URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2019, 14:20

Adrian şi Darius au în continuare nevoie de sânge: Apropiaţii celor doi tineri bihoreni grav răniţi în accidente fac apel la donare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apropiaţii unor tineri bihoreni, Adrian Bulzan, din Zece Hotare, şi Darius Bala, din Oradea, grav răniţi în accidente pentrecute la fix o lună unul față de celălalt, fac apel la donare de sânge. Ambii sunt în stare foarte gravă, primul internat la secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Oradea, iar cel de-al doilea la Spitalul Judeţean Timişoara, şi viaţa lor depinde de transfuzii.

"Tânărul internat la Oradea este în stare foarte critică. Se fac eforturi disperate pentru a-l menţine în condiţii fiziologice şi are nevoie zilnic de sânge şi de alte substanţe care se extrag din sânge. De asemenea, starea băiatului internat la Timişoara s-a agravat. După şase săptămâni de internare, când evoluţia sa părea lent favorabilă, a făcut un şoc hemoragic şi are nevoie de sânge", a declarat, duminică, pentru BIHOREANUL, dr. Carmen Pantiş, medic anestezist în cadrul secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Oradea.

Ambii tineri au fost victime ale unor autoaccidentări.

Cel mai recent, pe 13 august, Adrian Bulzan (foto stânga), 19 ani, din localitatea bihoreană Zece Hotare, a fost strivit de un tractor într-o pădure din zona localităţii. Adolescentul a zăcut o perioadă fără să ştie nimeni de el şi a fost transportat în stare foarte gravă, cod roşu medical, la Spitalul Judeţean. Medicii au reuşit să îl salveze, însă este în continuare în stare foarte gravă. De altfel, prietenii şi familia lui au apelat la cunoscuţi pentru a stimula donarea de sânge şi a-l ajuta, astfel, pe Adrian. Este foarte important că, deşi tânărul are nevoie de sânge din grupa A2, negativ, sunt aşteptaţi donatorii din orice grupă.

"Dragii nostri, azi am fost la spital pentru a-l vedea pe Adi Bulzan si a vorbi cu medicii care se ocupa de el. Acestia, care sincer va spun, fac tot posibilul pentru imbunatarirea sanatatii pacientului, transmit urmatoarele informatii:
- starea lui Adi este critica;
- are nevoie in continuare de sange si produse adiacente de la sange (ex .plasma)
- apelul medicilor este catre toti aceia care nu au donat, chiar daca nu au aceeasi grupa cu cea a lui Adi(A2, negativ), sa mearga sa doneze.
- fiind pe hemodiafiltrare sunt necesare multe unitati de sange dar si mai multe de plasma.
- atunci cand se doneaza sa se precizeze numele pacientului pt care se face donarea, astfel incat sangele sa ajunga direct la el.
- luati donarea nu neaparat ca un gest de bunatate pentru Adi, ci si o oportunitate pentru dumneavoastra insiva de a face analize si a lua la cunostinta starea de sanatate pe care o aveti sau nu stiti ca o aveti. Asadar, donati pana nu este prea tarziu!", arată unul dintre mesajele de mobilizare, postat pe pagina de Facebook a Liceului Tehnic Şuncuiuş.

La rândul său, Darius Bala (foto dreapta), 18 ani, elev la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a fost rănit după un accident petrecut în urmă cu fix o lună faţă de cel al lui Adrian, pe 13 iulie, pe șoseaua de centură a Oradiei, după ce, aflat la volanul unui Mercedes, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, adică carosabil umed, autoturismul a intrat în derapaj, a părăsit partea carosabilă înspre dreapta şi a lovit parapetul metalic şi un stâlp de electricitate. Internat şi el la Terapie Intesivă, Darius a fost transferat cu elicopterul la Clinica Casa Austria, secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, pentru o intervenţie complexă de fixare a bazinului. 

"Din pacate fac apel din nou la voi... cei care nu ati apucat sa donaţi si vreti sa donaţi pentru BALA DARIUS o puteti face in zilele următoare de la 07:30 la centrul de transfuzie sanguina Oradea dar si in alte oraşe din tara specificând pentru cine (BALA DARIUS). Va rog distribuiti sa mearga cat mai multa lume la donat. Fă un gest frumos, SALVEAZA o viata! Multumim mult!", a scris, pe Facebook, un apropiat al băiatului, Laurențiu Sime.

Cei care vor să doneze o pot face la orice centru de transfuzii din ţară, inclusiv la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea (Str. Louis Pasteur, nr. 30), menţionând numele pacientului pentru care donează şi locul în care este internat.

Reguli pentru donare

Pentru a dona sânge este necesară îndeplinirea mai multor condiţii:

- donatorul trebuie să fie rezident în judeţul Bihor (cu carte de identitate sau flotant)

- vârsta: 18 – 60 de ani

- persoanele peste 50 de ani care doresc să devină donatori de sange să se prezinte cu o adeverinţă de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice şi neuropsihice

- greutate minimă: 50 de kilograme, atât la femei cât şi la bărbaţi

- să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, sǎ fie şcolarizat, cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituţie medicalǎ, sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) şi tensiunea sistolica între 110 si 180 mmHg

- femeile să nu fie însărcinate,sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje

- să treacă o lună de la ultima vizită stomatologică

- să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii

- se va completa fişa si chestionarul (date confidenţiale) – este esenţial ca rǎspunsurile sǎ fie corecte, oneste, cu menţionarea oricǎrui eveniment pre-donare se va determina nivelul hemoglobinei şi selectiv a transaminazelor şi glicemiei şi se va efectua un examen medical (puls, tensiune) dupǎ care se va face indicaţia de donare de sȃnge, de cǎtre medic

- comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos şi sǎ respecte toate indicaţiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii

- lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar, duce la excluderea definitivă a donatorului.

În dimineaţa de dinaintea donǎrii:

- se poate bea apă, cafea sau ceai (!este indicat să veniţi foarte bine HIDRATAŢI!)

- se poate consuma o felie de pȃine prǎjitǎ sau biscuiţi

- NU se fumează cel puţin 2 ore înainte şi după donare (recomandǎm sǎ nu se fumeze deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic şi psihic post-donare)

Mai multe detalii despre donarea de sânge puteţi afla accesând site-ul www.proviata.ro, susţinut de Centrul de Transfuzie Sanguină Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
NU DONEZ
Parintii (debili) care au fost in stare sa-i cumpere unui copil un Mercedes clasa E, sa-i cumpere si sange. Sunt donator de sange de 15 ani,am donat de foarte multe ori cu dedicatie ( accidente,operatii grave),dar pentru un copil prost ,care putea sa omoare din tampemia lui oameni....NU DONEZ.
Postat 25 August 2019, 20:57 de Kuler
Se exporta sangele.
Nu mai exportati sangele in Israel si USA si atuncea va fi destula in Bihor. Niciodata nu am vazut un bilant cat se recolteaza si cat se consuma in Bihor sange. Dar nici atat cat se duce inafara judetului.
Postat 25 August 2019, 16:07 de Boron
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON