URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Noiembrie 2014, 17:42

Afacerea "Repartitorul": Orădenii, obligaţi să îşi monteze repartitoare, de o lege promovată pe ascuns!

Afacerea "Repartitorul": Orădenii, obligaţi să îşi monteze repartitoare, de o lege promovată pe ascuns! REPARTI-ŢEAPA. Mamă a doi copii, orădeanca Alina Doboş (foto) a renunţat la repartitoarele de pe calorifere după ce a văzut că plăteşte de două ori mai mult decât înainte. "Dacă pui termostatul pe nivelul 3, cum zic instrucţiunile, stai în frig. Iar dacă îl dai pe 5, să se încălzească, îţi vin facturi de două ori mai mari", reclamă tânăra
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeni, vreţi să scăpaţi de repartitoare? Ghinion, legiuitorul tocmai vi le-a băgat pe gât! Promovată pe ascuns în august, Legea eficienţei energetice prevede obligativitatea montării de repartitoare de costuri pe caloriferele din condomenii până în decembrie 2016, sub sancţiunea unor amenzi de 1.000 lei.

Măsura are ca scop individualizarea consumului la nivel de apartament, în scopul scăderii acestuia şi implicit a facturilor. Adică, exact ce reclamă orădenii că nu se întâmplă dacă îţi montezi repartitoare!

Ţeapa cu repartitorul

Orădenii şi-au făcut o părere. Cine şi-a montat pe calorifere repartitoare de costuri vrea să lea dea jos, cine nu, nici nu vrea să audă de ele. Aproape nu există asociaţie de proprietari în care membrii să nu ceară renunţarea la acest sistem de repartiţie a costurilor. Oamenii sunt cu atât mai revoltaţi cu cât se simt legaţi de glie. "Când le-am montat a fost bine să votăm şi cu majoritate simplă, acum, că vrem le dăm jos, trebuie să fie unanimitate", reclamă un cetăţean.

Alina Doboş, proprietara unui apartament din Rogerius, se felicită că a scăpat de repartitoare în 2010, când încă se putea. "Sunt bune doar pentru cine nu stă în apartament, că închide tot şi plăteşte doar 100 lei pe lună, dar pentru cine are copii de crescut sau nu vrea să îngheţe în casă nu sunt bune deloc". Tânăra spune că, odată montate repartitoarele, proprietarii cu venituri mici îşi închid caloriferele şi se încălzesc de la vecini. Automat, aceştia vor plăti mai mult pentru încălzirea apartamentelor care au, brusc, pereţii reci şi plini de igrasie.

"Pentru că nu puteam ţine copiii în frig, am avut facturi de încălzire şi de 500 lei pe lună de iarnă. Şi asta acum câţiva ani, când gigacaloria nici măcar nu era aşa de scumpă! După ce am renunţat la ele, în ianuarie 2013, când a fost iarna mai grea, abia dacă am ajuns la 400 lei", povesteşte femeia. Pentru că o parte din vecinii de pe scară au încă repartitoare, Alina plăteşte căldura raportat la cel mai mare consum înregistrat pe scară, la care se adaugă încă 30%. Şi tot iese mai ieftin decât înainte!

"Oamenii nici nu vor să audă"

După cum era de aşteptat, obligativitatea montării de repartitoare de costuri pe caloriferele din blocuri, impusă de Legea 121 privind eficienţa energetică, a fost primită cât se poate de ostil de orădenii deja păţiţi. "Oamenii nici nu vor să audă de repartitoare. Mulţi vin să întrebe cum pot scăpa de ele, nu să le monteze. Se plâng că, pe lângă că plătesc foarte mult, nici nu au căldură în apartament", povesteşte Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Compartimentului Îndrumare şi Control din cadrul Primăriei.

Nu doar orădenii de rând, dar şi aleşii locali sunt împotriva acestui sistem de repartizare a costurilor. "Am renunţat la repartitoare deja de doi ani. Eu înţeleg să plăteşti pentru căldură, dar eu şi plăteam şi nici nu aveam căldură", spune consilierul local Sebastian Lascu.

06-Mircea-Malan_bihoreanul.jpgViceprimarul Mircea Mălan (foto) este de părere că obligativitatea montării de repartitoare a fost instituită doar pentru a salva de la faliment firmele de profil. "E cea mai mare inepţie! Au văzut că lumea renunţă la repartitoare şi au dat o lege ca să ajute firmele. Nu văd de ce legea trebuie să impună un singur mod de calcul al cheltuielilor, dincolo de contor, în casa omului", spune Mălan.

Sărăcia, bat-o vina...

06-Anca-Cimpoies_bihoreanul.jpgÎn mod previzibil, reprezentanţii companiilor de profil nu împărtăşesc nemulţumirile populaţiei. Conform estimărilor, cam 35% dintre orădeni şi-au montat repartitoare de costuri, iar în ciuda celor care renunţă la ele procentul rămâne constant fiindcă apar mereu noi clienţi. "Toate blocurile noi au repartitoare de costuri şi nu se plânge nimeni. Dacă sunt folosite corect, toată lumea este mulţumită", spune Anca Cimpoieş (foto), managerul ISTA Oradea.

Potrivit acesteia, repartitoarele de costuri, altfel simple instrumente în stabilirea consumului de căldură la nivel de apartament, sunt victime ale sărăcirii populaţiei. "Până în 2009, când gigacaloria era mai ieftină, nu au fost discuţii. Când încălzirea s-a scumpit, oamenii au început să închidă caloriferele, să protesteze de ce trebuie să plătească pentru coloanele de încălzire care trec prin apartament şi să se plângă de facturi", constată Cimpoieş.

Managerul ISTA Oradea spune că, în condiţiile în care blocul este izolat termic iar orădenii nu îşi închid complet termostatele de pe calorifere, păstrându-se în apartament o temperatură constantă, facturile scad dramatic. "Ştiu bloc termoizolat în Oradea care în ianuarie 2013 a avut de plată doar şase gigacalorii la 20 de apartamente. Asta înseamnă undeva la 1.400 lei pe lună, cam cât e încălzirea la o casă", afirmă Cimpoieş.

Ce-i ieftin nu merită

06-Vasile-Bologa_bihoreanul.jpgFost angajat al CET, Vasile Bologa (foto), preşedintele unei asociaţii de proprietari din Rogerius, spune că adevărul este undeva la mijloc. El consideră că, în actualul sistem, orădenii care vor căldură cu riscul de a-i arde la buzunar sunt victimele celor care aleg frigul ca să nu plătească. "Dacă s-ar plăti 40% din consum în sistem pauşal şi doar diferenţa după repartitor nu s-ar ajunge aici. Normal ar fi fost să nu poţi închide caloriferul de tot. Să existe o temperatură sub care să nu poţi coborî", spune Bologa.

Bărbatul arată că cea mai mare prostie pe care o pot face orădenii este să închidă caloriferele când pleacă de acasă. "Decât să le închizi, mai bine le laşi să meargă pe mediu. Vei consuma constant, dar foarte puţin. Aşa, la repornire, termostatul «simte» că e rece în casă şi descarcă căldură la maxim, umflând factura de încălzire", zice Bologa.

Principiul este valabil inclusiv la blocurile fără repartitoare. "Decât să închizi dimineaţa ventilul de la intrarea în bloc, cum fac majoritatea, mai bine doar reduci încălzirea. Altfel, după ce reporneşti căldura, diferenţa între temperatura de pe turul de la intrarea în scară şi cea de pe returul care iese va fi semnificativă. Contorul va indica o cantitate mare de căldură descărcată, iar factura va creşte fără ca în apartamente să fie cald", explică preşedintele.

Şi uite aşa, respectând reguli simple, asociaţiile ar putea face economii consistente de energie şi bani. Chestiuni de bun simţ, pentru care nu e nevoie nici de repartitoare, nici de legi care să impună economisirea cu forţa...


"În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte"

Legea 121 privind eficienţa energetică


ECONOMIE
19
la sută este ţinta de reducere a consumului de energie până în 2020 impusă de legea 121


ATENŢIE!
Reguli de folosire a repartitoarelor

Anca Cimpoieş, managerul ISTA Oradea, spune că majorarea facturilor după montarea repartitoarelor de costuri se datorează folosirii greşite a acestora. "Sunt nişte reguli pe care le explicăm clienţilor noştri, pentru a reduce consumul de energie şi implicit facturile, dar nu toţi ţin seama de ele". Cele mai importante sunt următoarele:

- Caloriferele se curăţă şi aerisesc în fiecare toamnă

- La pornirea încălzirii, termostatul se deschide la maxim timp de o zi pentru încălzirea locuinţei

- Odată încălzită camera, termostatul se pune pe nivelul 3 pentru păstrarea temperaturii

- Termostatul nu se închide niciodată complet, fiindcă la pornire "consumă" peste medie

- Termostatul se închide doar la aerisirea camerei, pentru a evita pierderile de căldură

- Camera se aeriseşte periodic, pentru a evita apariţia condensului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Clarificare
Din titlul articolului rezulta ca vor fi clarificate (dezbatute) 3 aspecte: 1. Afacerea "Repartitorul" 2. Oradenii (sunt) obligati 3. Lege promovata pe ascuns 1. Afacerea "Repartitorul" - suna a dosar de urmarire penala! Aveti date? 2. Legea 121/2014, cap.IX, Sanctiuni, Art. 18 (1) prevede contraventii numai pentru operatorii economici. Termenul "Operator economic" este definit in Codul Consumului / Drept Comercial " Persoana fizica sau juridica, autorizata, care in cadrul activitatii sale profesionale fabrica, importa, depoziteaza, transporta sau comercializeaza produse ori parti din acestea sau presteaza servicii. " Dupa cum se poate observa, asociatiile de proprietari nu ca obiect de activitate astfel de preocupari! Era interesant de aflat cum isi indeplinesc operatorii economici si primariile obligatiile prevazute de lege! (Art.9) 3. Lege promovata pe ascuns? A fost dezbatuta si aprobata in Parlament noaptea? Nu a fost promulgata de Presedinte? Nu a fost publicata in Monitorul Oficial? In concluzie: - ai citit numai titlul legii, nu si continutul; - interlocutorii nu au pomenit de amenda, deci ei au citit-o! - cu 3 blocuri izolate pe an in Oradea, cresterea eficientei energetice tinde spre ...ridicol! - articolul nu si-a atins scopul jurnalistic - informare clara, corecta, impartiala...
Postat 10 Noiembrie 2014, 09:34 de EugenB
oare
Fara repartitoare, unii isi pun calorifere cu 2X elementi si deschid geamurile ca nu mai pot de cald.Iar vecinii mai fraieri platesc risipa.Treziti-va repartitoarele sunt un lucru bun, cu mentiunea ca ar trebui un sistem care se invarte in gol cand omul vrea sa inchida sub un prag minim.
Postat 10 Noiembrie 2014, 08:41 de vlad_oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON