Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a dat publicităţii, în cursul zilei de miercuri, rezultatele acţiunilor de control derulate în timpul sărbătorilor de iarnă la producătorii, procesatorii şi comercianţii de alimente de origine animală.
Potrivit datelor puse la dispoziţie de DSVA, în respectiva perioadă au fost vizaţi operatorii alimentari care desfăşoară activităţi de procesare şi producţie (abatoare, unităţi de procesare a cărnii şi a laptelui, brutării, laboratoare de cofetărie), precum şi de comercializare a cărnii (carmangerii, măcelării) şi a altor produse alimentare (ouă, peşte), dar şi unităţile de alimentaţie publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri).
În acest sector au fost făcute 1.038 controale, inspectorii sanitar-veterinari prelevând şi examinând 72 probe de alimente şi soluţionând 7 alerte referitoare la consumul de alimente, astfel încât nu a fost pusă în pericol siguranţa consumatorului, respectiv nu au fost înregistrate cazuri de toxiinfecţie alimentară.
"Urmare a acţiunilor de control au fost aplicate 65 de sancţiuni, din care 25 amenzi contravenţionale în valoare totală de 42.760 lei, principalele deficienţe constatate şi sancţionate de către inspectorii DSVSA Bihor fiind depozitarea alimentelor în condiţii insalubre, comercializarea de alimente în spaţii neautorizate, respectiv, manipularea şi etichetarea necorespunzătoare a alimentelor", se arată în informarea DSVSA Bihor.
Conform acesteia, în ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii cu trichineloză, inspectorii sanitar-veterinari au examinat 11.462 probe pentru depistarea parazitului Trichinella spp, nefiind identificate cazuri de porci sau mistreţi care să fi putut transmite boala la consumatorul uman.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.