URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Decembrie 2020, 07:24

Alegeri parlamentare 2020: Toate secţiile de vot din Bihor s-au deschis fără probleme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică este ziua alegerilor parlamentare în România, iar toate cele 655 de secţii de vot din Bihor s-au deschis, fără incidente. Ele vor rămâne deschise până la ora 21.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bihor, la ora 7, toate secţiile de vot au fost deschise şi nu au fost raportate incidente care să perturbe procesul electoral.

În Bihor, 500.328 de cetăţeni înscrişi pe listele electorale permanente, din care 184.980 sunt din Oradea, îi vor putea vota pe viitorii senatori şi deputaţi.

La fel cum s-a întâmplat în septembrie, când au avut loc alegerile locale, la acest scrutin s-au luat şi măsuri speciale, menite să prevină răspândirea infecţiilor cu Sars-Cov-2. Atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi alegătorii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie, să păstreze o distanţă de siguranţă de minimum un metru faţă de alte persoane şi să-şi dezinfecteze mâini la intrarea în secţie, respectiv după contactul cu materialele de votare.

Prefectura Bihor a distribuit celor 655 de secţii din judeţ 150.000 măști de protecție, 125.000 de perechi de mănuși de protecție şi 1.200 litri de dezinfectant.

În localităţile care sunt în carantină - oraşul Nucet şi satele din comuna Câmpani - alegătorii pot merge la secţiile de vot fără declaraţie pe proprie răspundere.

În schimb, niciun bihorean aflat în carantină sau izolare la domiciliu, pentru că este infectat cu Covid-19 sau a intrat în contact cu o persoană bolnavă, nu va putea merge la secţia de votare. Cei aflaţi în această situaţie au putut să depună cereri la BEJ sau la birourile electorale locale, pentru a vota cu ajutorul urnei mobile. BEJ Bihor a soluţionat 213 astfel de cereri.

Prezenţa la vot poate fi consultată în timp real pe site-ul https://prezenta.roaep.ro.

Cum a fost în 2016

În urmă cu patru ani, alegerile parlamentare i-au mobilizat pe 43,80% din bihoreni, adică 220.609 persoane, care au votat cei 13 parlamentari ai judeţului.

Atunci, clasamentul din judeţ a arătat astfel: PSD a primit 33% din voturi, PNL 27%, UDMR 23%, USR şi ALDE 4%.

La cel mai recent scrutin, alegerile locale din luna septembrie - primele organizate în contextul pandemiei de Covid-19 - prezenţa la vot în Bihor a fost de 52,23%. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON