URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2014, 16:06

Agentul şpagă: Ce arată interceptările din dosarul poliţistului arestat pentru luare de mită

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută a adus o nouă pată pe obrazul Poliţiei Bihor, după ce un rutierist, Cosmin Flavius Fodor, a fost arestat pentru că a pretins mită de la un orădean cercetat pentru un accident provocat cu o alcoolemie de peste 2 la mie în sânge.

Ancheta procurorilor, realizată împreună cu poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, a scos la iveală că "omul legii" s-a lăsat "uns" uşor, acceptând şpaga de 1.200 lei de la un individ pe care îl cunoscuse de doar câteva minute, într-o crâşmă!

Un pic reţinut

Agentul şef adjunct Cosmin Flavius Fodor, 33 de ani, de la Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor (SPR), a fost reţinut luni şi arestat marţi, după ce cerut mită.

"Inculpatul, în calitate de agent şef adjunct de poliţie în cadrul IPJ Bihor - Serviciul Poliţiei Rutiere, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, i-a pretins denunţătorului K.M. suma de 1200 lei, din care a primit 900 lei, pentru a tergiversa cercetările într-un dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, asigurându-l că-i va facilita obţinerea unei soluţii favorabile", anunţa, sec, comunicatul Parchetului Bihor.

Negocieri în uniformă

Potrivit referatului în baza căruia procurorii au obţinut arestarea, denunţătorul, Marius Klein, l-a interpelat pe Fodor în septembrie 2013, într-un local din apropierea SPR, unde agentul intrase îmbrăcat în uniformă. Klein avea permisul de conducere suspendat şi i-a povestit rutieristului păţania sa, întrebându-l dacă ar putea să-şi "rezolve" permisul mai repede. "Dau oricât", i-a spus el lui Fodor, care, deşi nu îşi cunoştea interlocutorul, n-a avut nicio reţinere să-i promită că îl ajută şi să-i spună şi preţul serviciului: 1.200 lei.

Peste câteva zile, şoferul i-a şi adus prima tranşă, de 700 lei. "Se poate rezolva", l-a asigurat poliţistul, însă va trebui aşteptat întrucât "situaţia este gravă, din cauza alcoolemiei de peste 2 la mie". În decembrie Klein i-a mai dat încă 200 lei. Dar pe 13 ianuarie, după ce nu mai primise nicio veste de la poliţist, l-a denunţat la DGA Bihor.

"Poate e înregistrat"

De atunci cei doi au discutat mai mult faţă în faţă. "Îţi dai seama că pe telefon nu pot să discut lucrul ăsta... Poate e înregistrat, ştii cum îi", îi explica şoferului subofiţerul, pus deja sub urmărire. Şi, cum "clientul" îşi pierduse răbdarea, Fodor i-a explicat: "Dacă se făcea atunci, într-o lună, două, trei, deja acum era în instanţă, pa! Te condamna la... îţi dădea cu... deci nu te condamna cu executare, de aia cu suspendare. Şi aveai nevoie de condamnare cu permis anulat?".

"Ţi-am zis să ai răbdare puţin... şi mie mi s-o spus că de ce îl ţin şi nu îi dau drumul. Pentru ca aici îi invers la noi, ştii? Când sunt genuri de infracţiuni de asta cu alcool şi cu alcoolemie depăşită, atunci pe loc imediat trebe făcut (soluţionat dosarul - n.r. ), imediat în maxim 3 luni de zile. Mă simt foarte prost, în sensul că ai inţeles greşit că nu se poate exact pe moment. Îl ţin pentru că îi în avantajul tău şi dacă se ducea... era mai rău", spunea poliţistul.

A returnat din şpagă

La un moment dat, subofiţerul a returnat, din omenie, o parte din şpaga încasată. "Poftim, ia-i ăştia înapoi!... Amu nu mai dau pentru nimic altceva, numai aşa că na, eşti un om şi...", îi zicea Fodor lui Klein.

Şi totuşi, poliţistul a continuat să-l ajute, învăţându-l să-i mintă pe anchetatori că alcoolemia mare a fost cauzată de faptul că a băut mult nu înainte să urce la volan, ci după accident. "Vă dirijez eu cum să faceţi! Măcar cât îs aici... că aţi consumat şi după ce a avut loc incidentul, nu înainte!... Şi înainte, da' mai mult după! După, da?".

Poliţistul a recunoscut chiar că luase bani pentru a rezolva problema orădeanului. Când acesta l-a întrebat dacă mai trebuie să "pluseze", Fodor a refuzat însă categoric.

Klein: Aşa ai zis că până-n 15 februarie mă suni. No, după ce mi-ai dat banii ăia am crezut că nu mai faci nimic.

Fodor: E, nici vorbă... Da nu mai trebe, ţi-am zis.

Klein: C-o mai rămas ăia 400, mai trebe ceva sau nu? Că io dau...

Fodor: Nici vorbă.

Şpagă din compasiune

Motivul refuzului a ieşit la iveală zilele trecute, când Fodor a încheiat urmărirea penală, propunând procurorilor - culmea - trimiterea în judecată a clientului său! Chemat la Parchet să dea şi el socoteală, agentul a pretins în schimb că nu i-a cerut nimic orădeanului şi că a încercat să-l ajute "din compasiune".

"Inculpatul a manifestat o gravă vulnerabilitate la corupţie. Aşa cum rezultă din materialul de urmărire penală, faptul că inculpatul şi denunţătorul nu se cunoşteau deloc, iar întâlnirea are loc întâmplător într-un local, nu i-a împiedicat să discute despre lucruri atât de grave ca "rezolvarea" unei cauze penale aflate în curs de cercetare, reliefându-se în acest fel lipsa oricăror reţineri vis-a-vis de posibilitatea ca acţiunile lor ilicite să fie descoperite", se precizează în încheierea prin care Flavius Cosmin Fodor a fost arestat pentru 10 zile.

În aceeaşi zi, subofiţerul, care până acum nu a avut vreo abatere, a fost suspendat din funcţie şi pus la dispoziţie de conducerea Poliţiei până la soluţionarea cazului, fără alte comentarii. Dar oare ce ar mai fi de spus?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
gresala
vladutu din negru?
Postat 11 Iunie 2014, 13:23 de banditu
!!!
Daaaa si eu am lacramat.......
Postat 11 Iunie 2014, 10:34 de soso
a avut ghinion , se mai intampla
auZi tu Oradean.....ce alte infractiuni a mai facut acest agent sef? INTREBARE DE BARAJ. poate numai una si a fost de ajuns cat sa isi puna singur cutitul la gat. dar alti colegi de ai lui fac cu nemiluita si tot nu se afla. SARACUL, MIE PERSONAL UNUL IMI ESTE MILA DE EL
Postat 10 Iunie 2014, 19:31 de bihon
la fel
jumatate din sectia 2 rurala beius e la fel....stau la panda la semafoarele de la asa zisul drum in lucru si iau banii la oameni care zic ca trec ca pe rosuuuu.....asta in frunte cu seful lor si cony\tinuand cu Oprea de la circulatie eghed de la sectia 2 jude de la draganesti vladut din negru...pirtea pietroasa si cu seful lui care nu are treaba cu mizilicuri....el ia grosul din lemne......
Postat 09 Iunie 2014, 21:37 de ion
De ce va platim salarii ???
Ce alte cercetari la dosare cu infractiuni la circulatia rutiera a mai facut acest agent sef ????? Cati infractori au ramas nepedepsiti cercetati fiind de acest agent ???? Cator oameni nevinovati nu li s-a facut dreptate si au ramas schilozi sau mai rau datorita acestui agent ???? Mai sunt si alti agenti corupti la circulatie ???? Ce zic sefii lor ????
Postat 09 Iunie 2014, 16:52 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON