URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2019, 15:05

Absolvenţii FMF Oradea au sărbătorit finalizarea studiilor. Rectorul Bungău: „Rămâneţi să profesaţi în Bihor” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna a început cu multe emoţii pentru cei aproape 400 de absolvenţi ai promoţiei 2019 a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, în Arena Antonio Alexe, înconjuraţi de aproape 2.000 de oameni dragi, părinţi, rude şi prieteni dornici să-i vadă în primul moment important al carierei lor de medici, farmacişti, asistenţi sau tehnicieni.

Pe lângă că a fost emoţionantă, ceremonia a fost una de-a dreptul sufocantă. Pentru că sistemul de ventilaţie din arenă nu funcţionează, sala s-a supraîncălzit, astfel că greu s-a putut respira fără evantaie sau orice hârtii care să mişte aerul. Ventilatoarele montate de organizatori pe suprafaţa de joc nu au reuşit să-i răcorească decât pe cei care stăteau direct în bătaia lor, mult prea puţini.

Arena Antonio Alexe

Absolvenţilor le-au vorbit, pe rând, decanul FMF, Adrian Maghiar, rectorul Universităţii, Constantin Bungău, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, prorectorul Ligia Burtă (totodată cadru didactic al FMF) şi şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă (de asemenea, îndrumătorul promoţiei Medicină Generală). Fiecare, fireşte, i-a felicitat pe medicinişti, spunându-le totodată că îi aşteaptă să le fie colegi.

Premii pentru cei mai buni

Discursurile oficialilor au avut şi momente aparte. De pildă, decanul FMF, Adrian Maghiar, a spus că sub nicio formă nu se doreşte desprinderea facultăţii din Universitate şi înfiinţarea unei universităţi de medicină în Oradea, lăudând totodată actuala conducere a instituţiei pentru că, în ultimii trei ani, a investit în dotările FMF "cât nu s-a investit în zece ani".

"Vă asigurăm că nu ne dorim o universitate de medicină, dar dorim să fim respectaţi în cadrul comunităţii academice", i-a transmis Maghiar lui Bungău. Decanul a mai spus că este prima festivitate la absolvire la care nu este nevoit să le spună părinţilor că trebuie să-şi susţină financiar copiii şi în perioada rezidenţiatului, aşa cum au făcut-o în anii de facultate. "Nu mai e nevoie, pentru că în sfârşit această nobilă meserie este recunoscută şi remunerată corespunzător", a declarat Adrian Maghiar. Absolvenţilor, decanul le-a spus că "toată viaţa va trebui să învăţaţi".

Maghiar a avut şi o veste bună pentru absolvenţi, spunând că, graţie unor donaţii făcute de fundaţia facultăţii şi de Spitalul Pelican, vor primi premii în bani. Mai precis, şeful de promoţie de la specializarea Medicină Generală un premiu de 1.000 de euro, iar cei de la celelalte specializări câte 500 de euro.

Absolvenţi FMF

"Avem nevoie de minţile voastre"

La rândul său, rectorul Constantin Bungău le-a spus tinerilor că au pus doar bazele profesiei lor, iar de acum încolo vor trebui să se pregătească mai intens.

"În acelaşi timp, să vă focusaţi şi pe viaţa personală: căsătoriţi-vă, dăruiţi-vă copii şi părinţilor nepoţi. Este foarte important acest lucru. Rămâneţi să profesaţi în România, rămâneţi să profesaţi în Bihor şi în Oradea. Avem nevoie de minţile voastre sclipitoare", a mai declarat rectorul, intens aplaudat de toţi cei din sală.

Viitor medic, crescut în orfelinat

Preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a stârnit şi el aplauze, dar nu doar pentru sine, ci şi pentru unul dintre absolvenţii de la Medicină Generală, Valentin Perduş (foto). Tânărul a fost crescut în orfelinat, dar a reuşit să depăşească greutăţile întâmpinate până acum în viaţă, iar acum este unul dintre viitorii medici bihoreni.

Valentin Perduş

"Un absolvent provenit din casa de copii, care s-a zbătut din greu ca azi să fie absolvent de Medicină Generală. Dragă Valentin, mă bucur să fiu eu parte a familiei tale. Şi mă bucur ca tatăl tău pentru reuşita ta", a spus Curilă. Emoţionat, tânărul s-a ridicat în picioare şi a fost îndelung aplaudat de colegi, dar şi de toţi cei aflaţi în sală. Potrivit decanului Adrian Maghiar, şi Valentin va primi un premiu de la aceiaşi sponsori, în valoare de 500 de euro.

Ceremonia a fost una de durată, deoarece, după discursurile profesorilor, cei aproape 400 de tineri s-au dus pe rând pe scenă, să-şi ridice diploma. La final, emoţionaţi, ei au rostit jurământul lui Hipocrate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON