URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iulie 2017, 16:24

21,5 milioane euro: Primăria Oradea vrea să încălzească Nufărul 1 pe apă geotermală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să încălzească zona cartierului Nufărul 1 pe apă geotermală. Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, trecerea cartierului de pe sistemul centralizat de termoficare pe încălzire pe bază de apă geotermală cu module termice la nivel de scară de bloc.

Investiţia, pentru care municipalitatea speră să atragă finanţare prin Planul Operațional Infrasctructura Mare (POIM), se ridică la 21,5 milioane euro, din care contribuţia bugetului local va fi de 6,5 milioane euro.

Lucrările vor presupune printre altele construirea unei staţii geotermale noi, înlocuirea tuturor reţelelor de termoficare din cartier, dezafectarea a 7 puncte termice şi montarea a 288 de module termice la nivel de scară de bloc.

"Se va executa un foraj de extracţie în spatele bisericii ortodoxe din cartierul Nufărul, iar apa geotermală va fi transformată în agent termic primar în cadrul staţiei geotermale care va fi construită. Prin reţeaua de transport nouă aceasta va ajunge la cele 288 module termice de la scările de bloc din Nufărul 1. Aici se face transferul de energie termică de la agentul termic primar la agentul termic secundar din reţeaua proprie a scării, care va rămâne un circuit închis. Tot acolo se va prepara şi apa caldă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Numai avantaje...

Avantajul noului sistem de termoficare este că locuitorii cartierului Nufărul vor putea să îşi pornească şi să îşi oprească singuri încălzirea la nivel de scară, iar sistemul de recirculare la nivel de scară va face posibilă furnizarea de apă caldă în câteva secunde, indiferent de ora din zi sau etajul la care locuieşte consumatorul.

În plus, odată înlocuite conductele, pierderile de pe reţea vor fi minime, avariile de pe reţea vor afecta un număr mai mic de consumatori, iar sistemul va putea fi alimentat, în caz de nevoie, cu agent termic furnizat de Termoficare.

La fel, punctele termice dezafectate vor putea căpăta alte destinaţii. "Cele 7 puncte termice care vor fi dezafectate vor fi folosite pentru alte scopuri publice, vor fi demolate şi transformate în spaţii verzi sau vor fi puse la dispoziţia locuitorilor zonei pentru diferite activităţi", a declarat viceprimarul.

Vor licenţă în geotermalism...

Proiectul a fost gândit astfel încât să fie cât mai prietenos cu mediu. Astfel, uzată termic la o temperatură de 50-60 grade Celisus, apa va fi "stoarsă" de căldură până la 18-20 grade Celsius cu ajutorul unor pompe speciale, energia rezultată fiind livrată înapoi în sistem.

"Odată apa răcită, sistemul de reinjecţie e mai facil, foarte probabil prin gravitaţie. Apoi, apa coboară în acviferul de sub oraş, se încălzeşte din nou, îşi măreşte volumul, generează presiune şi revine la suprafaţă", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, noul sistem va fi implementat în colaborare cu firma Transgex, care deţine în zonă un puţ de extracţie şi două reinjecţie. "Nu are rost să facem alte puţuri de reinjecţie. Putem colabora foarte bine cu Transgex", a declarat edilul.

În ciuda acestui parteneriat, municipalitatea vrea să îşi obţină licenţă de exploatare a apelor geotermale. Cel mai probabil această sarcină îi va reveni societăţii Termoficare.

"Putem depune acest proiect dacă avem licenţă exploatare, sau avem un contract cu un operator licenţiat. Am încheiat un contract cu un operator din Bucureşti, care are licenţă şi ne va obţine şi nouă licenţă de exploatare", a explicat Mălan.

La preţ de gigacalorie pe gaz

În ciuda faptului că se vor încălzi pe bază de apă geotermală, deci mult mai ieftin, locuitorii cartierului Nufărul vor plăti gigacaloria tot cu 240 lei, la fel ca orădenii racordaţi la sistemul centralizat.

"În fond, aşa este şi normal. Investiţia se face din banii tuturor orădenilor. Nu ar trebui să existe un avantaj suplimentar pentru că unii locuiesc într-un anumit cartier", a spus edilul.

În schimb, Mălan a precizat că mărirea aportului energiei geotermale, astăzi de numai 7%, la termoficarea oraşului va reduce în timp presiunea pe preţul gigacaloriei.

"Dacă vom reuşi să creştem într-o măsură importantă contribuţia geotermalului la sistemul centralizat, odată cu reducerea pierderilor, costul total în sistem va scădea şi va fi mai eficient", a spus Mălan.

"Nufărul Geotermal" varianta adăugită

Proiectul privind implementarea termoficării pe apă geotermală este o variantă revăzută şi adăugită a proiectului Nufărul Geotermal, elaborat de municipalitate în urmă cu mai bine de 6 ani.

Estimat la 11,5 milioane euro, acesta viza reconversia de pe încălzirea cu gaz prin desfiinţarea a 7 puncte termice şi montarea a 278 de module termice la nivelul fiecărei scări de bloc, înlocuirea reţelelor şi reinjectarea apei geotermale folosite.

Deşi municipalitatea a ajuns până în faza atribuirii lucrărilor către firma Hidroconstrucţia, proiectul nu a mai fost implementat pentru că Organismul Intermediar Energie din cadrul Ministerului a ţinut actele la sertar luni întregi, iar apoi a refuzat să prelungească perioada de implementare, de teamă că lucrările nu se vor putea termina până la finele anului 2015.

Primăria a dat în judecată Ministerul Economiei fiindcă a refuzat să finanţeze proiectul dar nu a găsit câştig de cauză în instanţă. Poate a doua oară va fi cu noroc...

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Revoluţia termală: Locuitorii din Nufărul se codesc înainte de-a trece la încălzirea geotermală

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Odată apa răcită, sistemul de reinjecţie e mai facil, foarte probabil prin gravitaţie. Apoi, apa coboară în acviferul de sub oraş, se încălzeşte din nou, îşi măreşte volumul, generează presiune şi revine la suprafaţă", a spus Mălan.
Ce vorbeşti, bă! Spre deosebire de tine, apa nu e proastă! Adică, dacă din foraje apa iese datorită presiunii, tu o reijectezi gravitaţional? Întrebare: Din care strat freatic extragi apa termală? (N-ai cum să răspunzi la aberaţii debitezi). Mai pune mâna pe carte şi citeşte! Straturile acvifere sunt separate prin straturi impermeabile. Aşadar, gravitaţional, introduci apa în primul strat freatic. În afară de a inunda nişte subsoluri, nu vei obţine NICIODATĂ reinjectarea în stratul originar şi nici reîncălzirea. Legat de creşterea volumului care ar crea presiunea necesară reutilizării apei, îţi recomand o vizită medicală la centrul donatorilor de sânge! Poate aşa îţi mai scade naibii presiunea şi nu mai vorbeşti prostii. În plus, mai consultă dicţionarul şi notează-ţi vreo 50 de cuvinte (pentru început) cu care să-ţi lărgeşti fondul de cuvinte, limitat acum la 300. "Generează" presiune? Nu mai folosi aiurea cuvintele birtinezului, că numai el generează (orice). O frază mai jos spui: "Nu are rost să facem alte puţuri de reinjecţie. Putem colabora foarte bine cu Transgex". Eşti normal? Poate îi convingi pe cei de la Transgex să reinjecteze apa gravitaţional! Nu îţi mai expune excrementele logicii în public!
Postat 12 Iulie 2017, 15:04 de eutanasiu
O idee buna...
..dar nu intr-un oras condus de hoti! Eficientizam, schimbam retele, cet nou, geotermal.. blablabla.. Singura schimbare pana acum, e de fapt o promisiune ca "incercam sa nu scumpim". Chiar asa idioti ne considerati, domnilor din primarie? Daca se poate pe geotermal, adica fara cet, inseamna ca se poate si fara monopol! Sau? Mi se rupe de voi si de propunerile voastre atata timp cat pretul gigacaloriei ramane unul prohibitiv cu toate ca s-a investit in retele, s-au redus pierderile, bagam geotermal... Astept sa vad cum pierdeti procesele cu oradenii pentru racordarea la gaz
Postat 11 Iulie 2017, 18:37 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON