URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2018, 17:58

2017 în cifre: Gradul de îndatorare a municipiului Oradea s-a înjumătăţit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficial ne merge bine! Anul trecut gradul de îndatorare a Oradiei aproape s-a înjumătăţit prin diminuarea de la 18,30% la 10,08% pe fondul rambursării unor credite. Acesta este cel mai mic nivel al datoriei publice înregistrat de muncipalitate în ultimii zece ani.

"Gradul de îndatorare a municipiului a scăzut consistent datorită plăţii anticipate a unor credite şi a creşterii veniturilor proprii cu 13%", a explicat directorul adjunct al Direcţiei Economice, Nadia Haş, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Anul trecut municipalitatea a rambursat credite de 20 milioane euro, din care 18 milioane euro în ultima săptămână lucrătoare din 2017. Cea mai mare sumă, 7,9 milioane euro, a reprezentat-o rambursarea anticipată a creditului Dexia luat în 2008 pentru achiziţionarea celor zece tramvaie Siemens.

Printre altele, municipalitatea a mai plătit înainte de termenul limită lucrări de modernizare a iluminatului public în valoare de 4,8 milioane euro contractate de Luxten, un credit BRD de 1,5 milioane euro şi un împrumut de 500.000 euro luat de la Ministerul Finanţelor.

La sfârşitul anului 2017 muncipalitatea mai avea de rambursat nouă credite, în valoare totală de 59 milioane euro cu scadenţă în anul 2035.

Printre acestea se numără două credite BEI în valoare totală de 22,4 milioane euro încă neutilizate, din care municipalitatea vrea să finanţeze lucrările la drumul expres şi alte investiţii pe care urmează să le demareze în anii următori.

Au crescut veniturile

Cum gradul de îndatorare a unei localităţi se calculează prin raportarea sumelor de plată dintr-un an la media veniturilor proprii din ultimii trei ani, un rol important în diminuarea datoriei publice l-a avut şi creşterea încasărilor proprii.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, veniturile din IVG au crescut cu 18% de la 154 milioane lei în 2016 la 182,4 milioane lei în 2017, pe fondul populării parcurilor industriale ale oraşului şi creşterii salariilor.

În paralel, municipalitatea a reuşit o creştere la 93% a gradului de încasare a principalelor impozite locale pe clădiri, teren şi auto, după doi ani de stagnare la un procent de 91%.

A scăzut numărul datornicilor

Creşterea încasărilor bugetului local s-a datorat şi urmării mai atente a contribuabilor cu datorii şi măsurilor luate pentru încasarea restanţelor.

"În anul 2017 numărul restanţierilor la plata impozitelor a fost în scădere de la 17% la 15% în cazul persoanelor fizice şi de la 19% la 18% în cazul persoanelor juridice. Mai ales în cazul firmelor numărul restanţierilor a scăzut ca urmare a intensificării executărilor silite", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Economice, Sorin Iacob (foto).

Potrivit evidenţelor municipalităţii, încasările din activitatea de executare silită au crescut de la 15 milioane lei în 2016 la 17,29 milioane lei în 2017 pe fondul creşterii numărului de sechestre asiguratorii instituite.

Anul trecut, Direcţia Economică a gestionat, cu 86 de angajaţi, 283.334 de documente, reprezentând 72% din actele intrate în Primărie. Funcţionarii direcţiei au eliberat 220.626 de chitanţe pentru plăţi în numerar făcute de 104.775 contribuabili şi au gestionat 21.365 de plăţi făcute prin POS de 14.308 contribuabili.

Pentru anul 2018 municipalitatea îşi doreşte implementarea codului de bare pe toate facturile, astfel încât orădeanul să le poată achita prin intermediul terminalelor de tip self pay, precum şi cu ajutorul telefonului mobil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Tds
Si pana la urma ce dovezi tre sa duci la Bihoreanul???
Postat 21 Ianuarie 2018, 15:48 de Sandu1201
CORECTIE
...nu e...
Postat 21 Ianuarie 2018, 15:12 de TDS
RUC RUC SĂ PUPĂM!
@WinDos: Văd ca suntem doi proști, tampiti, infecti etc! Dacă Sandelu nuce din zona servicii bolojan să nu-mi zici TDS! Înțeleg să susții pe cineva dar...prea multe LIMBI în zone dubioase pot cauza!
Postat 21 Ianuarie 2018, 15:11 de TDS
WinDos-ul garii
Taci ma , si du-te la culcare.
Postat 21 Ianuarie 2018, 13:49 de Sandu1201
La fel ca țara ...
... care are în continuare cea mai mare creștere economică din Europa, dar și cea nai mare inflație care determină scăderea semnificativă a nivelului de trai (decent) !?! Așa e și cu Oradea, care tot scade gradul de îndatorare, crescând taxele și impozitele cu câte 25% anual de ceva vreme !?! Modelul matematic e de succes ... un impozit mediu era în 2008 de cca. 100 lei/cap de proprietar (locativ, auto, etc) în timp ce, după 10 ani de domnie a imposturii și incapacității administrative, a ajuns la cca. 300 lei/cap de același contribuabil !?! Cresterea de 300% nu se vede ... se monitorizează doar scăderea datoriei publice locale, tot în ultimii 10 ani, de la 32% la peste 18% !?!
Postat 21 Ianuarie 2018, 11:44 de WinDos
Tds
Vai samar . Da ce dovezi tre sa aduci? Ca tot esti plin de documente si dovezi , dar pe tine nu te vezi. Greșelile gramaticale eu le fac , nu tu .Asta imi aduce aminte de niste versuri ,, NU L-AM ÎNVĂȚAT NOI SA INJURE PE COPILUL TAU , N-AI VĂZUT CĂ PE ALBUM SCRIE MARE , BĂ ATENTIE CONȚINE VERSURI VULGARE'' Tu ai fi foarte bun la DNA ca iti plac dosarele, sa investighezi.
Postat 20 Ianuarie 2018, 22:27 de Sandu1201
ANONIMUL ORĂDEAN
@Florin Ciucaș: Este foarte urât ceea ce faceți! Insistaț pe chestiunea cu anonimatul deși ne cunoastem exagerat de bine! V-am sugerat și pe 31 decembrie 2017 să puneți pe cineva apropiat Dvs. sa contacteze o persoană cunoscută de dumneaei ( e și în lista de FB) ca să aflați în ce situație sunt acum! Nu locuiesc de patru luni acolo unde știți Dvs., ajung rar pe acolo și nu am vreme să caut în dosare! Iar greșelile gramaticale NU LE FAC EU! Dacă ne legăm de greșelile altora să ni le asumăm pe ale noastre! Cred că așa SE CU vine! Dar poate mă înșel...
Postat 20 Ianuarie 2018, 20:18 de TDS
Tds
Logic că ai ceva de comentat. Tie nici asa nu ți-e bine
Postat 20 Ianuarie 2018, 18:47 de Sandu1201
SI UNA ȘI DOUĂ SI TREI...
Nici o zi fără una! A municipiului este indatorarea nu...gradul! Citatul din Nadia Haș este corect! Probabil graba... Că în rest jurnaliștii noștri " e " buni la gramatică !
Postat 20 Ianuarie 2018, 18:29 de TDS
RE: SI UNA ȘI DOUĂ SI TREI...
Precum comentatorii anonimi la gargară. Iar când li se cer informaţii şi documente, la refuzuri, fente şi scuze...
Postat 20 Ianuarie 2018, 19:37 de Florin Ciucas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON