Termoficare Oradea îşi schimbă parcul de contoare şi introduce un sistem informatic integrat de management şi citire a acestora de la distanţă. Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii de 4,7 milioane euro în contoare şi module de comunicaţie capabile să asigure citirea de la distanţă şi transmiterea datelor în timp real.
"Citirea contoarelor se va face automat, asociaţiile de proprietari şi cei care locuiesc la casă vor şti în timp real cât au de plătit", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.
Practic, prin acest nou sistem se vor înlocui contoarele vechi şi uzate, iar angajaţii societăţii le vor putea citi direct din stradă. Numai că, spre deosebire de azi, când personalul societăţii trebuie să intre în curţile oamenilor pentru asta, pe viitor, angajaţii de la Termoficare nici nu vor coborî din maşină, ci vor "scana" din mers datele de pe aparate.
Societatea de termoficare intenţionează să finanţeze proiectul printr-un credit furnizor cu rambursare în patru ani. Pentru plata situaţiilor de lucrări compania va emite bilete la ordin, cu sume şi scadenţe lunare egale pe o perioadă de patru ani începând din luna următoare finalizării lucrărilor.
Biletele vor fi răscumpărate prin subvenţii pentru investiţii acordate de Primărie de la bugetul local. Cum durata de implementare a proiectului este de doi ani, plata efectivă a ratelor ar urma să înceapă din anul 2017, după punerea în funcţiune a noului sistem de contorizare.
Se scumpeşte apa geotermală!
Tot în cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au hotărât că agenţii economici vor plăti de săptămâna viitoare 263,7 lei, inclusiv TVA, pe gigacalorie. Consiliul Local a aprobat joi majorarea cu 1,6 lei a preţului gigacaloriei ca urmare a scumpirii apei geotermale folosite la prepararea agentului termic în combinaţie cu aburul furnizat de Electrocentrale.
În ceea ce priveşte preţul facturat populaţiei, aleşii orădenilor au preferat să menţină preţul la 240 lei, scumpirea fiind preluată în cadrul subvenţiei de 23,7 lei acordată pe gigacalorie.
"Majorarea de tarif nu va afecta populaţia. Nu avem o creştere substanţială a tarifelor, pentru că, deşi preţul la energia termică din apă geotermală a crescut cu circa 30%, aceasta are o pondere mică în obţinerea agentului termic în Oradea, reprezentând undeva la 2%", a explicat primarul.
Au înfiinţat consorţiul de spitale
În şedinţa de joi, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi înfiinţarea unui consorţiu format din spitalele Clinic Judeţean de Urgenţă şi Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu".
Cele două spitale îşi vor păstra personalitatea juridică dar îşi vor gestiona în comun laboratoarele, achiziţiile de echipamente şi materiale, prepararea hranei şi personalul în vederea creşterii eficienţei în paralel cu scăderea cheltuielilor.
"Această asociere va funcţiona pe o perioadă de cinci ani ca o fază premergătoare. Dacă se va dovedi că putem oferi servicii mai bune la acelaşi preţ sau chiar la un preţ mai mic vom susţine ulterior ideea fuziunii", a spus Bolojan.
Primul pas: laboratul comun
Potrivit edilului, prima măsură care va fi pusă în practică va fi legată de realizarea unui laborator automatizat. De altfel, primarul Bolojan şi managerul spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, au anunţat încă de la începutul lunii august intenţia de a integra activitatea de laborator astfel încât la Spitalul Municipal să funcţioneze un laborator central, la Judeţean, Unitatea de Primire Urgenţe va îngoba actualul laborator, care va presta servicii specifice, pentru urgenţe.
Laboratorul central va prelua probele biologice de la toate secţiile celor două spitale din oraş, le va prelucra, iar rezultatele vor fi transmise în format electronic imediat după finalizarea prelucrării. Acesta ar putea presta servicii inclusiv pentru clinicile private şi spitalele departamentale CFR şi Militar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.