URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2021, 09:43

A început vaccinarea în Bihor! Câți au făcut-o până acum, câți au avut reacții alergice, cine urmează?

A început vaccinarea în Bihor! Câți au făcut-o până acum, câți au avut reacții alergice, cine urmează? PLĂTIŢI REGEŞTE. Personalul vaccinator ar urma să se bucure de o generozitate fără precedent. Potrivit unui proiect de OUG, medicii vor fi remuneraţi cu 100 lei/oră, asistentele cu 50 lei şi registratorii cu 25 lei. Într-o singură zi, un doctor ar putea câştiga 1.200 lei şi o asistentă 600 lei, scopul fiind imunizarea a minimum 60% din populaţie, pentru atingerea aşa-numitei imunităţi de turmă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce conspiraţioniştii pandemiei contestă pe internet câştigurile vaccinării anti-Covid şi inventează pericole, specialiştii din sănătate devin primii beneficiari ai imunizării.

BIHOREANUL vă prezintă cum decurge vaccinarea în judeţ, care e ponderea angajaţilor din unităţile sanitare interesaţi să se imunizeze, dar şi de ce unii nu o fac; cum are loc aprovizionarea şi cum sunt folosite dozele, dar şi pregătirile pentru declanşarea, mult mai devreme decât se preconiza iniţial, a celei de-a doua faze, pentru persoanele vulnerabile şi salariaţii din sectoare esenţiale.

Ziua întâi

Prima etapă a vaccinării a început în Bihor pe 5 ianuarie, la o zi după ce Direcţia de Sănătate Publică a primit 195 flacoane cu Cominarty, vaccinul produs de Pfizer şi BioNTech, primul autorizat în UE, pentru începerea imunizării a 975 de persoane.

Operaţiunea a început la ora 8.00 în toate cele 12 centre de vaccinare din tot atâtea unităţi medicale (în spitalele Municipal, Judeţean, CFR, MAI şi Pelican din Oradea, în Spitalul de Recuperare din Felix, în cele din Salonta, Beiuş, Marghita, Ştei şi Aleşd, plus la Centrul de Diagnostic şi Tratament al MAI din Oradea). La Municipal, presa a asistat la vaccinarea primilor 5 medici şi asistenţi: epidemiologul Anca Hnatiuc, terapiştii Sebastian Dobjanschi şi Mihai Florea, plus asistenţii Călin Barabaş şi Elena Szalo.

"Acum intru în gardă, mai puternic, mai protejat", a spus dr. Dobjanschi, în timp ce dr. Hnatiuc, coordonatorul campaniei în judeţ, a glumit pe seama teoriei conspiraţiilor: "Cred că acum o să ştiu să parchez mai bine". Dincolo de glume, însă, medicii au îndemnat cetăţenii să le urmeze exemplul când le vine rândul, vaccinul fiind "cea mai bună armă care există în momentul de faţă" pentru oprirea pandemiei.

Nicio doză irosită

În prima zi au fost administrate 510 doze, înregistrându-se doar 3 reacţii alergice superficiale, la nivelul pielii (roşeaţă şi/sau umflături). În a doua zi s-au vaccinat alte 480 cadre şi a fost raportată o singură reacţie alergică, tot cutanată, în a treia zi au fost administrate 495 doze, iar vineri 255, fără nici o reacţie adversă. Per total, în primele 4 zile, imunizarea a început la 1.740 cadre medico-sanitare, reprezentând 17% din totalul de aproximativ 10.000 câte sunt în judeţ, şi s-au consemnat 4 reacţii alergice nesemnificative (la 0,22% din persoanele vaccinate).

Dr. Diana Racz, coordonatoarea campaniei de vaccinare anti Covid în BihorDr. Diana Racz (foto), specialist DSP şi membră în grupul de coordonare judeţean, consideră că lucrurile au decurs conform planificării, scopurile propuse fiind vaccinarea a circa 500 persoane/zi şi administrarea tuturor dozelor predate centrelor. "Până acum a fost un management 100% eficient, nu s-a pierdut niciuna", spune medicul.

Fără diferenţe

Potrivit reprezentantei DSP, unele spitale au şi finalizat vaccinarea propriilor angajaţi (Marghita, Aleşd, Beiuş, Ştei, Pelican şi MAI din Oradea), începând vaccinarea altor categorii. "La Pelican s-a trecut la vaccinarea celorlalţi colegi din unităţile private. Spre Spitalul MAI au fost îndrumaţi medicii de familie din Oradea şi din Zona Metropolitană lărgită. În spitalele din judeţ, la fel, s-a trecut la vaccinarea medicilor de familie, stomatologilor, farmaciştilor", spune dr. Racz.

În fiecare spital, explică aceasta, s-a făcut o prioritizare a categoriilor de angajaţi, începând cu cei din secţiile ATI şi structurile de Urgenţe, indiferent de gradul de pregătire, fără diferenţiere între medici ori asistente şi infirmiere sau brancardieri.

Singurele unităţi care nu au încheiat la finele săptămânii trecute vaccinarea personalului propriu care a dorit acest lucru sunt Judeţeanul şi Municipalul din Oradea, fiindcă au cei mai mulţi angajaţi, câte 2.000 fiecare.

Una-i programarea, alta vaccinarea

Conform informaţiilor BIHOREANULUI, catagrafierea sistemului sanitar din judeţ a arătat că peste 60% dintre angajaţi vor să se vaccineze. Programarea la vaccinare o fac, însă, angajatorii, iar administrarea efectivă a vaccinului depinde de mai multe variabile. "Platforma electronică pentru programare este accesibilă în această etapă doar persoanelor juridice, deci unităţile medicale îşi fac conturi şi îşi înscriu salariaţii pentru vaccinare", spune dr. Racz.

În ce priveşte vaccinarea propriu-zisă, în nici una dintre primele 4 zile nu a fost efectuată pentru absolut toţi cei programaţi, din motive diverse: unii au aflat între timp că au Covid, alţii nu au fost disponibili la ora fixată, primind sarcini urgente, în cazul unora nu a trecut suficient timp de la vaccinări anterioare (de pildă antigripale), alţii au avut contraindicaţii temporare (un medic a fost refuzat, de pildă, fiindcă avea o infecţie dentară), aşa că au fost amânaţi, iar dozele s-au folosit pentru persoane aflate mai la coada listei.

Provocare logistică

Organizarea vaccinării e o adevărată provocare. În funcţie de programări, dar şi de estimări care ţin cont de indisponibilităţile de moment, DSP Bihor comandă, în principiu tot la 3 zile, dozele de vaccin necesare. Acestea se aduc de la Cluj, unde sunt depozitate în ultracongelare (-80°C), după scoaterea din frigiderele speciale putând fi folosite în maximum 5 zile.

Transportul se face în cutii cu data-loggere pentru monitorizarea temperaturii, în vehicule frigorifice, până la DSP Bihor. Aici sunt descărcate direct într-un frigider partiţionat, în care se face şi împărţirea pe centre, iar în final sunt distribuite în centre, unde stau la 2-8°C până la utilizare.

Flacoanele conţin o pulbere albă şi, din momentul deschiderii lor, începe numărătoarea inversă, putând fi folosite în cel mult 6 ore. În flacon se introduce ser fiziologic care diluează pulberea, iar pentru fiecare vaccinare medicul sau asistentul extrage a cincea parte din volumul suspensiei astfel rezultate, pe care o administrează tot atâtor persoane.

În paralel

Deşi autorităţile estimau iniţial că a doua etapă a imunizării anti-Covid, destinată persoanelor vulnerabile şi angajaţilor din domenii esenţiale, va începe în februarie, aceasta a fost devansată şi se va suprapune cu vaccinarea cadrelor medico-sanitare, de la jumătatea acestei luni.

"În judeţ lucrăm accelerat pentru pregătirea celorlalte centre de vaccinare, din afara spitalelor", spune dr. Diana Racz, referindu-se la cele care vor fi amenajate în unităţi de învăţământ, săli de sport şi case de cultură din Oradea, Sântandrei, Sânmartin, Beiuş, Ştei, Salonta, Tinca, Marghita, Valea lui Mihai, Săcueni, Popeşti, Aleşd, Bratca şi Tileagd. "Până la 15 ianuarie trebuie finalizată pregătirea acestor spaţii, de la igienizare, semnalizare, dotarea cu echipamente şi materiale, organizarea de fluxuri funcţionale şi alocarea de personal", explică reprezentanta DSP Bihor.

Fiecare centru va fi deservit de personal medical şi administrativ încă în curs de identificare, existând varianta detaşărilor din spitale, dar şi a cooptării oricărui medic şi asistent cu drept de liberă practică, în primul rând a medicilor de familie, vaccinatorii fiind plătiţi separat pentru această activitate.

"Recensământ" în structuri

prefectul de Bihor, Dumitru ȚipleaPrefectul Dumitru Ţiplea (foto) consideră şi el că "prima etapă de vaccinare are loc, până acum, conform planificării", fiind angrenat, în virtutea funcţiei, şi în pregătirea celei de-a doua.

"Săptămâna următoare (n.r. - aceasta) vom face prima raportare a catagrafierii instituţiilor nemedicale ai căror angajaţi vor începe imunizarea, pentru a afla câţi doresc acest lucru. Operaţiunea a început în instituţii cum sunt Poliţia Bihor, ISU Crişana, STS, SRI, dar şi în societăţii ca Electrica şi Compania de Apă Oradea". Prefectul precizează însă că deocamdată nu poate face publice informaţii privind gradul de acceptare a vaccinării în asemenea entităţi.

Cum în unele dintre ele disciplina este la ordinea zilei, e de aşteptat să se "execute" majoritatea angajaţilor, într-o pondere chiar mai mare decât a celor din sistemul sanitar. Doar vaccinuri să fie destule...


CINE URMEAZĂ?
Cum te programezi

În a doua etapă a vaccinării anti-Covid vor fi imunizate persoanele de peste 65 ani, cele cu anumite boli cronice şi lucrătorii din domenii esenţiale, începând de la Parlament, Preşedinţie, Guvern şi ministere, continuând cu instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, magistraţii, cei din industria alimentară şi farmaceutică, uzine de apă, centrale şi furnizare a energiei electrice, aeroporturi, porturi, comunicaţii, educaţie, media şi salubrizare.

Înscrierea beneficiarilor acestei etape poate fi făcută prin intermediul angajatorilor pe platforma anume concepută (programare.vaccinare-covid.gov.ro), prin medicii de familie şi prin instituţiile de asistenţă socială. Programarea individuală a cetăţenilor va putea fi făcută doar în etapa a treia, pentru vaccinarea populaţiei generale, estimată să înceapă în aprilie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON