Vremuri negre pentru primarul liberal al Beiuşului, Adrian Domocoş, arestat în urmă cu două săptămâni, iar apoi trimis în arest la domiciliu, sub acuzaţia că a profitat de funcţie pentru ca firma pe care o patronează din umbră să obţină contra unei chirii simbolice un spaţiu comercial de la Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, subînchiriindu-l apoi la un preţ de 40 de ori mai mare!
BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate dedesubturile noii afaceri penale a edilului beiuşean, plasat între timp în arest la domiciliu, care a provocat un scandal fără precedent în biserică, provocând demiterea protopopului de Beiuş, Ioan Mada, dar şi reţinerea administratorului Episcopiei, Ovidiu Constantin.
Prietenie din interes
În Beiuş, prietenia dintre primarul Adrian Domocoş şi fostul protopop Ioan Mada era cunoscută de tot târgul. Ce anume îi lega pe cei doi s-a aflat însă abia la începutul lunii iunie, când conducerea Episcopiei Greco-Catolice a descoperit că Mada îi închiriase edilului o clădire fără girul, obligatoriu, al episcopului Virgil Bercea. Descoperirea a fost făcută întâmplător de administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantin, în timpul unei vizite la Beiuş, când a observat că imobilul cu pricina era în plină renovare. Verificând situaţia spaţiului, Constantin a aflat că acesta fusese închiriat încă din 2011 firmei Alge Dom Com, administrate în acte de Raveica Pop, dar conduse în realitate de fiul acesteia, primarul Domocoş.
Motivul pentru care protopopul nu ceruse Episcopiei avizarea contractului era lesne de înţeles, căci documentul stabilea condiţii avantajoase pentru chiriaş şi defavorabile proprietarilor. Concret, pentru 353 metri pătraţi, SRL-ul plătea o chirie de numai 250 lei/lună (3.000 lei/an) pentru o perioadă de 29 ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 14,5 ani, fără să aibă în schimb nicio altă obligaţie.
Mai mult, după 3 ani în care clădirea zăcuse nefolosită şi s-a degradat continuu, intrase în renovare doar pentru că firma lui Domocoş, profilată pe comerţ cu echipamente de vânătoare şi pescuit, urma să dea lovitura, cedând folosinţa ei băncii Raiffeisen, contra unei chirii de 2.000 euro lunar. Adică de 40 ori mai mare decât cea plătită de el bisericii!
Unde dai...
După aflarea acestor detalii, reprezentanţii Episcopiei au decis să întrerupă colaborarea cu SRL-ul primarului şi, pe 18 iunie, l-au anunţat că vor rezilia contractul pe care Mada l-a întocmit de capul lui.
Ulterior, însă, situaţia s-a schimbat surprinzător! Episcopia Greco-Catolică a încheiat cu firma primarului un nou contract de parteneriat, pe 25 ani, tot nefavorabil bisericii. Deşi noul act prevedea ca firma să renoveze clădirea din fonduri proprii, aceasta primea acceptul să o subînchirieze, iar din chiria încasată să reţină 70%, în timp ce proprietarul rămânea cu 30%. Pentru Domocoş, care bătuse palma cu banca pentru o chirie de 2.000 euro, afacerea era cât se poate de profitabilă, urmând să câştige lunar 1.400 euro, fără să mişte un deget.
Ce i-a determinat pe reprezentanţii Episcopiei să cedeze în faţa edilului? Răspunsul nu s-ar fi aflat probabil niciodată dacă în respectiva perioadă Domocoş n-ar fi fost monitorizat de procurorii DNA într-un alt dosar, în care era suspectat că, printr-un intermediar, ar fi luat 10.000 euro de la un pădurar ca să intervină pentru angajarea acestuia la Ocolul silvic Codrii Beiuşului, administrat de Consiliul Local...
Şantaj!
Interceptările convorbirilor telefonice şi supravegherea ambientală dispuse în acest dosar n-au reuşit să probeze supiciunile de corupţie, dar au relevat procurorilor alte apucături penale ale edilului care, deşi legea îi interzice acest lucru, nu se sfia să-şi conducă afacerile din biroul de primar. Domocoş a fost înregistrat, de pildă, negociind şi încheind contracte în numele SRL-ului administrat teoretic de mama sa, achiziţionând şi achitând mărfuri, facturând servicii şi retrăgând bani din conturile bancare ale societăţii.
Tot din interceptări s-a aflat şi motivul real pentru care reprezentanţii Episcopiei au căzut la pace cu edilul. Pur şi simplu, Domocoş îi şantajase pe preoţi! Discuţiile arată că, în momentul în care administratorul Ovidiu Constantin l-a anunţat despre intenţia de reziliere a contractului, Domocoş a dispus inspectorilor Primăriei să descindă şi să sancţioneze un magazin de comercializare a peştelui aparţinând Episcopiei, despre care ştia că funcţiona fără autorizaţie, dar în legătură cu care până atunci nu făcuse nimic, pentru a nu-şi supăra amicul protopop.
Afaceri cu biserica
La percheziţiile făcute de DNA la Primărie, la Protopopiatul Greco-Catolic Beiuş şi acasă la primar în luna septembrie, după încheierea noului contract între Episcopie şi SRL-ul acestuia, procurorii au descoperit pe biroul edilului o autorizaţie de funcţionare emisă pentru magazinul de peşte şi antedatată, astfel încât să rezulte că acesta funcţiona legal încă din prima zi.
Între actele ridicate de la Protopopiat, anchetatorii au găsit şi unele care atestă că unitatea de cult încasează anual 150.000 lei din închirierea a 40 de spaţii comerciale din Beiuş, pentru care însă nu a plătit niciodată impozite şi taxe, aşa cum prevede Codul fiscal în cazul acelor imobile din proprietatea cultelor în care se desfăşoară activităţi economice. Procurorii au mai aflat de asemenea că, deşi notificat să repare faţadele clădirilor pe care biserica le are în oraş, protopopul Mada nu s-a conformat, dar nici nu a fost sancţionat.
"Trădat" de prieten
Suspectând că Domocoş l-a favorizat cu bună ştiinţă pe protopop, pentru a beneficia de chiria preferenţială, procurorii i-au audiat pe amândoi în mai multe rânduri. Au fost ascultaţi, de asemenea, mai mulţi funcţionari ai Primăriei, reprezentanţi ai Episcopiei, între care administratorul Constantin, ba chiar şi episcopul Bercea.
În paralel cu procurorii, protopopul Mada era cercetat şi de auditorii Episcopiei, care, potrivit surselor BIHOREANULUI, i-au găsit nereguli grave în activitate, motiv pentru care, pe 1 decembrie, au şi propus concedierea sa. Câteva zile mai târziu, Mada era la sediul DNA, unde a făcut un autodenunţ, descriind condiţiile în care a încheiat atât primul contract cu firma primarului, în 2011, cât şi pe cel din 2014, favorurile promise la schimb de Domocoş şi acceptate de el şi apoi şi de administratorul Episcopiei, Constantin. Autodenunţul confirma, practic, bănuiala procurorilor că, în schimbul spaţiului, primarul a asigurat protecţia de la amenzi şi scutirea de la plata impozitelor pe spaţiile comerciale ale bisericii.
Săptămâna patimilor
Pe 15 decembrie, primarul Adrian Domocoş şi administratorul Ovidiu Constantin au fost reţinuţi de DNA pentru 24 de ore. Ulterior, dacă acesta din urmă a fost pus în libertate în baza unei decizii a Tribunalului Bihor, Domocoş a fost arestat pentru 30 de zile, procurorii aducându-i, pe lângă acuzaţia de luare de mită, şi pe cele de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia publică, plus deţinere fără drept a unei arme neletale şi a muniţiei aferente. Soluţia a fost atacată, astfel că marţi, primarul a fost trimis în arest la domiciliu de Curtea de Apel Oradea, în vreme ce Constantin, faţă de care Tribunalul nu luase nicio măsură restrictivă, a fost pus sub control judiciar.
Cât despre Episcopia Greco-Catolică, aceasta a anunţat că, pe lângă concedierea protopopului Mada, va continua auditul intern la Protopopiatul Beiuş "pentru a vedea modul cum au fost administrate restul proprietăţilor", dar şi că va "pune la dispoziţia organelor de anchetă orice documente i se solicită pentru a afla dacă vreun reprezentant al ei, preot sau nu, s-a folosit de calitatea pe care o are pentru a înstrăina sau folosi bunurile Bisericii în folos propriu". Semn că povestea nu e, nici pe departe, terminată...
ÎNLOCUIT
Altul la rând
Dacă arestarea sa va fi menţinută, Adrian Domocoş urmează să fie suspendat din funcţia de primar, măsură impusă de Legea administraţiei publice locale 215/2001. Suspendarea se dispune prin Ordin al prefectului şi rămâne valabilă până la încetarea stării de arest preventiv. Domocoş poate să-şi piardă mandatul, însă, doar în cazul unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate.
În baza ordinului de suspendare emis de prefect, consilierii vor fi obligaţi, conform aceleiaşi legi, să-l mandateze pe viceprimarul Gabriel Popa să preia atribuţiile edilului-şef. Apropiat al primarului, în vârstă de 32 ani, Popa este membru PNL şi fiu al fostului protopop ortodox de Beiuş, Gabriel Popa. Până în 2012, a fost inspector în cadrul Primăriei Beiuş.
Adrian Domocoş a mai fost deja trimis în judecată şi pentru o fraudă de 1,2 milioane lei, prin plata unor lucrări publice neexecutate în realitate pentru modernizarea reţelei de apă şi canalizare, fiind cercetat în alte două dosare. Într-unul e acuzat că strângea sponsorizări de la investitorii din oraş prin intermediul Asociaţiei Fortuna Beiuş, condusă chiar de el, iar în celălalt că a forţat Ocolul Silvic Codrii Beiuşului să-i cumpere o limuzină pentru uzul propriu.
Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.