URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2020, 12:18

Alegătorii trebuie să respecte reguli speciale la votarea de duminică, Prefectura distribuie măşti de protecţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura şi Direcția de Sănătate Publică Bihor au transmis celor 101 primării din județ o comunicare privind măsurile sanitare obligatorii de respectat pentru desfășurarea în siguranță a procesului de votare la alegerile locale de duminică.

Măsurile vizează accesul, fluxul și triajul alegătorilor în secția de votare, regulile în timpul votării propriu-zise, situațiile speciale ale persoanelor cu risc crescut de Covid, precum și procedurile pentru alegătorii cu simptome respiratorii.

Cele 101 primării au obligația de a aduce la cunoștința cetățenilor, inclusiv prin afișare la intrarea în secțiile de votare, toate regulile sanitare care trebuie urmate în cadrul procesului electoral, şi tot primăriile vor asigura dezinfecția secțiilor de votare înainte și după încheierea votării.

Astfel, persoanele care nu se pot deplasa la vot din motive medicale vor putea vota prin intermediul urnelor speciale mobile, având prioritate, din rațiuni epidemiologice, bolnavii care nu suferă de Covid. Condițiile de votare aplicabile urnelor speciale pentru persoanele aflate în izolare sau în carantină sunt prevăzute în Anexa nr.2 a H.G nr.782/2020 privind prelungirea stării de alertă începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și în Ordinul comun nr.1.594/140/2020 privind stabilirea unor măsuri și acțiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a procesului electoral.

Pe de altă parte, Prefectului anunţă că va coordona, în cursul zilei de sâmbătă, deci cu o zi înaintea zilei scrutinului, distribuția către cele 655 de secții de votare din județul Bihor a mai multe materiale de protecţie şi dezinfectare: 142.200 măști (disponibile atât pentru membrii secțiilor de votare, cât și pentru alegători), 1.995 recipiente de 0,75 ml cu dezinfectant pentru mâini, 7.464 litri de dezinfectant pentru suprafețe, 57.500 perechi de mănuși.

Alegătorii trebuie să respecte câteva reguli de prevenţie sanitară a procesului de votare: să acceadă eşalonat în secția de votare (pentru a se evita aglomerările), să nu intre mai mult de 5 alegători concomitent în sala de vot, să păstreze o distanța de minim 1 metru față de alte persoane, să poarte corect masca de protecție (astfel încât să acopere nasul și gura) şi, în fine, să-şi dezinfecteze mâinile atât la intrarea, cât și la ieșirea din secția de votare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Îmi faci viața mai bună ... te votez !?!
Dacă însă ești tot timpul cu "piciorul pe frână" când e vorba de binele meu, în timp ce tu te îmbuibi cu salarii babane și indemnizații nemeritate, pensii speciale și tot felul de drepturi suplimentare ori beneficii peste rând ... atunci, fac ceva pe masca ta !?! Și nu este exclus, ca atunci când te prind, să ți-o indes în gură ... ca să simți cu adevărat putoarea ce o lași în urma ta !?! Iar asta e valabil pentru toți candidații și toate partidele !?!
Postat 24 Septembrie 2020, 13:26 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON