URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2015, 12:07

17 bari, reţeaua rezistă! Noul CET pe gaz a trecut testele de presiune ale conductelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de construire a noului CET pe gaz au fost finalizate în proporţie de 85%. "Am construit toate clădirile şi am adus în şantier toate echipamentele. Deja, în partea din spate a centralei, unde lucrările importante s-au şi încheiat, am început amenajarea aleilor şi căilor de acces", a declarat BIHOREANULUI şeful de şantier, Liviu Vereha.

De altfel, marţi, constructorul a şi făcut, în prezenţa reprezentanţilor unui organism de certificare, probele de presiune ale unui cazan de abur, iar a doua zi a testat rezistenţa conductelor.

"Miercuri am supus probelor de presiune conductele de abur. Avem peste o jumătate de kilometru de conducte sub o presiune de 17 bari şi nu scapă nicăieri nicio picătură de apă, pentru că altfel presiunea ar scădea automat", a spus mândru Vereha.

Potrivit inginerului, în perioada următoare constructorii se vor concentra pe finalizarea lucrărilor de izolare a cazanelor de apă fierbinte care vor suplini funcţionarea centralei în iernile grele, construirea aducţiunii de gaz din reţeaua magistrală cu subtraversarea liniei ferate şi executarea cuplajelor între echipamente.

Miercuri, în şantierul din curtea Electrocentrale munceau peste 300 de muncitori, din care jumătate la montarea cazanelor şi izolarea lor. În paralel, angajaţii Elsaco lucrează la acoperirea acumulatorului de căldură, un "butoi" înalt de 25 metri cu o capacitate de 9.500 metri cubi de apă fierbinte, din care vara oraşul se va alimenta cu apă caldă noaptea când turbina este oprită, pentru că preţul curentului electric produs este mai mic. Turbina pe gaz va fi supusă primelor teste "la rece" după data de 20 noiembrie.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric.

Lucrările au fost atribuite în 2014 asocierii firmelor Elsaco Engineering şi STC şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului. Investiţia cuprinde şi înlocuirea a 17,5 kilometri de reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON