Conducerile Poliţiei Bihor şi Căpităniei de Poliţie Hajdu Bihar au semnat, luni, un nou acord de colaborare pentru misiunile comune de patrulare cu ocazia sezonului de turism estival.
Colaborarea dintre cele două instituţii a început din 2005 şi a reprezentat o premieră pentru România, fiind preluată în prezent pe frontiera cu Bulgaria şi Republica Moldova. Acordul presupune misiuni comune ale poliţiştilor din cele două judeţe în zonele turistice cu aflux mare de vizitatori în perioada 25 iulie - 24 august: Băile Felix şi Parcul Natural Apuseni - Padiş, Boga, Şuncuiuş şi Vadu Crişului, în România, respectiv ştrandul de la Hajdúszoboszló, unul dintre cele mai mari ştranduri în aer liber din estul Europei, în Ungaria, extrem de căutat de turişti români.
Luni, la semnarea protocolului de colaborare din acest an, delegaţia română a fost condusă de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, iar cea maghiară de şeful Căpităniei de Poliţie Hajdu Bihar, generalul maior Gyurosovics Jozsef.
"Misiunile comune sunt pe linie de ordine şi siguranţă publică. Au în primul rând un rol preventiv, de a descuraja furturile din ştranduri şi alte zone turistice, dar şi de a-i ajuta pe turişti în cazul unor evenimente neplăcute. De remarcat e că, în ultimii ani, în perioadele în care au funcţionat patrulele comune, în zonele turistice din Bihor nu s-au înregistrat fapte penale", a declarat şeful Poliţiei Bihor.
Pe de altă parte, a arătat ofiţerul, prin trimiterea în Ungaria a unor poliţişti din Bihor, vorbitori de limba maghiară, aceştia vor facilita comunicarea pentru cetăţenii români care se deplasează în Debreţin şi în Hajdúszoboszló, atât în interes personal, cât şi turistic. "Încercăm să-i protejăm, să nu devină victime ale unor infracţiuni", a spus chestorul Liviu Popa.
Misiunile comune sunt considerate benefice şi de şeful Căpităniei de Poliţie Hajdu Bihar, care a observat o scădere semnificativă a infracţionalităţii în zonele turistice cu aflux mare de vizitatori. "Avem o colaborare foarte bună, iar prezenţa poliţiştilor români îi ajută pe turiştii români, care apelează la ei dacă li se fură bani sau obiecte la ştrand ori dacă li se sparge autoturismul. În plus, faptul că suntem prezenţi în stradă 24 de ore din 24 a dus la o scădere semnificativă a ratei criminalităţii", a declarat generalul maior Gyurosovics Jozsef.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.