Lucrările de construire a noului CET pe gaz au fost finalizate în proporţie de 85%. "Am construit toate clădirile şi am adus în şantier toate echipamentele. Deja, în partea din spate a centralei, unde lucrările importante s-au şi încheiat, am început amenajarea aleilor şi căilor de acces", a declarat BIHOREANULUI şeful de şantier, Liviu Vereha.
De altfel, marţi, constructorul a şi făcut, în prezenţa reprezentanţilor unui organism de certificare, probele de presiune ale unui cazan de abur, iar a doua zi a testat rezistenţa conductelor.
"Miercuri am supus probelor de presiune conductele de abur. Avem peste o jumătate de kilometru de conducte sub o presiune de 17 bari şi nu scapă nicăieri nicio picătură de apă, pentru că altfel presiunea ar scădea automat", a spus mândru Vereha.
Potrivit inginerului, în perioada următoare constructorii se vor concentra pe finalizarea lucrărilor de izolare a cazanelor de apă fierbinte care vor suplini funcţionarea centralei în iernile grele, construirea aducţiunii de gaz din reţeaua magistrală cu subtraversarea liniei ferate şi executarea cuplajelor între echipamente.
Miercuri, în şantierul din curtea Electrocentrale munceau peste 300 de muncitori, din care jumătate la montarea cazanelor şi izolarea lor. În paralel, angajaţii Elsaco lucrează la acoperirea acumulatorului de căldură, un "butoi" înalt de 25 metri cu o capacitate de 9.500 metri cubi de apă fierbinte, din care vara oraşul se va alimenta cu apă caldă noaptea când turbina este oprită, pentru că preţul curentului electric produs este mai mic. Turbina pe gaz va fi supusă primelor teste "la rece" după data de 20 noiembrie.
Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric.
Lucrările au fost atribuite în 2014 asocierii firmelor Elsaco Engineering şi STC şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului. Investiţia cuprinde şi înlocuirea a 17,5 kilometri de reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.