URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2020, 17:50

Albine vs. ţânţari: Apicultorii acuză Primăria Sânmartin că a comandat o dezinsecţie aeriană, care va masacra stupinele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

18 apicultori bihoreni au depus, joi, o sesizare la Garda de Mediu Bihor, acuzând Primăria Sânmartin că le pune munca în pericol.

Primăria a comandat o dezinsecţie aeriană pentru vineri, iar apicultorii susţin că operaţiunea le va omorî albinele, care acum au mult de muncă, dat fiind că este în floare pădurea de tei de la Betfia.

An fără miere

"Cu aceeaşi problemă ne lovim an de an: când este teiul în floare, atunci face Primăria dezinsecţie. Nu înainte, nu după. Colegii apicultori au avut discuţia asta cu primarul şi anul trecut, a promis că va ţine cont, dar se pare că a uitat", a povestit BIHOREANULUI apicultorul Dumitru Boţ. Acesta are 70 de familii de albine, pe care le-a dus la Betfia cu camionul, special pentru a fi aproape de teii înfloriţi. "Cred că sunt acolo cam o mie de familii", a spus bărbatul.

Apicultorii spun că, dacă vor să protejeze albinele, nu pot decât să le mute. "Substanţa biocidă pe care o vor folosi s-a folosit şi la Deva, unde au murit mii de albine. În plus, are un efect care se întinde pe 15 zile. Dacă era doar o substanţă de contact, închideam albinele câteva ore, dar aşa le mutăm, nu avem de ales", a mai reclamat apicultorul.

Dacă dezinsecţia nu ar fi aeriană, ci una la sol, albinele ar fi protejate, a mai spus Boţ: "Dacă ar face lucrări la sol, s-ar evita zona florală, unde oricum nu stau ţânţarii".

Evident, mutarea va întrerupe producţia mierii, oricum mult mai puţină decât în alţi ani. "Anul acesta este catastrofal, eu niciodată nu le-am mai dat mâncare în iunie. Salcâmii au înflorit puţin, pe tei ce ne mai bazam", a spus apicultorul.

"Invadaţi de ţânţari"

Primarul din Sânmartin, Cristian Laza, susţine că a înţeles nemulţumirea apicultorilor, dar nu va renunţa la dezinsecţia aeriană programată să înceapă vineri, la ora 6 dimineaţa. "Am primit numeroase reclamaţii de la locuitorii comunei, suntem invadaţi de ţânţari. A fost vremea asta ploioasă şi nu am putut face dezinfecţia mai devreme", a declarat primarul, joi, pentru BIHOREANUL.

Acesta a spus că Primăria i-a anunţat pe apicultorii din comună şi pe cei care au notificat autoritatea publică locală de faptul că şi-au adus stupinele aici. "90% din apicultorii de la Betfia sunt din alte comune, şi doar vreo trei ne-au raportat prezenţa, aşa cum sunt obligaţi. Pe aceştia i-am notificat, telefonic şi în scris, că se va face dezinsecţia", a precizat Laza. Aşadar, apicultorii pot să-şi ia măsurile de precauţie necesare pentru a-şi salva albinele.

Comisarii de mediu verifică

De cealaltă parte, Garda de Mediu Bihor, instituţie la care cei 18 apicultori au făcut joi o sesizare, va verifica lucrările, dar nu le poate opri.

Potrivit comisarului şef Sever Şerbănescu, instituţia poate doar să se asigure că dezinsecţia se face cu o substanţă permisă de lege, de către o firmă autorizată. Dacă aceste cerinţe sunt respectate, Primăria Sânmartin are tot dreptul să continue lucrările.

Conflictul ar putea fi soluţionat dacă legislaţia ar fi modificată şi s-ar introduce prevederi privind interzicerea unor lucrări de dezinfecţie în perioadele de înflorire a teilor ori salcâmilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON