Agricultura bihoreană este pe locul I în ţară la atragerea de fonduri europene cu 4.000 de proiecte implementate în şase ani, valoarea totală a acestora fiind de 303,2 milioane euro.
Mai "tari" ca bănăţenii
Potrivit evidenţelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), următoarele judeţe din clasamentul naţional sunt Timiş, cu investiţii atrase în valoare de 251,4 milioane euro (1.783 contracte de finanţare), şi Dolj, cu 237,5 milioane euro (3.722 contracte de finanţare).
"Suma mare atrasă de agricultorii bihoreni se datorează deschiderii manifestate de AFIR faţă de beneficiari, faptului că aceştia au înţeles că sursa de finanţare europeană este una sigură şi numărului mare de firme de consultanţă în domeniul agricol care s-au implicat în atragerea de fonduri", a declarat pentru BIHOREANUL Cristian Buzle, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Fonduri pentru fermieri
Potrivit unui comunicat al OJFIR Bihor, cele mai mari sume au fost atrase pentru depozitarea şi comercializarea produselor agricole (84 milioane euro), înfiinţarea şi modernizarea fermelor (76 milioane euro), investiţii în infrastructură şi patrimoniu cultural (65 milioane euro), respectiv înfiinţarea şi dezvoltarea de livezi (21 milioane euro).
La fel, în intervalul analizat s-au instalat în mediul rural 835 de tineri fermieri (35,7 milioane euro), au beneficiat de ajutoare europene 1.517 ferme mici şi au primit sprijin financiar 67 de firme cu profil non-agricol din comunele bihorene.
La nivel naţional, bugetul total al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care au fost derulate aceste proiecte, s-a ridicat la 9,44 miliarde euro, din care 8,1 miliarde din fonduri europene, iar diferenţa de la bugetul de stat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.