Consiliul Local a aprobat joi noul regulament de publicitate al Oradiei, care este însă la fel de restrictiv ca precedentul.
Obligați prin sentință...
Normativul, aprobat cu voturile reprezentanților PNL și UDMR, a fost modificat ca urmare a unei sentințe pronunțate în aprilie, anul trecut, de Curtea de Apel Oradea într-un proces intentat, după discuții în contradictoriu, de Instituția Prefectului municipalității orădene.
La acea dată, instanța a considerat nelegal articolul care interzicea montarea de mash-uri pe clădirile de locuit, încălcând un drept al proprietarilor, precum și interdicția de amplasare în oraș de mijloace publicitare de tip prisme, cu excepția celor care aparțin Primăriei ori unui partener al acestuia afectând libera concurență.
La fel, judecătorii au considerat nelegală anularea posibilității legale a achitării pe loc sau în cel mult 15 zile de la data comunicării procesului verbal, a jumătate plus unu din cuantumul amenzii aplicate.
Se interzice...
Chiar și modificat în urma hotărârii instanței, regulamentul de publicitate din Oradea rămâne unul dintre cele mai restrictive din țară.
Normativul împarte orașul în trei zone, din care una de publicitate restrânsă în centrul orașului, una de publicitate restrânsă în jurul marilor artere și o a treia, de publicitate lărgită, în restul orașului.
Printre altele, regulamentul interzice amplasarea de reclame pe clădirile deteriorate, fără a le defini însă clar, pe fațadele clădirilor care sunt ornate cu elemente decorative, pe spațiile verzi cu caracter ornamental sau pe locurile de joacă ori de odihnă dintre blocuri.
„În municipiul Oradea, pe domeniul public sau privat al municipiului, carosabil - trotuar, locuri de parcare și altele – se interzice expunerea de mașini în scop publicitar”, se mai menționează în normativ.
Fără bannere și prisme!
Regulamentul mai interzice amplasarea de bannere publicitare în tot orașul și montarea de panouri mobile portante pe arterele pietonale cum ar fi străzile Republicii și Vasile Alecsandri.
La fel, după ce Primăria și-a impus vreme de câțiva ani monopolul asupra prismelor publicitare, începând cu intrarea în vigoare a noului normativ amplasarea acestora este interzisă pe domeniul public sau privat al orașului.
Acestea se pot amplasa doar pe proprietatea orădenilor sau firmelor, dar numai în zona de publicitate lărgită și doar cu acordul municipalității.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.