URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2018, 08:03

Acarul Păun: Acuzat de tăieri ilegale, un pădurar "toarnă" abuzurile şefului de la Ocolul Silvic Oradea

Acarul Păun: Acuzat de tăieri ilegale, un pădurar 'toarnă' abuzurile şefului de la Ocolul Silvic Oradea LA RAS. Cioatele celor 11 arbori tăiaţi de pădurarul Florin Goron sunt dintr-o zonă pregătită să fie "rasă" şi reîmpădurită, pe marginea unui drum forestier, la câteva sute de metri de Drumul Judeţean DJ 792A spre Tinca. "Dacă voiam să fur, nu aş fi mers într-un loc mai ferit?", zice pădurarul, care în 17 ani a avut doar calificative de foarte bine. Mai puţin pe anul trecut, când a fost găsit cu lipsă în gestiune şi şefii l-au notat numai cu satisfăcător
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unde dai şi unde crapă! Un pădurar de la Ocolul silvic Oradea, ajuns în atenţia poliţiştilor după ce a fost prins cu 11 copaci lipsă în gestiune, îl învinuieşte de dispariţia acestora tocmai pe cel care l-a reclamat: şeful Ocolului, Cornel Hulea, care i-ar fi cerut să taie şi să livreze lemne de foc în contul unor "obligaţii". "N-a fost prima dată", spune pădurarul, acuzându-şi şeful că s-a obişnuit să-şi stingă datoriile personale prin pădurarii din subordine.

Cum era de aşteptat, Hulea neagă acuzele, iar şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău, dă din umeri. "Astfel de abuzuri nu le cercetez eu. Dacă are dovezi, să facă denunţ la Parchet", zice  Jurcău...

Furt la comandă

şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel HuleaTăiere ilegală şi furt de arbori - sunt acuzaţiile pentru care, pe 15 martie 2018, şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel Hulea (foto), a cerut anchetarea pădurarului Florin Goron de la cantonul Mihiş. Acestuia i se impută că a tăiat fără drept 11 arbori din pădurea aflată în proprietatea Primăriei Girişu de Criş, pe care o avea în pază, urmele furtului fiind descoperite în timpul unui control făcut în 9 ianuarie de primarul Ioan Paşca şi de viceprimarul Iosif Pek, împreună cu şeful de district al Ocolului Silvic Oradea, Călin Pislea. Paguba era substanţială, cei 11 arbori tăiaţi fiind evaluaţi la 38.880 lei.

"E doar o variantă", spune acum pădurarul Florin Goron, care până în prezent a primit patru documente cu tot atâtea valori diferite pentru cei 11 arbori tăiaţi. Dacă în sesizarea trimisă în martie la Poliţie de şeful Ocolului paguba era stabilită la aproape 40.000 lei, într-un alt act de control, semnat tot de Hulea în ianuarie, fusese trecută suma de 6.949 lei. Inginerul Ionel Popa, responsabil cu Paza şi Protecţia în cadrul Ocolului Silvic, a reevaluat paguba în 8 aprilie şi a apreciat-o la 5.298 lei, pentru ca într-un alt document, datat 18 aprilie şi semnat din nou de şeful Ocolului Silvic, pădurarului să i se impute... 49.275 lei.

Lemne pentru dom’ părinte

Care e, de fapt, valoarea reală, o va stabili în final eventuala expertiză de specialitate. Problema mai gravă, susţine pădurarul, e că trage ponoasele fiindcă ar fi executat ordinele date chiar de cel care l-a reclamat, şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel Hulea.

"În decembrie, domnul Hulea a sunat de mai multe ori ca să duc lemne la o fermă şi la preotul din Leş, că are obligaţii. Pentru asta s-au tăiat arborii. Eu nu am luat nici un leu. A luat el, 10 saci de porumb, de la fermier", pretinde Goron, susţinând că şeful său nu s-a aşteptat ca proprietarii pădurii să iasă în teren înainte de a acoperi cu acte tăierile făcute.

"Acum nu mai recunoaşte nimic şi cere să dovedesc cu acte ce zic. Normal că nu sunt hârtii. Până şi pe şoferul care a dus lemnele la preot l-a sunat de pe telefonul meu. Dar sunt oameni care au făcut transporturile de lemne şi oameni care au fost să încarce porumbul în maşina lui de serviciu", zice pădurarul.

Pădurea, săraca

"Comanda" de lemne pentru foc nu a fost prima favoare care i-a fost cerută de şeful Ocolului Oradea. Două veri la rând, spune Goron, pădurarii au fost puşi să găsească muncitori ba ca să-i repare un gard, ba ca să-l ajute la crăpat de lemne, ba la renovarea casei din Copăcel. "Fiecare pădurar a dus la el 3-4 oameni şi în 2016, şi în 2017", susţine pădurarul.

Pentru plată, însă, oamenii au fost trimişi de Hulea... la pădurari. "Am lucrat câteva zile, când a demolat casa veche. Am fost câteva zile la rând, iar la sfârşit mi-a zis «du-te la Florea, să vă rezolve»", susţine Florin Rostaş. Un alt localnic din Gepiu a turnat centura de beton la noua casă a lui Hulea. "Nu ştiu exact ce lună era. Am fost vreo 2-3 zile, vara trecută, şi plata a făcut-o pădurarul", a declarat omul.

Căutat de BIHOREANUL, şeful Ocolului Silvic Oradea neagă că i-ar fi cerut vreunui pădurar favoruri ori să încalce legea. "Dacă n-ar fi pădurea, ce s-ar întâmpla? Săraca de ea, nu se poate apăra singură... Trebuie s-o apăr eu ", a filozofat Hulea. Cât despre muncitorii pe care i-a lăsat "în plata" lui Goron, şeful de Ocol pretinde că "nu are nicio legătură cu serviciul", fiind "o problemă personală". "Oamenii au fost plătiţi, dar nu din pădure. Nu este adevărat", se jură Hulea, respingând acuzaţiile pădurarului.

Forţat să se mute

Goron a dezvăluit faptele şefului Ocolului Silvic şi în timpul cercetării disciplinare declanşate împotriva sa de Direcţia Silvică, procedură suspendată ulterior până la finalizarea anchetei penale. Urmarea? Brusc, şeful de Ocol l-a anunţat că i s-a desfiinţat postul şi, ca să nu rămână fără slujbă, are opţiunea unui transfer la un canton din Săcueni, la 60 de kilometri de casă.

"Am acceptat, că am familie şi doi copii mici", se plânge pădurarul, susţinând însă că procedura a fost abuzivă, doar pentru a-l îndepărta. "S-a invocat că suprafaţa pe care o aveam în pază e mică. Sunt alţi pădurari cu probleme mult mai mari şi cu suprafeţe mai mici, de care nu se atinge nimeni", acuză Goron, referindu-se, de pildă, la pădurarul din Băile Felix, care ar fi fost prins cu lipsă în gestiune şi sancţionat doar cu reducerea salariului pe 3 luni.

Goron afirmă că i s-a imputat şi refuzul de a încasa bani "la negru" de la populaţie pentru lemnele de foc livrate. "Toţi pădurarii, pe lângă preţul lemnului, strâng câte 30 lei în plus pentru fiecare metru cub livrat, dar fără acte. E un fel de taxă pentru tăierea lemnelor, căci populaţia nu are voie să intre să le ia din pădure. Banii se depun la casieria Ocolului, ce se face cu ei nu ştiu. Eu ştiu că nu am cerut bani în plus de la nimeni".

Să vină controlul!

Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian JurcăuŞeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău (foto), susţine că nu are cunoştinţă despre sume încasate fără acte şi nici despre vreun abuz comis de şeful Ocolului Oradea. "Eu ştiu că 11 arbori nu mai sunt şi cineva trebuie să plătească. Pădurarul a recunoscut că i-a tăiat fără să aibă dreptul. Dacă a făcut-o de capul lui  sau dacă i s-a cerut, asta vor stabili Poliţia, Parchetul şi instanţele", zice directorul.

Jurcău susţine, de asemenea, că postul lui Goron la cantonul Miniş a fost desfiinţat din considerente strict economice, iar diferenţele scandaloase în privinţa pagubei ce-i este imputată sunt generate de modul în care autorii evaluărilor au interpretat prevederile legale: "Domnul Goron poate să ceară o expertiză, iar instanţa va stabili de partea cui e dreptatea".

avocata Simona Paşcu, OradeaDe altfel, asta a şi decis pădurarul, care şi-a luat avocat şi a sesizat Corpul de Control al Romsilva, cerând să i se facă dreptate. "Aşteptăm ca Direcţia Silvică să ne comunice toate  documentele care au stat la baza deciziilor, pentru a face demersurile legale", spune avocata lui Goron, Simona Paşcu (foto).

Cât despre dosarul penal, cercetările poliţiştilor sunt în stadiu incipient, aceştia neformulând deocamdată acuze faţă de vreo persoană. Dacă ar fi ca legea să se aplice, nu au niciun motiv să nu se autosesizeze pentru a cerceta şi abuzurile semnalate de "acarul Goron", la fel sau poate chiar mai grave decât tăierea celor 11 copaci. Oricum, slujbaşul pare să-şi fi învăţat lecţia: de a nu face nimic nelegal, chiar pus de şefi, pentru că tot el poate pătimi...


FRATE CU HOŢII
Furau sub nasul poliţiştilor

Un alt pădurar din Gepiu a fost dat pe mâna Parchetului, cu două luni în urmă, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor, pentru gestiune frauduloasă, după ce la un control a fost găsit cu aproape 800 de arbori lipsă.

Deşi poliţiştii au refuzat să facă publice amănunte despre caz, BIHOREANUL a aflat că pădurarul Florin Bârda fusese angajat la cantonul Gepiu, aparţinând Ocolului Silvic privat Brătcuţa, şi a fost prins chiar de şeful Ocolului, Florian Gaje. "Ca să şteargă urmele, îi punea pe ţigani să scoată rădăcinile din pământ ori să le acopere cu pământ. Pădurea e lângă Bicaciu şi se fura zilnic, sub nasul poliţiştilor din zonă, care n-au văzut nimic niciodată", a declarat atunci Gaje.

Pădurea din care s-au defrişat ilegal cei 800 de arbori aparţine comunei Sânicolau Român, paguba fiind evaluată la 73.863 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
retea organizata de hoti de lemne
bine ca ati scris despre smecheriile cu taiatul padurilor. este adevarat tot ce ati prezentat, dar mai sunt multe cazuri de genul asta. peste tot se fura lemne doar cu aprobarea sefilor, care chiar daca nu taie ei insisi pomii, dar isi primesc comisioanele. aveti indoiala de asta?!? de vazut si in zona tinca ce se intampla. mi-a ramas in minte interviul dat de un padurar din zona rieni-stei la tv care a zis ca inainte de alegerile parlamentare, seful pnl din zona a cerut sa li se duca cate o caruta de lemne alegatorilor pt voturi. deci reteaua de ilegalitati este foarte bine pusa la punct si organizata, atata doar ca nu i-a deranjat nimeni pana acum.
Postat 21 Iunie 2018, 09:56 de roger
inimaginabil
Din nou o scena de teatrul absurdului...timp in care unui padurar pentru 11 arbori taiati i se imputa ,in ordine cronologica 40000,6949,5298,49275 lei (clar sau legile sunt idioate sau parte din cei care le aplica habar nu au )unui alt padurar pentru 800 de arbori i se aplica 73863.Cum este asa ceva posibil?
Postat 21 Iunie 2018, 09:12 de ardumilreb
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON