URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
28 Ianuarie 2022, 12:18

A treia zi cu peste 1.000 de cazuri noi de Covid în Bihor. Record de îmbolnăviri, peste 200, în rândul copiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă 1.019 infectări cu Covid au fost anunțate vineri dimineață de către Direcția de Sănătate Publică și Prefectura Bihor, aceasta fiind a treia zi consecutivă cu peste 1.000 de noi cazuri depistate, după ce miercuri a fost înregistrat un record absolut de la declanșarea pandemiei, cu 1.331 infectări, iar joi au fost 1.089.

Cele mai recente diagnostice au fost puse după efectuarea în ziua precedentă a 2.613 teste, rata de pozitivare fiind uriașă: 38,99% dintre teste au indicat prezența virusului la persoanele testate.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, 99 dintre cele 1.019 persoane tocmai confirmate pozitiv (9,71% din total) au mai fost infectate și în trecut, iar 223 de infectări (21,88% din total) sunt la copii cu vârste de la câteva luni până la 14 ani.

O explicaţie ar putea fi faptul că, în această săptămână, pentru prima oară în acest an, au fost distribuite kituri de testare în şcoli, pentru verificarea periodică a elevilor.

În secțiile ATI, arată autoritățile, sunt 39 de pacienți cu Covid, iar sursele medicale spun că totalul persoanelor cu Covid spitalizate a urcat ușor la 342, de la 328 în ziua precedentă.

Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 63.819 de la începutul pandemiei, dintre acestea 53.716 încheindu-se cu vindecări, iar 2.655 cu decese, în ultima zi pierzându-și viața încă trei bihoreni cu Covid. Conform surselor, este vorba despre persoane între 77 și 85 ani, nevaccinate și cu comorbidități.

În prezent, informează autoritățile, în Bihor sunt 7.448 persoane cu Covid, incidența medie pe județ fiind de 12,65 cazuri Covid la mia de locuitori, niveluri mai mari fiind doar în Ilfov (13,52/1.000), București (14,11), Timiș (17,54) și Cluj (18,93).

Dintre localitățile bihorene, cele mai mari incidențe le au comunele Sântandrei (28,35 cazuri Covid la mia de locuitori), Sânmartin și Paleu (peste 21/1.000), în timp ce municipiul Oradea, cu 4.426 persoane infectate, are o incidență de 19,7/1.000.

În cursul zilei precedente, în Bihor s-au vaccinat anti-Covid 518 persoane, totalul celor vaccinate cu schema completă fiind de 212.173, dintre care 63.511 și cu doza booster.

Incidenţele din fiecare oraş şi comună din Bihor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON