A fost coadă, miercuri, la acţiunea de testare gratuită pentru Covid desfăşurată în Piaţa Unirii din Oradea de soţia lui Viorel Cataramă, dr. Adina Alberts, medic estetician.
La ora 13, orădeni de toate vârstele stăteau la rând sub privirile unui echipaj format din poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali sosiţi doar ca să supravegheze respectarea distanţării sociale. “Nu au ce să reproşeze. Sunt teste avizate şi omologate la nivel european, se respectă toate legile, regulile de distanţare, totul este în aer liber, soţia mea şi asistenta sunt echipaţi corespunzător”, a spus Viorel Cataramă, cel care a asigurat suportul financiar pentru acţiune.
În scurt timp, în Piaţa Unirii au sosit şi doi inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor. “Ne-au cerut acte, le voi trimite după ce termin, şi ne-au urat succes”, a declarat BIHOREANULUI dr. Alberts, cea care i-a şi testat pe orădeni.
Testele folosite sunt din cele rapide, cu o acuratețe mai mică decât cele PCR. Practic, se recoltează cu un bețișor flexibil, de unică folosință, secreții din cavitatea nazală, care se diluează într-un mic recipient și se pun 3-4 picături din soluția respectivă pe plăcuța de testare. Rezultatul se poate afla în 10 minute: dacă pe plăcuţa de testare apar o dungă roşie şi una neagră, în dreptul literei T persoana este infectată.
Dintr-un cuplu de vârstnici sosiți să se testeze, soţul a ieşit negativ, dar soţia a avut rezultat pozitiv. "Vom vedea ce va fi", a spus bărbatul, în vreme ce soţia sa, vizibil supărată, a refuzat să facă vreo declaraţie.
“Toți cei cărora testul le-a ieşit pozitiv au primit recomandarea de a se izola urgent la domiciliu, iar apoi să contacteze medicul de familie și DSP pentru a solicita testare PCR”, a mai spus dr. Adina Alberts.
Acţiunea a fost una de succes, căci în mai puţin de 3 ore, toate cele 100 de teste au fost epuizate, spre surprinderea lui Viorel Cataramă, care a urmărit întreaga operaţiune alături de fiul său, aflat şi el la Oradea, dar şi de colegi din Pro România Bihor, precum Octavian Bara sau Claudiu Pop, respectiv staff-ul de campanie.
Cataramă a profitat de ocazie pentru a face noi declarații politice. "Îmi pare rău că nu am găsit mai multe teste. Orădenii sunt interesaţi de sănătate şi e important să ştie că sunt sănătoşi. Considerăm că e o mare greşeală ca oamenii sănătoşi, de-a valma cu oamenii infectaţi, să nu poată munci, să nu se poată bucura de drepturi şi libertăţi, numai pentru că un guvern - susţinut în mod necondiţionat aici, în Bihor, de autorităţile locale - nu e capabil, nu e competent să facă acest lucru, aşa cum se întâmplă în alte ţări", a declarat candidatul.
Joi dimineaţa, acţiunea se reia în Parcul Central din Beiuş.
Testările au fost prezentate sub forma unei campanii umanitare a Asociaţiei patronată de soţia lui Viorel Cataramă, realizată cu scopul de a atrage atenţia autorităților publice asupra importanței testării gratuite în masă a cetățenilor români. Săptămâna trecută, o acţiune similară s-a desfăşurat la Slobozia.
Deși inițial reprezentanții DSP Bihor susțineau că acțiunea nu ar fi una legală, autoritățile nu au mai intervenit pentru a o opri, constatând probabil calitatea de cadru medical a nevestei lui Cataramă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.