Adunaţi de dimineaţă pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe, zeci de oameni aşteaptă, zilnic, în ploaie, în zăpadă, în bătaia vântului ori a soarelui, să-şi dea examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere. Pentru unii, "traseul" a devenit mai degrabă un test de rezistenţă psihică decât unul de aplicare a Codului Rutier. Şi nu doar din cauza dezorganizării şi lipsei condiţiilor civilizate, ci şi a unor examinatori care profită de emoţiile cursanţilor, luându-i în derâdere.
Un astfel de caz a fost sesizat BIHOREANULUI de orădeanul Dorel Marincaş. La sfârşitul anului trecut, fiica sa, Monica, elevă în ultimul an la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, a fost respinsă a doua oară. Problema a fost, zice omul, examinatorul care ar fi agasat-o pe fată, făcându-i inclusiv aluzii cu conotaţii sexuale.
"Ce căcat"
Incidentul s-a produs pe 20 decembrie 2019. Deşi procedura prevede ca întregul examen să fie înregistrat audio şi video, tatăl candidatei Monica Marincaş (foto) susţine că examinatorul, agentul Sorin Avram, a ţinut aparatul pornit strict cât maşina se afla în mişcare şi l-a oprit imediat ce a dat verdictul de respingere a candidatei.
Poliţistul, zice Marincaş, a avut comportament de derbedeu. "La început, înainte de a porni pe traseu, în timp ce îi completa formularul de examen, fiicei mele i s-a reproşat că ţinuta, un trening lejer, pare de la piaţa de vechituri, apoi că nu ştie să ţină stiloul în mână, fiind o problemă inclusiv şcoala la care învaţă, fiindcă ar fi una de fiţe", spune orădeanul.
Poliţistul ar fi continuat cu remarcile şi după examen, când, după plecarea martorului asistent (alt candidat), a rămas singur cu tânăra în maşină. "Ce căcat s-a întâmplat?", i-ar fi zis agentul cu referire la greşeala făcută în trafic, după care a schimbat brusc placa, îndemnând-o să nu fie emoţionată, dar... atenţionând-o că s-a dat de dimineaţă cu gel de păr şi parfum Paco Rabanne.
"Aflând că o însoţesc, şi-a exprimat regretul că sunt acolo, altfel ar fi lăsat-o să se apropie, să-l miroase! I-a mai spus să facă abstracţie de uniformă, că nu-l reprezintă, şi că a fost fraier că s-a căsătorit atât de devreme, deoarece acum ar fi putut avea o amantă tânără! La coborâre a întrebat-o dacă îl mai iubeşte după ce a căzut examenul şi i-a spus destul de imperativ că speră ca discuţia aceasta să rămână între ei", a povestit Marincaş.
Un frustrat
Monica i-a dezvăluit tatălui ce s-a întâmplat în drum spre casă. "Dacă îmi spunea acolo, atunci, probabil l-aş fi luat de guler. Dar ea era marcată, pe drum a izbucnit în plâns şi doar după insistenţe mi-a povestit motivul. Îmi cunosc fiica şi ştiu că spune adevărul".
Ca atare, Marincaş (foto) a sesizat abuzul printr-o petiţie online postată pe pagina Prefecturii Bihor, în atenţia şefului Serviciului Permise, Alexandru Laza. Ulterior a aflat, spune el, că fiica sa nu a fost singura candidată luată peste picior de poliţist.
Una dintre colegele fetei, care a dat proba practică tot cu Avram, s-a trezit că poliţistul i-a dezlegat şireturile pentru ca apoi să se scuze că nu s-a putut stăpâni. Altei fete, tot după ce a picat-o la examen, i-a zis că acum sigur n-o să mai vrea să-i mai fie amantă, iar o tânără a fost atât de atent examinată încât la final a primit complimente pentru... frumuseţea picioarelor. "După mine, acest poliţist ar trebui dezbrăcat de uniformă şi descărcat de programul care îl constrânge să înghesuie în «job» şi căutările personale de frustrat sexual", se revoltă Marincaş.
Poliţia nu-i bordel
Atât că, potrivit răspunsului care i-a fost transmis săptămâna trecută sub semnătura prefectului Dumitru Ţiplea, agentul a acţionat regulamentar. "Aspectele sesizate nu se confirmă, comportamentul agentului examinator fiind în concordanţă cu Codul de etică şi deontologie al poliţistului", arată documentul.
Motivul? Cristian Cristea, ofiţerul Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări care a făcut cercetările în acest caz, a explicat pentru BIHOREANUL că a respins acuzele din lipsă de dovezi.
Pe lângă faptul că înregistrările audio-video nu indică vreun abuz al examinatorului, a spus ofiţerul, martorul asistent care a stat cu cei doi în maşină nu a surprins niciun incident. În plus, zice Cristea, fata nici nu a reuşit să explice de ce a rămas în maşină după încheierea examenului, dacă discuţia iniţiată de poliţistul examinator i s-a părut incomodă. "Domnişoara spune că după plecarea martorului examinatorul a rămas cu ea în maşină şi i-a zis diferite chestii. Trebuia să iasă, să-i zică tatălui ei şi instructorului dacă a deranjat-o ceva. Ea a declarat că se aştepta ca poliţistul să-i dea sfaturi, să nu mai greşească data viitoare. Nu examinatorul dă sfaturi, nici nu are voie, că ar însemna că o favorizează. Noi vrem să facem toate demersurile pentru a afla adevărul, dar dacă nu avem probe, nu putem", a afirmat Cristea.
BIHOREANUL l-a abordat şi pe şeful Serviciului, comisarul şef Alexandru Laza (foto). "Dacă s-ar fi confirmat reclamaţia, am fi luat măsuri imediat. Aici nu e bordel!", a spus ofiţerul, iritat atât de subiect, cât şi de faptul că orădeanul s-a plâns la ziar, punând la îndoială concluziile anchetei interne care îi "spăla" subalternul. "Eu vă spun de pe acum, o să-l sfătuim pe agent să-l dea în judecată şi pe om, şi ziarul", a decretat Laza.
Să fie proces
Desigur, agentul Sorin Avram neagă tot, la fel cum a făcut şi în faţa şefilor, susţinând că reclamantul său a fost indus în eroare de tânără, care ar fi vrut să se răzbune pentru că a picat examenul. "Dacă aţi şti ce e aici când sunt respinşi, ce supăraţi sunt... Eu înţeleg, dar nu am ce să fac. Când vin la aceste examene, eu reprezint instituţia şi nu mi-aş permite să abuzez. De doi ani, de când sunt examinator, nu am avut nicio reclamaţie", pretinde poliţistul, negând vehement că ar fi făcut aluzii nepotrivite vreunei candidate la şoferie.
Pe de altă parte, însă, Avram nu poate explica de unde ar fi ştiut fetele, care l-au văzut o dată în viaţă şi au stat cu el în maşină cel mult 10-15 minute, faptul că s-a căsătorit de tânăr şi nici de ce, fără excepţie, toate susţin că le propune subtil să îi fie amante. "Sunt căsătorit de 10 ani, da, dar îmi iubesc soţia, am un copil, sunt om serios", se jură poliţistul, trecând imediat, la fel ca şeful său, la ameninţări cu procese. "Îl voi da pe acest om în judecată, că nu pot să accept să mă denigreze", a încheiat agentul discuţia.
Ce va urma? Marincaş este hotărât să-şi continue războiul cu "nesimţitul", afirmând că probitatea unui poliţist trebuie să fie mult peste a practicanţilor altor profesii. "El trebuia să-şi vadă de treaba lui, să stea în limitele regulamentului, să zică: «măi, ai greşit, ne vedem data viitoare». O să-i arăt că gura lumii n-o poate închide. Poate, văzând demersul meu, vor prinde curaj şi alte fete, vor lua atitudine. Dacă toate îşi bagă capul în nisip, dacă nu reacţionează nimeni, omul va continua să se comporte ca un nemernic", spune orădeanul. Căci, zice tot el, chiar cu camera video oprită, fum fără foc nu iese...
BIG BROTHER PE TRASEU
Cum decurge o probă practică
Proba practică pentru obţinerea permisului auto este reglementată prin Ordinul 268/2010 al MAI şi constă în efectuarea unor manevre de conducere în timpul cărora examinatorul verifică pregătirea cursanţilor, atenţia şi comportamentul lor în trafic, modul în care respectă regulile şi execută anumite manevre, ca de pildă pornirea de pe loc, de la semafor, traversarea intersecţiilor ş.a. Fiecare manevră executată greşit se penalizează, iar la peste 20 de puncte de penalizare proba este considerată picată.
Şi examinatorii au obligaţii, între care şi cea de a se comporta civilizat şi de a nu discuta cu candidaţii alte teme decât cele legate de examen. Totodată, poliţiştii trebuie să explice modul de desfăşurare a probei înainte de începerea acesteia, dar şi care va fi traseul, iar în timpul probei trebuie să ofere instrucţiuni corecte, neavând voie să le testeze vigilenţa şi cerându-le să execute manevre care încalcă regulile de circulaţie, practica fiind considerată un abuz.
Începând din 1 iulie 2017, proba practică este monitorizată prin sisteme de supraveghere video şi audio, camerele fiind montate în autovehicul, orientate paralel cu partea carosabilă, ca să surprindă traficul pe direcţia de deplasare. Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după numele examinatorului, ziua şi ora examinării.
ERATĂ:
Printr-o regretabilă eroare, la acest articol, publicat în numărul de luni, 2 martie 2020, al săptămânalului BIHOREANUL şi în cursul zilei de joi, 5 martie, şi în ediţia online a publicaţiei www.eBihoreanul.ro, iniţial, a fost ataşată o fotografie care nu îl reprezenta pe agentul Dumitru Sorin Avram, ci pe un alt agent examinator, fără nicio legătură cu subiectul articolului. Fotografia a fost înlocuită imediat ce eroarea a fost descoperită. Pe această cale, autorul articolului îşi cere scuze pentru greşeală şi pentru prejudiciul de imagine cauzat prin aceasta.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.