Oficial ne merge bine! Anul trecut gradul de îndatorare a Oradiei aproape s-a înjumătăţit prin diminuarea de la 18,30% la 10,08% pe fondul rambursării unor credite. Acesta este cel mai mic nivel al datoriei publice înregistrat de muncipalitate în ultimii zece ani.
"Gradul de îndatorare a municipiului a scăzut consistent datorită plăţii anticipate a unor credite şi a creşterii veniturilor proprii cu 13%", a explicat directorul adjunct al Direcţiei Economice, Nadia Haş, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Anul trecut municipalitatea a rambursat credite de 20 milioane euro, din care 18 milioane euro în ultima săptămână lucrătoare din 2017. Cea mai mare sumă, 7,9 milioane euro, a reprezentat-o rambursarea anticipată a creditului Dexia luat în 2008 pentru achiziţionarea celor zece tramvaie Siemens.
Printre altele, municipalitatea a mai plătit înainte de termenul limită lucrări de modernizare a iluminatului public în valoare de 4,8 milioane euro contractate de Luxten, un credit BRD de 1,5 milioane euro şi un împrumut de 500.000 euro luat de la Ministerul Finanţelor.
La sfârşitul anului 2017 muncipalitatea mai avea de rambursat nouă credite, în valoare totală de 59 milioane euro cu scadenţă în anul 2035.
Printre acestea se numără două credite BEI în valoare totală de 22,4 milioane euro încă neutilizate, din care municipalitatea vrea să finanţeze lucrările la drumul expres şi alte investiţii pe care urmează să le demareze în anii următori.
Au crescut veniturile
Cum gradul de îndatorare a unei localităţi se calculează prin raportarea sumelor de plată dintr-un an la media veniturilor proprii din ultimii trei ani, un rol important în diminuarea datoriei publice l-a avut şi creşterea încasărilor proprii.
Potrivit evidenţelor municipalităţii, veniturile din IVG au crescut cu 18% de la 154 milioane lei în 2016 la 182,4 milioane lei în 2017, pe fondul populării parcurilor industriale ale oraşului şi creşterii salariilor.
În paralel, municipalitatea a reuşit o creştere la 93% a gradului de încasare a principalelor impozite locale pe clădiri, teren şi auto, după doi ani de stagnare la un procent de 91%.
A scăzut numărul datornicilor
Creşterea încasărilor bugetului local s-a datorat şi urmării mai atente a contribuabilor cu datorii şi măsurilor luate pentru încasarea restanţelor.
"În anul 2017 numărul restanţierilor la plata impozitelor a fost în scădere de la 17% la 15% în cazul persoanelor fizice şi de la 19% la 18% în cazul persoanelor juridice. Mai ales în cazul firmelor numărul restanţierilor a scăzut ca urmare a intensificării executărilor silite", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Economice, Sorin Iacob (foto).
Potrivit evidenţelor municipalităţii, încasările din activitatea de executare silită au crescut de la 15 milioane lei în 2016 la 17,29 milioane lei în 2017 pe fondul creşterii numărului de sechestre asiguratorii instituite.
Anul trecut, Direcţia Economică a gestionat, cu 86 de angajaţi, 283.334 de documente, reprezentând 72% din actele intrate în Primărie. Funcţionarii direcţiei au eliberat 220.626 de chitanţe pentru plăţi în numerar făcute de 104.775 contribuabili şi au gestionat 21.365 de plăţi făcute prin POS de 14.308 contribuabili.
Pentru anul 2018 municipalitatea îşi doreşte implementarea codului de bare pe toate facturile, astfel încât orădeanul să le poată achita prin intermediul terminalelor de tip self pay, precum şi cu ajutorul telefonului mobil.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.