URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2020, 15:25

1.875 euro pe cap de locuitor! Oradea derulează proiecte europene în valoare de 368,1 milioane euro

1.875 euro pe cap de locuitor! Oradea derulează proiecte europene în valoare de 368,1 milioane euro Vezi aici sinteza raportului de activitate al DMPFI pentru anul 2019.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea are în derulare proiecte cu finanţare europeană în valoare de 368,1 milioane euro.

De 184 ori bugetul de venituri proprii!

Ca ordin de mărime, suma înseamnă de 184 ori bugetul de venituri proprii ale oraşului, echivalentul a 1.875 euro pe cap de orădean şi a 18,5 milioane euro pentru fiecare dintre cei 20 de angajaţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Pentru comparaţie, dacă în precedentul ciclu de finanţare europeană, 2007 – 2013, municipalitatea orădeană a derulat proiecte cu finanţare comunitară în valoare de 250 milioane euro, în perioada 2014 – 2020 intenţionează să deruleze proiecte care valorează cu 118 milioane euro mai mult.

"Nu ştiu cum stăm raportat la alte oraşe, dar este clar că Oradea are un ritm accentuat de atragere a fondurilor europene. Acest ritm l-a susţinut în mod constant de ani buni, chiar dacă unii ne critică că facem prea multe proiecte", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al DMPFI pe anul 2019.

Greu de socotit

Mircea Mălan a precizat că suma de 368,1 milioane euro reprezintă valoarea totală a proiectelor în diferite faze de implementare şi nu finanţările europene efectiv atrase.

Viceprimarul a arătat că valoarea efectivă a cofinanţării locale variază, în funcţie de proiect, între 2% şi 70%. Proiectele generatoare de profit implică un grad mai mare de cofinanţare din partea municipalităţii. Edilul a arătat că valoarea efectivă a sumelor atrase ar putea fi cunoscute abia anul viitor, spre finalul actualului ciclului european de finanţare.

"Pe proiectul Nufărul I (n.r. privind trecerea cartierului pe încălzire cu un mixt de gaz şi apă geotermală) avem o cofinanţare de 2%, însă există o problemă care este extrinsecă oraşului şi nu ţine de noi. Se discută între minister (n.r. Ministerul Dezvoltării), Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană privind incidenţa ajutorului de stat în acest proiect. Ca să lămurim această situaţie, am dat o declaraţie prin care Oradea îşi asumă un procent de cofinanţare de 30% în situaţia în care discuţiile dintre cele trei entităţi vor duce la ideea că a fost ajutor de stat", a spus viceprimarul.

Banii înapoi!

Mircea Mălan a mai spus că un impact major asupra sumelor atrase efectiv îl au corecţiile financiare aplicate de finanţator pentru nereguli mai mult sau mai puţin reale. Cum municipalitatea contestă în instanţă toate corecţiile financiare, gradul de absorbţie depinde de modul în care se soluţionează aceste procese.

Potrivit edilului, cea mai mare corecţie financiară, de peste două milioane euro, a fost aplicată pe proiectul privind achiziţia unui angiograf (n.r. aparat de imagistică folosit pentru vizualizarea vaselor de sânge cu ajutorul razelor X) pentru Spitalul Municipal.

"Avem o corecţie financiară de 100% pentru angiograful achiziţionat în vechea perioadă de finanţare. Din punctul nostru de vedere corecția este o eroare semnificativă. Cea mai mare parte a banilor i-am restituit entităţilor din Ungaria şi noi ne judecăm în plan intern cu instituţiile din România (n.r. Autoritatea de Management şi Ministerul Dezvoltării) care au gestionat această problemă", a spus Mălan.

Sancţionare "preventivă"

Mai nou, municipalitatea a primit o corecţie financiară tot de 100% pentru proiectul privind amenajarea noii linii de tramvai care va lega zona Calea Aradului de cartierul Nufărul de-a lungul pârâului Peţa în valoare totală de 69,1 milioane lei.

"Avem o corecţie financiară simpatică, deocamdată preventivă, tranzitorie, tot de 100%, pe proiectul privind linia de tramvai pentru un motiv care pentru noi e halucinant: faptul că entitatea privată care a întocmit studiul de fezabilitate a participat la licitaţie pentru proiectare şi execuţie în cadrul acestui proiect. Şi în Oradea şi în ţară s-a mai întâmplat ca firma care a făcut studiul de fezabilitate să participe apoi la licitaţia pentru proiectare ori execuţie în cadrul acelui proiect şi n-a fost până acum nicio problemă", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan a încheiat arătând că "nu există text de lege care să interzică participarea firmei la licitaţie".

În ceea ce priveşte lucrările efective care se vor închide anul acesta viceprimarul a enumerat printre altele: reabilitarea casei Darvas la Roche (4,8 milioane lei), amenajarea muzeului francmasoneriei (3,7 milioane lei), reabilitarea Pieţei Ferdinand (19 milioane lei), transformarea străzii Aurel Lazăr în arteră pietonală (1,8 milioane lei) ori reabilitarea bastioanelor Cetăţii (11 milioane lei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
?!
Cat pot sa fie unii de pupincu*isti.... Stirile ,,pozitive" (in fapt tot niste minciuni) le prezinta ala micu', nasoliile cad in sarcina lui malan.
Postat 25 Februarie 2020, 12:30 de pinonel
Aquacons
Firma în cauză îi Aquacons, asociată cu Abed Nego și Mari Vila. Pe scurt sântem buni de plată cu vreo 60 de milioane. Trăiască firmele de casă!
Postat 25 Februarie 2020, 07:07 de oradeaveche
.....
„Primăria a previzionat o creștere de 301 milioane lei a sumelor provenite din fonduri europene fără să prezinte o situație defalcată, măcar estimată, a calculației care a condus la acest rezultat. Situația nu este singulară: și în bugetul pentru 2019 au fost estimări nerealiste de 239 milioane lei din fonduri europene, în timp ce execuția pe acest final de an s-a închis la 30 milioane lei, reprezentând 12% față de ceea ce s-a prezentat presei la începutul anului trecut”!!! Kirei Melinda, consilier udmr. Sursa: ebihoreanul 27 ianuarie a.c. NO COMMENT!
Postat 25 Februarie 2020, 05:46 de pinonel
Vise de vise ... 368,1 milioane vor fi vreo 250 cu indulgență !?!
Suma vehiculată este a totalului rezultat din însumarea aplicațiilor de finanțare prezentate și acceptate a fi derulate prin programele instrumentelor structurale !?! Nu și a decontărilor reale ce se vor face la finalul acestor lucrări !?! Pe ciclul bugetar 2004-2020, până la finele anului trecut, au fost atrase cca. 150 mil. Euro din cele peste 250 mil. Euro solicitate prin proiecte până în 2018, adică mult mai puțin de jumătate !?! În mod sigur că Oradea nu va putea depăși încă o tranșă procentual mai mare până la sfârșitul ciclului bugetar european ... așa că, se va putea vorbi de cel mult 250 mil. Euro atrași și cheltuiți efectiv pe perioada 2014-2020 + "3n" (adică sfârșit de 2022) !?! Este foarte bine, e chiar performant pentru Oradea ... și nu înțeleg de ce minte municipalitatea fără rost, în contextul în care amortizmentele mai mari ar bulversa bugetul orașului pe mulți ani de acum înainte !?! Pentru că orice investiție are nevoie de mentenanță, iar ce se face azi va intra în reparații peste cel mult 4-5 ani !?!
Postat 24 Februarie 2020, 18:21 de CrisDumi
Nimic nou.
De ce nu ne spune care-i firma? Mereu controversata Abed Nego, ce se învârte între lucrări ratate și conflicte de interese?
Postat 24 Februarie 2020, 15:52 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON