Unul dintre cei mai iubiţi dascăli orădeni, profesorul Dorel Tifor, a încetat din viaţă, la vârsta de 79 de ani.
Surse neoficiale spun că trupul neînsufleţit al venerabilului dascăl a fost descoperit de familie în casă în cursul dimineţii de duminică.
"Nu-mi vine să cred. Am vorbit cu dumnealui la telefon în urmă cu câteva zile. Era bine-dispus şi nu părea să fie suferind", a povestit pentru BIHOREANUL un apropiat al familiei dascălului.
Vestea i-a luat prin surprindere inclusiv pe foştii colegi de partid.
"Nu mă aşteptam la aşa ceva. Colegii au vorbit cu vorbit cu dumnealui săptămâna trecută şi era bine", a declarat primarul Florin Birta.
Edilul a omagiat personalitatea venerabilului dascăl.
"Dispariţia domnului profesor Tifor, care a îndrumat şi educat atâtea generaţii de tineri din oraşul nostru şi care a fost implicat inclusiv în viaţa administrativă a oraşului ca şi consilier local între anii 2008 – 2012, este o pierdere pentru comunitatea locală", a afirmat Birta.
Dascăl cu vocaţie
Dorel Tifor a fost profesor al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu timp de 44 de ani, în intervalul 1965 - 2009, şi a ocupat funcţia de director al acestuia între 2001 şi 2007.
Pentru contribuţia sa adusă la dezvoltarea învăţământului bihorean, dascălul a fost răsplătit de Consiliul Local, în octombrie 2019, cu titlul de cetăţean de onoare.
"Prin cei 54 de ani petrecuţi la Gojdu, ca elev, ca profesor sau director, domnul profesor a intrat definitiv în legenda bătrânului liceu", a citit la acea data din "Laudatio", fostul secretar al Consiliului Local Oradea, Ionel Vila.
Emoţionat, profesorul Tifor, s-a caracterizat atunci ca fiind "doar o rotiţă" în colectivul de elevi şi profesori ai colegiului Gojdu.
"Acolo mi-am dăruit tot ce am crezut că este mai bine şi mai mult. Fericitul Augustin - care a fost câtva timp şi profesor, să nu uităm că Iisus Hristos era El însuşi Învăţătorul - spune că nu există artă mai frumoasă decât arta educaţiei", a spus profesorul.
Dorel Tifor a mai arătat, atunci, că "dascălul nu trebuie să-şi creeze un urmaş copie fidelă, ci dimpotrivă, să-l ajute să se autocreeze, să se depăşească şi pe sine şi pe propriul dascăl".
Aşa cum a făcut el cu 44 de generaţii de elevi gojdişti...
Foştii elevi ai profesorului Dorel Tifor, din generaţia '73, au transmis BIHOREANULUI un mesaj menit să-l omagieze pe cel care le-a fost diriginte:
Alături de atâtea alte sute de gojdiști, ne spunem și noi durerea de a-l fi pierdut pe cel care a fost, pentru noi, sufletul și spiritul Liceului Gojdu: PROFESORUL Dorel Tifor, dragul nostru Diru’!
Profesorul Tifor a fost printre primii absolvenți de după 1950, care a visat și a ajuns profesor la liceul de unde a pornit, la Liceul Emanuil Gojdu!
Pentru noi cei ce avem astăzi aproape 70 de ani, Diru a fost foarte mult! A fost și rămâne PROFESORUL, la superlativ. A fost și multă generozitate, de toate felurile; și invitația de a fi mai mult, cu fiecare zi și cu fiecare gest; și semnul pentru datoria de a da înapoi orașului și liceului ce am primit și ce n-am primit, dar ne-am fi dorit să primim.
A fost și o chemare caldă și continuă de a veni acasă! El a fost și cel care ne primea în curtea cu tei, ca acasă. După el, la Gojdu va rămâne un loc de neumplut vreodată: locul celui care era pentru noi școala. Cine va mai ști că și noi suntem parte din această scoală, dacă Diru a murit?
Spunem acestea, ca să nu se piardă moștenirea sa și să rămână simbolul care a fost PROFESORUL TIFOR.
Pentru toți orădenii, credem că a fost și va rămâne simbolul care face dintr-un angajat pe un post de profesor, un Profesor și dintr-un Profesor, PROFESORUL!
Domului PROFESOR, CU DRAGOSTE,
Absolvenții promoției 1973 a Liceului Emanuil Gojdu!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.