Se reia ancheta în cazul directoarei juridice a Primăriei Oradea, Eugenia Borbei, acuzată de abuz în serviciu după ce a împiedicat comisia locală de aplicare a Legii fondului funciar să emită un titlu de proprietate pentru un teren câştigat în instanţă de moştenitorii titularilor, însă care era folosit de amicii părinţilor juristei.
Dreptul de proprietate pentru suprafaţa de aproximativ 5800 mp de teren intravilan situat pe Dealul Viilor, lângă Spitalul Judeţean, a fost câştigat în instanţă în 2010 de un actor timişorean, Schwartz Dukasz Peter. Cu toate acestea, omul a fost pus în posesie abia după alţi trei ani şi doar după ce, în 2012, a depus o plângere penală împotriva directoarei juridice din Primăria Oradea, Eugenia Borbei, pe care o considera vinovată de tărăgănarea cazului.
Iniţial, funcţionara a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi chiar trimisă în judecată, însă ulterior procurorii DNA Oradea, care au preluat ancheta în caz, au stabilit că fapta imputată funcţionarei nu este "prevăzută de legea penală". Motivul? Anchetatorii au invocat un articol de lege abrogat deja, care stipula că abuzul în serviciu comis de membrii comisiilor de fond funciar intră "în sfera ilicitului contravenţional". Pe româneşte, putea fi sancţionat cu o simplă amendă.
Ordonanţa de clasare a procurorilor a fost atacată de avocata lui Dukasz, Claudia Ţânţaş, iar judecătorii Tribunalului Bihor i-au dat dreptate, dispunând reluarea anchetei şi începerea urmăririi penale împotriva Eugeniei Borbei. Judecătorii au statuat, de asemenea, că anchetatorii au încadrat greşit faptele imputate funcţionarei.
"Funcţionara a comis faptele ca director juridic. Ea avea ca sarcină de serviciu, statuată în fişa postului, consilierea juridică a comisiei de fond funciar. Ca membru al acesteia nu avea o asemenea obligaţie", a declarat Ţânţaş BIHOREANULUI.
Decizia Tribunalului Bihor este definitivă.
După cum BIHOREANUL a mai scris, ancheta împotriva directoarei juridice a Primăriei Oradea, Eugenia Borbei, a pornit în 2012 şi, anul trecut, funcţionara a şi fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi suspendată din funcţie. Instanţele de judecată au stabilit, însă, că ancheta ar fi trebuit efectuată de procurorii antiorupţie, motiv pentru care procesul a fost întrerupt, iar dosarul a ajuns la DNA. Aici, însă, după doar 3 săptămâni de anchetă, dosarul a fost închis.
Citiţi despre încâlcitul caz în articolul: Hopa Jenică! Cum au "albit-o" procurorii DNA pe jurista-şefă a Primăriei orădene
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.