URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Octombrie 2018, 12:08

Al cincilea deces în Bihor după infecţia cu virusul West Nile: un pacient din Diosig aflat în Spitalul Municipal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat din Diosig în vârstă de 67 de ani, pensionar, a decedat vineri în secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea în urma infectării cu virusul West Nile, pe fondul unor afecţiuni cardiovasculare.

„Acesta este cel mai recent deces înregistrat în judeţ din cauza infectăririi cu West Nile, cazul fiind confirmat printr-o primă probă serologică. Urmează şi o a doua probă, pentru că aşa se procedează în asemenea situaţii”, a declarat BIHOREANULUI, luni, dr. Daniela Rahotă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit acesteia, în judeţul Bihor mai sunt alte şapte cazuri confirmate de îmbolnăvire, o parte a persoanelor afectate fiind încă spitalizate la aceeaşi secţie de Infecţioase, iar o alta externate.

Decesul de vineri este al cincilea din acest an.

Primul caz de îmbolnăvire în Bihor a fost, în luna iulie, al unui elev din Botoşani al Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea, un tânăr din Botoşani, tratat în judeţul de domiciliu.

Pentru a evita îmbolnăvirile cauzate de infecţia cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari, DSP Bihor recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să împiedice pătrunerea ţânţarilor în locuinţe prin plase de protecţie la ferestre, să utilizeze insecticide împotriva ţânţarilor în locuinţe şi în jurul caselor, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, precum şi să îndepărteze recipientele cu apă stagnantă şi gunoiul menajer.

Circa 80% din îmbolnăviri sunt simptomatice, semnele apărând în aproximativ două săptămâni din momentul muşcăturii ţânţarului care poartă virusul. În general, simptomele pot include febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON