URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2023, 16:37

Adoptați, nu cumpărați! Recent redeschis, adăpostul Grivei din Oradea are peste 100 de câini în căutare de stăpâni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Redeschis în această săptămână, după ce a fost închis de autorități și a intrat forțat în șantier, adăpostul Grivei a organizat sâmbătă primul târg de adopții din anul 2023.

Între orele 10 și 12, oricine a putut intra în adăpostul aflat pe strada Corneliu Baba și a putut vizita țarcurile cu câini.

Hrănirea ori atingerea animalelor este interzisă, așa că bihorenii pot cel mult să le vadă prin gard și să citească, pe afișele anume montate pe ușile țarcurilor, din ce localități din Bihor au fost ridicate și când anume. Și, firește, să aleagă prietenul cu care pleacă acasă...

Fără succes

Potrivit medicului veterinar al adăpostului, Alexandru Sârbu, numărul vizitatorilor de sâmbătă a fost destul de redus. Mai puțin de 10 persoane au trecut pragul adăpostului și nimeni nu a adoptat vreun câine.

„Astăzi avem 101 câini care pot fi adoptați”, a declarat Sârbu pentru BIHOREANUL. Toți erau împărțiți în țarcurile aflate în aer liber și recent recompartimentate de Administrația Domeniului Public Oradea, societatea care are în grijă adăpostul.

Așa cum BIHOREANUL a scris, adăpostul Grivei a fost închis, în noiembrie, după ce DSVSA Bihor și Poliția Animalelor au descoperit că acolo câinii erau ținuți în condiții improprii, înghesuiți și amestecați în țarcuri indiferent de talie ori sex, „înotând” în dejecțiile proprii și mulți în stare deplorabilă, vizibil înfometați. Pe 3 ianuarie 2023, ADP Oradea a anunțat redeschiderea adăpostului.

La izolare

Pe lângă câinii „adoptabili”, la Grivei mai erau sâmbătă 20 de câini închiși în țarcurile de tip izolator, unde sunt ținute animalele recent ridicate de pe străzi ori cele plasate prin ordin al Poliției Animalelor, adică confiscate de la stăpâni care nu le îngrijesc.

„Trei câini pe care i-am castrat ieri (n.r. vineri) vor deveni și ei, în zilele următoare, adoptabili”, a mai spus Alexandru Sârbu.

Sâmbătă n-a fost o zi norocoasă pentru necuvântătoarele de la Grivei. În schimb, în ultimele patru zile, cinci patrupede au fost adoptate de diferiți bihoreni, a precizat doctorul veterinar.

În continuare, bihorenii vor putea vizita adăpostul și vor putea adopta câini după programul obișnuit al stabilimentului: de luni până vineri, între orele 10 și 18, iar sâmbăta între orele 10 și 12.

Dacă nu sunt adoptați, sunt eutanasiați

Adăpostul Grivei este singurul adăpost public de câini din Bihor. În urma unui parteneriat între autoritățile locale și județene, de anul trecut preia câini vagabonzi din tot județul, Consiliul Județean Bihor amenajând centre temporare la Beiuș, Aleșd, Marghita și Salonta.

Conform legii, după 14 zile în care au stat în adăpost și nu au fost revendicați sau adoptați, câinii fără stăpân pot fi eutanasiați. Medicul Sârbu a precizat că, la Grivei, eutanasierea nu se face automat la 14 zile, ci chiar la 30 sau 60 de zile, în funcție de capacitatea adăpostului.

Așadar, singurul mod în care câinii pot fi salvați este adoptarea lor de către persoane dornice să le ofere o viață liniștită și un cămin. Stâpânii vor primi la schimb loialitatea specifică celui mai bun prieten al omului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
AZP
Oare dl. dr. cu ce suma o fi remunerat pt serviciile pe care le prestează în cadrul stabilimentului respectiv? De tratat tratează ceva, totuși?
Postat 07 Ianuarie 2023, 17:21 de Simonette
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON