URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2014, 18:10

40 de primari bihoreni au fost la Prefectură să "ia" de la Dragnea bani pentru apă, canalizare şi drumuri. Bani mărunţi...

Sala de şedinţe a Prefecturii Bihor a găzduit vineri un al doilea episod al filmului "Dragnea cel generos", după ce primul s-a jucat, avându-l pe vicepremier în rolul principal, în curtea instituţiei, unde Liviu Dragnea împărţise cheile a zece microbuze şcolare pentru zece primari de comune. După o pauză de circa o jumătate de oră, nr. 2 al Guvernului şi al PSD a luat loc la prezidiu, flancat de prefectul Claudiu Pop şi de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, pentru a distribui către 40 de primari contracte de finanţare a 70 de obiective de investiţii, pentru introducerea unor reţele de apă şi canalizare, precum şi pentru reabilitarea de drumuri comunale.

"Decât 6 noi!"

"Din cele 70 de contracte de finanţare decât 6 sunt pentru lucrări noi", a ţinut să spună vicepremierul Liviu Dragnea încă de la început, "ca să lămurim lucrurile", precizând că anterior "am citit cu foarte mare plăcere şi foarte mare satisfacţie zicerile înţelepte ale unui domn primar de aici care a ales să facă politică". El a făcut, astfel, referire la primarul Ilie Bolojan, care cu o zi înainte se declarase nemulţumit că Dragnea vine la Oradea să consfinţească deschiderea a noi şantiere în judeţ, în condiţiile în care în Bihor există peste 70 de şantiere abandonate, pe lucrări de apă, canalizare şi drumuri, din cauză că Guvernul nu alocă fonduri pentru plata lor.

Concret, potrivit lui Bolojan, Guvernul promite acum bani pentru noi investiţii, deşi are de achitat lucrări de 756 milioane lei pentru investiţii începute încă din anii 2007, 2008 şi 2009, dar care se degradează, iar în acest ritm (fiindcă în 2014 s-au alocat prin PNDL doar 19 milioane lei) acestea pot fi finalizate abia în următorii 20 de ani.

Dragnea a arătat că plata acestor bani este imposibilă, deoarece România nu înseamnă doar judeţul Bihor. "Ar fi însemnat (n.r. - alocarea fondurilor necesare pentru finalizarea şantierelor vechi) să alocăm toată suma aferentă României judeţului Bihor. Era imposibil, pentru că în afară de Bihor mai sunt 40 de judeţe în România", a spus Liviu Dragnea.

Politic, a fost greu

"Am găsit 4.000 de şantiere deschise la Minister, pentru care erau necesare peste 6 miliarde lei pentru a fi finalizate, nu puteam continua acel sistem în care toate şantierele începute să fie date la o parte şi să fie începute şantiere noi, politic. Politic nu mi-a fost foarte uşor să conving colegii noştri din partid, dar nu numai din partidul nostru, şi din PNL, şi am alocat fondurile pe criterii de prioritizare negociate cu FMI, cu Comisia Europeană şi cu Banca Mondială, indiferent de culoarea politică a primarilor, a preşedinţilor de consilii judeţene", a spus vicepremierul. "Primul criteriu a fost gradul de executare a lucrărilor. Majoritatea care erau peste 60% au primit bani în 2014, cu câteva excepţii", a adăugat Dragnea.

"O parte din sume au fost alocate pentru finalizarea lucrărilor cu procentaj de peste 60%, o altă sumă pentru lucrări care sunt sub acest stadiu, iar o parte rezonabilă pentru a începe şi lucrări noi, pentru că nu poţi să blochezi jumătate din cetăţenii României care trăiesc la sate, încă doi, trei, patru ani, să nu începi lucrări acolo, pentru că în anii trecuţi au fost alocaţi bani numai în anumite zone", a mai spus Liviu Dragnea, justificând de ce deschide şantiere noi.

42 de "cadorisiţi"

Într-un gest la fel de teatral precum împărţirea cheilor microbuzelor, vicepremierul a strigat numele fiecăreia dintre unităţile administrativ-teritoriale pentru care a semnat acum alocări de fonduri: Abram, Aleşd, Balc, Borod, Buduslău, Căpâlna, Câmpani, Ceica, Cherechiu, Chişlaz, Cociuba Mare, Criştioru de Jos, Diosig, Drăgăneşti, Finiş, Gepiu, Holod, Ineu, Lazuri de Beiuş, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Paleu, Pietroasa, Pocola, Remetea, Roşiori, Săcădat, Săcueni, Sălard, Sâmbăta, Sânnicolau Român, Sârbi, Spinuş, Şimian, Tăuteu, Toboliu, Tulca, Ţeţchea, Valea lui Mihai şi Vârciorog. De asemenea, a primit un contract şi Primăria Beiuş, "pentru continuarea reabilitării şcolii", lucrare începută şi neîncheiată, precum şi Consiliul Judeţean, pentru plata unora dintre lucrările făcute până acum pentru reabilitarea şi modernizarea a două drumuri judeţene.

Vicepremierul a fost întrebat ce valoare au contractele pe care le-a distribuit, însă a evitat răspunsul.

Bani de nimic

Cu toate acestea, BIHOREANUL a intrat în posesia listei obiectivelor de investiţii finanţate în acest an, care arată că în cele mai multe cazuri sumele alocate sunt derizorii, insuficiente pentru finalizarea lucrărilor.

Primăria Balc (edil PDL) a primit 35.000 lei pentru "alimentare cu apă" în două sate, Primăria Căbeşti (PNL) a primit 31.500 lei pentru alimentarea cu apă a unui sat, Primăria Oşorhei (PNL) - 39.621 lei pentru "construire sistem de alimentare cu apă în Fughiu, Cheriu, extindere alimentare cu apă Oşorhei şi canalizare menajeră zona Podgoria aparţinătoare satului Fughiu". Oraşul Nucet (cu edil PDL) a primit 45.000 lei pentru "lucrări prioritare de extindere şi reabilitare pentru alimentare cu apă şi canalizare oraş Nucet".

Ce-i drept, alte localităţi au primit sume mai generoase, unele chiar şi de 500.000 lei: Avram Iancu (primar PNL, dar pe picior de plecare la PSD) - 520.000 lei pentru "îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată", Cetariu (UDMR) - 652.139 lei (alimentarea cu apă a trei sate), Diosig (UDMR) - 500.000 lei pentru "canalizare şi staţie de epurare" etc.

Consiliul Judeţean a primit, la rându-i, 50.000 lei pentru "reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti - Vârciorog 16,56 km", alţi 50.000 lei pentru "modernizare drum judeţean DJ 709 Talpoş - limită de judeţ 3,61 km", 200.000 lei pentru "modernizare drum judeţean DJ 767 Vârciorog - intersecţie DJ 764 - 2,1 km", alţi 2,5 milioane lei pentru plata datoriilor la reabilitarea DJ 792 A Beliu-Tinca-Leş şi 200.000 lei pentru modernizare DJ 767 B din DN 76 Tăşad-Copăcel-Serghiş-DJ 767", pe o lungime de 22,12 km.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
he, he, he
Si ce le-a dat la jalbasi? Paula! Astia prosti, dar multi, nu inteleg ca psd-ul de la tonta si pana la ultimul membru mint precum respira! Nu ca ceilalti ar fi niste sfinti, dar in psd s-au adunat in cel mai mare procent toate scursorile, toti hotii, toti borfasii, toti cei ce au facut averi furand Romania si pe romani!
Postat 13 Septembrie 2014, 10:43 de ionel
Cine sa va mai inteleaga?
Ca nu sunt bani nu e bine, ca se primesc fonduri iar nu e bine (pe considerentul ca sunt prea putini) … Cine sa va mai inteleaga?
Postat 13 Septembrie 2014, 07:03 de ANA
...
continuarea reabilitarii unei scoli din Beius, reabilitarea si modernizarea a doua drumuri judetene, alimentarea cu apa a trei sate, canalizare si statie de epurare si altele, poate pentru unii sunt lucruri minore dar avand in vedere faptul ca tara nu e formata dintr-un singur judet, aceste fonduri reprezinta rezolvarea unor probleme pentru Bihor. Si cea mai mica suma de bani investita este binevenita!
Postat 13 Septembrie 2014, 02:25 de Ioana
Banii sunt pentru judetul nostru ... deci e foarte bine
Poate unii considera ca sunt putini banii primiti dar eu zic ca sunt mai mult decat nimic, iar faptul ca se investesc in judetul nostru asta este un lucru care ne bucura ...
Postat 13 Septembrie 2014, 00:11 de CIC
Banii sunt pentru judetul nostru ... deci e foarte bine
Poate unii considera ca sunt putini banii primiti dar eu zic ca sunt mai mult decat nimic, iar faptul ca se investesc in judetul nostru asta este un lucru care ne bucura ...
Postat 12 Septembrie 2014, 23:50 de CIC
Si daca dadea zeci de milioane tot nu era de ajuns
In opinia celor de la ebihoreanul, si daca Guvernul aloca zeci de milioane de lei primarilor bihoreni, tot nu era de ajuns. Daca nu aloca nimic, iar era scandal. Orice face guvernul, chiar si cand da bani, nu e suficient pentru jurnalistii integrii de la ebihoreanul.
Postat 12 Septembrie 2014, 20:47 de Liviu
Cum poate un PSDist sa dea banii altor primari decat ai lui?
Cum poate un PSDist sa dea banii altor primari decat membrilor PSD? Pfffffff. Asa ceva nu se poate. Mai si vin cei de la ebihoreanul și se plâng de banii alocați în Bihor. Data viitoare să de-a ebihoreanul către primari, sigur va da mai mult :D
Postat 12 Septembrie 2014, 20:45 de Mircea
Nu zau , BOC cati bani a adus in BHOR ? CATI, dati o cifra ?
Nu zau , BOC cati bani a adus in BHOR ? CATI, dati o cifra ?
Postat 12 Septembrie 2014, 18:22 de anda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON