile care sunt în carantină - oraşul Nucet şi satele din comuna Câmpani - alegătorii pot merge la secţiile de vot fără declaraţie pe proprie răspundere.

În schimb, niciun bihorean aflat în carantină sau izolare la domiciliu, pentru că este infectat cu Covid-19 sau a intrat în contact cu o persoană bolnavă, nu va putea merge la secţia de votare. Cei aflaţi în această situaţie au putut să depună cereri la BEJ sau la birourile electorale locale, pentru a vota cu ajutorul urnei mobile. BEJ Bihor a soluţionat 213 astfel de cereri.

Prezenţa la vot poate fi consultată în timp real pe site-ul https://prezenta.roaep.ro.

Cum a fost în 2016

În urmă cu patru ani, alegerile parlamentare i-au mobilizat pe 43,80% din bihoreni, adică 220.609 persoane, care au votat cei 13 parlamentari ai judeţului.

Atunci, clasamentul din judeţ a arătat astfel: PSD a primit 33% din voturi, PNL 27%, UDMR 23%, USR şi ALDE 4%.

La cel mai recent scrutin, alegerile locale din luna septembrie - primele organizate în contextul pandemiei de Covid-19 - prezenţa la vot în Bihor a fost de 52,23%. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON