URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2015, 09:38

ALDE Bihor vrea să promoveze un proiect de lege pentru desfiinţarea inspectoratelor şcolare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ALDE Bihor vrea să desfiinţeze inspectoratele şcolare judeţene. "Nu avem nevoie de un inspectorat şcolar format din zeci de persoane. În 20 de ani, inspectoratele din toată ţara nu au venit cu nimic nou iar directorii de şcoli nu fac nimic pentru că ştiu că inspectorii decid", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Vasile Gheorghe, membru ALDE şi profesor la şcoala "Nicolae Bălcescu".

Potrivit dascălului, inspectoratele încalcă grav principiul autonomiei şcolilor. "Cam 40% din directorii adjuncţi sunt numiţi tot pe un an şi nu în urma unui concurs. Lucrează din august în august, iar în loc să se ocupe de şcoală se ocupă doar de propria imagine, lustruind pantofii cui trebuie", a spus profesorul.

Vasile Gheorghe a mai spus că nivelul de calitate a învăţământului românesc poate creşte doar printr-o autonomie reală a şcoliilor. "Pentru ca învăţământul românesc să se reformeze este nevoie de autonomie. Astăzi, dacă inspectoratul dă un post, directorul de şcoală nu poate face nici măcar un interviu cu acel profesor, ca să afle cine este şi de unde vine. Ocuparea postului de cadru didactic ar trebui făcută printr-un concurs organizat de şcoală. Ea ştie cel mai bine dece are nevoie", a declarat Gheorghe.

Potrivit declaraţiei copreşedintelui filialei, Mircea Teaha, propunerea profesorului orădean va fi transmisă în teritoriu colegilor, spre analizare, iar apoi Parlamentului pentru a fi discutat ca proiect de lege. "Am vorbit cu mai multe filialele cărora le-am cerut părerea cu privire la propunerea noastră şi urmează ca, până iarnă, aceasta să fie pe masa parlamentarilor", a spus Teaha.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
și, la alții cum funcționează sistemul?
eu cred că rolul insp școlare e cam ca cel al prefecturilor pt județe, adică împrăștietorul de informație educațională în teritoriu, mă rog. o chestie de sistem... presupunând prin absurd că aceste inspectorate se desființează, cred că ar trebui automat schmbată legea invatamantului. pe urmă, nu văd cum o școală din cucucenii din deal, de exemplu, poate anunța că are nevoie de un profesor, că acel post de dascăl e disponibil si ca va organiza concurs cat mai democratic. va spune ca nu are bani nici de salarii, dar sa mai publice anunturi cine stie pe unde, ca sa vada cat mai multe lume si sa vina la interviul de angajare intr-o scoala autonoma, in care directorul nu e pus pe criterii politice, adica de cei care a bani, ci pur si simplu exista un director care a luat cea mai mare nota la un concurs probabil standard, sau cum? deci, cred că rolul inspectoratelor este in primul rand acela de centralizator de informatii la centru plus multe altele... cred că reforma in invatamant tine intr-adevar de autonomia scolilor, de ancorarea in realitate a programei scolare si a ofertei de instruire, dar trebuie sa traiasca si dascalii ăia cumva, că altfel nu e scoală... ar trebui să se vadă cum funcționează un sistem școlar într-o țară dezvoltată, cu performanțe recunoscute în acest domeniu, după care..., cred.
Postat 27 Septembrie 2015, 19:27 de vg
Inspectorate scolar
Nu sunt simpatizant ALDE, dar sustin ideea lor legata de desfiintarea Inspectoratelor scolare. In urma cu niste ani, am avut ocazia de a fi detasat sa predau in invatamantul secundar in Maroc. Existau niste entitati-nu mai retin cum se numeau - o entitate cu 5 angajati la un teritoriu mai mare decat Transilvania, care avea oarecum atributiile unui inspectorat scolar. Faceau o verificare pe an in fiecare scoala, totul bine programat si organizat, iar cine nu corespundea unor criterii foarte stricte, era anuntat ca nu mai are ce cauta la predare dupa terminarea seriei. Nu exista notiunea de titular-titlu castigat pe viata- totul era legat de competenta de dascal. Avem in Romania dascali care nu sunt dascali (pentru ca notiunea de dascal implica multe competente si aptitudini), sunt doar "omul d ela catedra". A fi dascal este o arta, o profesie careia daca nu i te dedici, nu ai ce cauta in practicarea ei. In Franta la un seminar comparativ asupra sistemelor educative din Europa cineva-dascal de altfel la o Universitate importanta din Paris-spunea ca un inspector nu are de unde sa stie mai bine decat dascalul de la clasa, ce competente au dobandit sau nu elevii ! Si avea perfecta dreptate. Cunosc asa zisi profesori, la +50 de ani care predau informatica si habar n-au sa miste mouse-ul pe ecran. Nu au dobandit minimul de competente pentru ei insisi-necesar de altfel in acest secol-dar predau informatica si se spune ca dezvolta la copii competente de utilizare a calculatorului. La o scoala unde daca 1 elev ia bacalaureatul e mult, de cativa ani incoace. Iata de ce, SUSTIN cu toata taria desfiintarea acestor inspectorate care asigura doar spatele unor directori incompetenti si se fac ca lucreaza- mai bine zis "freaca menta". Oare cati stiu de unde vine expresia aceasta????
Postat 25 Septembrie 2015, 14:10 de Oradeamea
totul e politic
Un haos total în învățământul bihorean, directorii de școli fac ceea ce vor ei, fără să-i ia nimeni la întrebări.Să nu mai spun cât sunt de incompentenți.Numirile acestea politic se răsfrâng asupra tuturor, negativ, bineînțeles.
Postat 25 Septembrie 2015, 11:11 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON