Cine seamănă vânt culege furtună. După ce au pus frână proiectelor Oradiei şi Bihorului doar pentru a-i discredita pe liberalii fără de care nu ar fi ajuns în conducerea oraşului şi a judeţului, pesediştii sunt pe cale să-şi capete răsplata după fapte.
Ca să scape de "calul troian" pe care în 2012 singuri şi l-au băgat "în cetate" pe vremea defunctei USL, liderii PNL, încurajaţi de rezultatul alegerilor prezidenţiale, vor să reconfigureze majorităţile în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Local Oradea. În baza unei noi înţelegeri propuse UDMR, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, şi cel al organizaţiei municipale PSD, Ovidiu Mureşan, vor fi înlocuiţi din funcţia de vicepreşedinte al CJ cu fostul pedelist Ionel Avrigeanu şi, respectiv, din cea de viceprimar cu udemerista Vig Hajnal. Dacă negocierile deja începute vor merge şnur, chiar de săptămâna aceasta! Nu de alta, dar unele proiecte sunt încetinite şi altele oprite de-a dreptul, iar timp de umblat cu mănuşi nu mai este.
Cu dreapta
Bihorenii preferă dreapta. Au demonstrat-o la recentele alegeri prezidenţiale, când au făcut ca rezultatul europarlamentarelor de astă-primăvară, adjudecate de PSD, să rămână un simplu accident. Majoritatea alegătorilor au lipsit atunci de la urne (s-au dus doar 33,73%), aşa că PSD a ajuns în premieră să domine în judeţ (cu un scor de 26,48%), depăşind chiar şi UDMR (21,58%), în timp ce PNL a coborât pe locul III (17,71%), urmat de PDL (13,31%).
Pe 2 noiembrie, însă, la primul tur al prezidenţialelor, bihorenii s-au prezentat la vot în număr mare (51,40%), răsturnând radical ierarhia. Rezultatul? Candidatul ACL Klaus Iohannis a obţinut primul loc (cu 37,31% în judeţ şi cu 40,15% în Oradea), urmat de cel al PSD, Victor Ponta (în judeţ 32,24%, iar în Oradea 27,05%), şi de cel al UDMR, Kelemen Hunor (în judeţ 11,8%, în Oradea 8,75%).
După încă două săptămâni, pe 16 noiembrie, bihorenii au mers masiv la vot (62,54% din totalul alegătorilor), accentuând şi mai categoric diferenţa dintre cei doi finalişti: pe Iohannis l-au vrut 63,48% (în Oradea 68,75%), în timp ce Ponta a avut în judeţ 36,51% (în Oradea 31,25%).
Premise sumbre
Deşi victoria lui Iohannis se contura cu o jumătate de oră înaintea închiderii urnelor (când co-preşedintele Vasile Blaga le-a divulgat exit-poll-urile de la ora 19.00), militanţilor ACL Bihor le era totuşi greu să fie optimişti. Doar văzuseră destule în ultimele luni...
PSD s-a îngrăşat cu traseişti, racolând de la PNL şi PDL 12 primari, patru consilieri judeţeni (Dorel Dume şi Florian Oros de la PDL, Alina Popa şi Vasile Petruţ de la PPDD) şi un consilier municipal (Adelina Coste de la PDL). Zeci de miniştri, secretari de stat şi şefi de agenţii şi oficii naţionale au venit să promită bani pentru apă şi canalizare la sate, blocuri ANL şi o sală polivalentă la Oradea. Partidul a speriat bătrânii că Iohannis le va tăia pensiile şi că, după ce a traficat copii, neamţul neromân şi neortodox vinde şi Ardealul. Guvernul a împărţit cupoane pentru alimentele de la UE ca şi când le-ar fi dat el, a momit medicii cu creşteri salariale şi profesorii cu bani de "perfecţionare profesională".
Pe primarul Oradiei a venit să-l admonesteze, şi încă de trei ori, însuşi vicepremierul Liviu Dragnea, iar activiştii locali au avertizat orădenii că din cauza edilului CET-ul ar putea fi închis. Deşi oficial Kelemen Hunor recomandase maghiarilor să voteze cum vor, unii liderii judeţeni ai UDMR au făcut campanie pentru Ponta cot la cot cu PRM şi PPDD. Moţ pe colivă, birourile electorale au fost înţesate cu PSD-işti, iar activiştii au pichetat secţiile de votare la intimidare.
Una zic, alta fac
Victoria, pe cât de surprinzătoare pe atât de categorică (54,51% Iohannis faţă de 45,49% Ponta) a dat aripi opoziţiei. Deşi au recunoscut că decisivă a fost furia anti Ponta şi anti PSD, reprezentanţii ACL Bihor au anunţat încă din noaptea alegerilor că nu va ierta obstrucţiile PSD-iştilor. A doua zi, când liderii PSD Ioan Mang şi Petru Filip s-au întâlnit conspirativ cu cei ai UDMR, Alexandru Kiss şi Szabo Odon, liberalii şi pedeliştii au declarat că vor noi majorităţi locale. Fără însă a reprimi traseişti şi fără a face racolări.
Principalele mize sunt controlarea Consiliului Judeţean, unde PSD-UDMR-PC au 20 de reprezentanţi, iar ACL doar 15, şi a Consiliului Local Oradea, unde PSD-UDMR sunt la egalitate cu PNL-PDL (câte 13 consilieri), diferenţa făcând-o un independent ex-PC. Dacă la judeţ preşedintele Cornel Popa a ajuns un simplu executant al deciziilor luate de PSD-UDMR, la municipiu situaţia, deşi pare echilibrată, e şi mai dificilă. Oraşul are mult mai multe proiecte, nu puţine întârziate, şi nu doar din cauza birocraţiei, incapacităţii funcţionarilor şi indeciziei edililor, ci şi fiindcă PSD-iştii le-au sabotat.
Câteva exemple au şi fost, de altfel, enumerate de primarul Ilie Bolojan în campanie. De pildă, deşi verbal s-au arătat de acord cu proiecte de infrastructură ce impuneau exproprieri de terenuri, la vot consilierii PSD s-au abţinut ori au fost contra. La fel, după ce inclusiv viceprimarul Ovidiu Mureşan a participat la negocieri pentru acordarea unor facilităţi unei companii în Parcul Industrial, la comanda preşedintelui Ioan Mang pesediştii s-au împotrivit la vot. În fine, deşi ştiau că autorizaţia CET de a funcţiona pe cărbune a expirat, pesediştii nu doar că n-au făcut lobby pentru prelungire, ci au folosit termoficarea ca armă politică, părând chiar satisfăcuţi că Oradea nu a primit subvenţii de la Guvern, precum oraşele cu primari PSD.
S-a urnit şi Popa
Concluzia liberalilor e că pe cuvântul pesediştilor nu se pot baza, ba dimpotrivă. Culmea e că dacă astă-primăvară, când la înfiinţarea ACL, în PNL Bihor s-a votat renunţarea la alianţa cu PSD şi înlocuirea lui Mang cu Ionel Avrigeanu (PDL), Cornel Popa era plin de ezitări, acum inclusiv el s-a pronunţat ferm pentru "despărţirea apelor".
Decisive au fost şi vorbele ce i-au fost scoase de pesedişti. "În zona Beiuş, au zis că Popa a blocat reabilitarea DN 76, deşi el a făcut rost de bani europeni pentru asta. În ultimele zile de campanie s-a lămurit definitiv, când protejata lui Mang, Ana Maria Tiron, l-a făcut beţiv pe Facebook", a explicat BIHOREANULUI unul dintre apropiaţii liberalului.
Cert e că joia trecută, foştii ACL-işti au emis un comunicat ce arăta că vor să scape de PSD: "Reunit în şedinţă extraordinară, Biroul Politic Judeţean al PNL Bihor (PNL+PDL) a decis să invite organizaţia judeţeană a UDMR la o negociere pentru identificarea premiselor în baza cărora proiectele municipiului Oradea şi judeţului Bihor vor putea beneficia în cel mai scurt timp de susţinerea celor două formaţiuni politice".
Soluţie imorală
Aritmetica atestă că UDMR este, într-adevăr, "balamaua" care poate înclina de o parte sau de alta raporturile de forţe din CJ Bihor şi CL Oradea. Situaţia în UDMR nu e, însă, deloc simplă. Chiar dacă îşi permit să se despartă în Bihor de PSD fără teama că vor fi scoşi de la guvernare, liderii locali ai Uniunii sunt împărţiţi în două. Pe de o parte, preşedintele executiv Szabo Odon e furios că în 2012 Bolojan a lăsat maghiarimea fără viceprimar la Oradea. Setos de răzbunare, Szabo a şi făcut dealtfel campanie pentru Ponta, încălcând astfel consemnul de neutralitate dat de Kelemen Hunor. Numai că electoratul maghiar a reacţionat dur. După ce în 2009 candidatul UDMR la prezidenţiale a luat în Bihor 14,3%, acum a scăzut la 11,8% în judeţ şi la 8,75% în Oradea.
Pe de altă parte, după ce în primăvară a semnat prelungirea până în 2020 a parteneriatului cu PNL, Alexandru Kiss (foto) e conştient că nu poate rămâne multă vreme de partea PSD Bihor, mai ales că pesediştii ar putea pierde şi guvernarea centrală. Ar fi, deci, dispus la resetarea majorităţilor. În fine, un detaliu aproape deloc cunoscut e că inclusiv relaţiile între cei doi lideri ai UDMR Bihor nu ar mai fi la fel ca pe vremuri. Motivul? Nerăbdător, Szabo ar fi încercat, împreună cu alţi "lupi tineri" să preia controlul organizaţiei, fiind admonestat sever de Kiss, care ar prefera-o ca moştenitoare pe mai echilibrata Biro.
De nerefuzat
Ştiind, evident, asemenea detalii, Cornel Popa (foto) a declarat BIHOREANULUI că vrea să-şi apropie UDMR-iştii încă înainte de a-i invita la negocieri. "Vrem să-l schimbăm pe domnul Mang cu Ionel Avrigeanu!", a spus Popa, mai direct ca oricând.
La rându-i, Bolojan a vorbit făţiş: "În timp ce PSD Bihor ne-a demonstrat că nu poate folosi alte metode decât cele învăţate la vechea şcoală de partid, cu UDMR am avut o colaborare bună în perioada 2008-2012", şi doar "eroarea unora dintre liderii locali, care au acuzat politicienii români că nu au viziune, au împiedicat continuarea ei".
Ceea ce nu a mai spus primarul e că negociatorii PNL - Cornel Popa, Gavrilă Ghilea, Ilie Bolojan - au mandat să ofere omologilor UDMR-işti - Kiss, Biro, Szabo - inclusiv postul de viceprimar ocupat acum de Mureşan, cel mai probabil pentru consiliera Vig Hajnal, în prezent adjunctă a şefului Oficiului de Cadastru.
Azi pentru mâine
Solicitat să spună ce şi când va decide UDMR, Alexandru Kiss a refuzat orice comentariu. De cealaltă parte, Ioan Mang a arătat că, aşa cum nu e dispus să demisioneze din fruntea PSD Bihor, nu vrea nici să părăsească biroul de la CJ, motivând că "au fost alegeri prezidenţiale, nu locale" şi asigurând că pe viitor "va face totul" pentru a susţine proiectele Oradiei şi Bihorului. "Cât suntem la guvernare, ne ţinem de tot ce am promis", a zis Mang, dornic să-şi conserve funcţia pentru a candida în 2016 la şefia Consiliului Judeţean.
Rămâne de văzut cine îl mai crede şi cât de dispuşi sunt udemeriştii să-i salveze scaunul. Nu de alta, dar PSD nu mai are nimic să le ofere, în timp ce o alianţă cu PNL le-ar aduce şi mult visatul post de viceprimar şi, poate, cooptarea la guvernare imediat ce actualul executiv condus de Victor Ponta îşi va fi dat obştescul sfârşit. E doar o chestiune de timp...
LA TEMPORIZARE
Prefect jucător
Potrivit liderilor PNL, dacă negocierile cu UDMR se încheie, schimbarea viceprimarului Ovidiu Mureşan şi a vicepreşedintelui CJ Ioan Mang ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta, joi fiind programată o reuniune a Consiliului Local, iar vineri una a celui Judeţean.
Surse din PSD afirmă, însă, că pentru a contracara planul, prefectul Claudiu Pop (foto) va fi obligat să atace în contencios hotărârile CL şi CJ, astfel ca Mureşan şi Mang să câştige timp. "Atacarea hotărârilor în contencios duce automat la suspendarea aplicării lor", explică un pesedist, în timp ce prefectul, deşi solicitat de BIHOREANUL, a evitat să se pronunţe pe această temă.
Planul de avarie al PSD are, însă, şanse mici de izbândă. În condiţiile în care schimbările de viceprimari şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene sunt o chestiune de voinţă politică, nu de legalitate, e aproape sigur că hotărârile vor fi menţinute de instanţe, iar pe de altă parte acestea s-ar putea pronunţa mult mai repede decât speră liderii PSD, care ar vrea să tragă de timp cel puţin câteva luni...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.