URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2018, 11:01

A murit taragotistul Dumitru Fărcaş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apreciatul taragotist Dumitru Fărcaş a murit la vârsta de 80 de ani. Presa centrală scrie că artistul era internat într-un spital din Cluj-Napoca după ce a suferit un infarct.

"Sunt şocată. Am primit o veste cumplită... Maestrul Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă! Am fost împreună de ziua domniei sale în 12 mai când a împlinit 80 de ani. A oferit atunci un spectacol memorabil. Maestrul era atat de fericit, a fost ultimul său spectacol. Orice cuvânt e de prisos!", a scris marți dimineața, pe Facebook, prezentatoarea TV Iuliana Tudor.

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", în 1967.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când a fost angajat ca instrumentist în Ansamblul "Maramureşul" din Baia Mare. Doi ani mai târziu a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Dumitru Fărcaş a primit titlul de "cetăţean de onoare" al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

"În semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului", Dumitru Fărcaş a primit, în 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului".

În 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!!!
Da....în artă chiar trebuie să ai sclipire! După aceea vine munca! Fără har poți munci că o faci mai degeaba! Domnia sa a avut! Din plin! Și totuși...vin din urmă și alții! Nu mă refer strict la folclor! Dar vin! Printre nulități se mai strecoară...RIP, MAESTRE
Postat 07 August 2018, 16:59 de soricel
Dumnezeu sa il odihneasca!
S-a mai dus unul... Si ramanem cu nulitatile. Mai avem o mana de oameni, cântăreți sau interpreti care stiu citi o partitura. Mare păcat de omul asta.
Postat 07 August 2018, 11:57 de poiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON