URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Ianuarie 2021, 08:14

A început vaccinarea anti-Covid în Bihor! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vaccinarea anti-Covid-19 a început, oficial, marţi dimineaţă, la ora 8, şi în judeţul Bihor. 

„O să vă rog să încurajaţi vaccinarea. Este un act care ne va ajuta să revenim la normal", le-a spus jurnaliştilor prezenţi la centrul de vaccinare amenajat la Spitalul Municipal Oradea primul cadru medical vaccinat, dr. Anca Hnatiuc, epidemiologul unității şi coordonator al campaniei de vaccinare în Bihor.

"Să ştiţi că în toate cele 12 centre de vaccinare din judeţ se începe vaccinarea, nu numai aici", a precizat aceasta.

Cel de-al doilea vaccinat a fost asistentul Călin Iulian Barabas, director de îngrijiri al spitalului, urmat de dr. Sebastian Dobjanschi, ATI, dr. Mihai Florea, ATI, şi de Szalo Elena Cristina, asistent şef ATI.

"Acum intru în gardă. Mai puternic, mai protejat", a spus dr. Sebastian Dobjanschi, adăugând că se simte bine după vaccinare şi că "pot să-mi reiau viaţa normală cu certificatul ăsta".

De altfel, primele persoane vaccinate s-au simţit bine şi au spus că nu le-a durut înţepătura. 

"Cred că acum o să ştiu să parchez mai bine", a glumit dr. Anca Hnatiuc, subliniind totodată importanţa vaccinului. "Vaccinul este salvarea şi este sfârşitul pandemiei, dacă se face acoperirea vaccinală cum trebuie", a spus aceasta.

Mai multe detalii și imagini în articolul „Medicii orădeni îndeamnă la vaccinare: "Este o şansă de care trebuie să profităm" (FOTO / VIDEO)

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, la cele 12 centre de vaccinare din Bihor au fost transportate de la centrul regional de depozitare din Cluj Napoca 975 de doze de vaccin (195 flacoane). Vaccinul folosit este cel produs de companiile Pfizer şi BioNTech, de tip ARN mesager, cu o rată de succes de 95%.

În judeţ au fost organizate 12 centre de vaccinare pentru personalul sanitar din structurile proprii şi pentru personalul medical arondat acestor unităţi, şi anume: Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Pelican Oradea, Spitalul Clinic de Urgenţă Avram Iancu Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, spitalele municipale din Salonta, Beiuş şi Marghita, precum şi cele orăşeneşti din Ştei şi Aleşd, plus Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament al Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Conform metodologiei, în prima etapă de vaccinare, imunizarea va începe cu personalul care face parte din echipele de vaccinare, din unităţile sanitare din faza II, din spitalele suport, din sistemul de medicină de urgenţă (Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD), din centrele de dializă şi de transfuzii, din cadrul DSP şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Ulterior, vaccinarea se va extinde la toţi furnizorii de servicii medicale (inclusiv farmacişti), personalul serviciilor sociale de tip rezidenţial şi de îngrijiri la domiciliu, la rezidenţi, studenţi, elevi şi voluntari care deservesc temporar unităţile medicale.

Acesta se administrează în două doze, cea de-a doua urmând să fie administrată după 21 de zile, imunizarea considerându-se dobândită după încă 7 zile de la rapel şi estimându-se că va avea o durată de minimum 6 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON