Pentru fiecare arbore tăiat din oraş orădenii vor trebui să planteze alţi cinci.
Potrivit regulamentului privind activităţile de tăiere, transport şi valorificare a lemnului, rezultat din spaţiile verzi şi alte terenuri aflate în proprietatea municipiului, adoptat joi de Consiliul Local, fiecare dintre arborii plantaţi va trebui să aibă o înălţime de minim patru metri, circumferinţa de 12 centimetri şi înalţimea de un metru de la sol.
"Arborii vor fi prevăzuţi cu balot de pământ şi vor avea tulpina dreaptă, nederiorată şi fără ramuri rupte", se menţionează în declaraţia de luare la cunoştinţă a obligaţiilor de plantare care va trebui completată în prealabil de fiecare orădean care doreşte să taie un arbore.
Potrivit regulamentului, adoptat cu unanimitate de voturi, fiecare cerere de tăiere va fi analizată în teren de reprezentanţii municipalităţii în cinci zile de la depunere. Tot angajaţii Primăriei vor stabili şi speciile de arborilor care vor fi plantaţi în locul celor scoşi în funcţie de fiecare amplasament.
La fel, cosmetizarea, de orice fel, a arborilor de pe spaţiile verzi ale oraşului se va face doar în prezenţa specialiştilor horticoli şi în perioadele optime pentru tăierea coroanei.
Potrivit regulamentului, nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.000 şi 2.000 lei, în cazul persoanelor juridice.
La picnic (doar) în Silvaş
În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, regulamentul privind desfăşurarea activităţilor de picnic în Oradea, care sancţionează cu amenzi între 500 şi 1.500 ieşirea la iarbă verde în alte părţi decât în zona Silvaş.
Prin picnic se înţelege orice activitate de recreere, desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului ori municipalităţii de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi sau alimente precum şi aprinderea sau nu a focului.
Zona de picnic Silvaş, cu program de funcţionare între orele 8 şi 23, va fi amenajată cu intervenţii minimale, va fi delimitată clar şi dotată cu coşuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi locuri de parcare.
Aprinderea focului în zona de picnic Silvaş se sancţionează cu amendă între 200 şi 1.000 lei, desfăşurarea de astfel de activităţi în alte zone se amendează cu sume de până la 1.500 lei, iar simpla aruncare a unui chiştoc pe jos se pedepseşte cu amendă de până 6.000 lei.
Agenţii poliţiei locale vor fi obligaţi să facă zilnic măcar o verificare a zonei, pentru a veghea la respectarea regulamentului de funcţionare a acestei activităţi.
Totul se mătură
Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai aprobat încheierea unui act adiţional al Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubritate prin introducerea de suprafeţe noi, de la alei, trotuare şi poduri parcări şi piste pentru biciclete.
Pe lista obiectivelor de curăţat se numără, printre altele, podul Constantin Prezan, cu rampele aferente, pista pentru biciclete Borş – Oradea, cu cele trei tronsoane aferente, respectiv trotuarele şi platforma grădinii publice Ciuperca, aflată încă în lucru.
Potrivit evidenţei municipalităţii, suprafeţele suplimentare de salubrizat menţionate în actul adiţional se referă la 17.800 metri pătraţi de carosabil, 53.600 metri pătraţi de trotuare şi 1.230 metri pătraţi de parcări, alei şi platforme.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.