URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2020, 16:18

15 oraşe şi comune din Bihor, în "scenariul roşu". În Oradea incidenţa cazurilor Covid-19 e mai mare de 4, iar în Sântandrei mai mare de 10 la mia de locuitori!

15 oraşe şi comune din Bihor, în 'scenariul roşu'. În Oradea incidenţa cazurilor Covid-19 e mai mare de 4, iar în Sântandrei mai mare de 10 la mia de locuitori! (credit: Photo by Adam Freundlich)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, vineri, într-o nouă şedinţă determinată de creşterea incidenţei cazurilor de infectare cu virusul Covid-19 în mai multe oraşe şi comune din judeţul Bihor.

Astfel, cele mai recente date centralizate de Direcţia de Sănătate Publică arată că nu mai puţin de 15 UAT-uri din Bihor au incidenţă mai mare de 3 la mia de locuitori, deci se află în aşa numitul "scenariu roşu", cu mai multe restricţii. Între acestea se numără în continuare şi Oradea, unde rata a crescut la peste 4 la mie. 

Cea mai afectată de pandemie este comuna Sântandrei, unde rata de incidenţă (calculată în funcţie de cazurile din ultimele 14 zile) a crescut la 10,19 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, fiind cea mai mare rată din Bihor. 

În topul răspândirii virusului urmează comuna Sânnicolau Român (6,17 incidenţă), Toboliu (5,89), Sânmartin (4,51), Bratca (4,18), Oradea (4,12), Hidişelu de Sus (4,06), Abrămuţ (3,88), Nojorid (3,78), Olcea (3,61), Căbeşti (3,23), Şuncuiuş (3,22), Aleşd (3,16), Boianu Mare (3,14), Oşorhei (3,03). 

În toate cele 15 UAT-uri, CJSU a menţinut sau a decis să impună (începând de sâmbătă, 31 octombrie), de la caz la caz, restricţii. Astfel, este obligatorie purtarea măştii de protecţie atât în spaţii închise, cât şi în aer liber, de către toate persoanele cu vârste mai mari de 5 ani. 

De asemenea, activitatea în sălile de spectacole/concerte, precum şi în interiorul restaurantelor şi cafenelelor este interzisă în toate cele 15 UAT-uri. Pot funcţiona terasele, cu păstrarea distanţei de minim doi metri între mese. Restaurantele şi cafenelele pensiunilor şi hotelurilor pot deservi doar clienţii care sunt cazaţi în respectivele unităţi. 

În oraşele şi comunele aflate în "scenariul roşu" e interzisă activitatea în unităţile din domeniul jocurilor de noroc. 

În ceea ce priveşte activitatea şcolilor din UAT-urile unde incidenţa depăşeşte 3 la mie, se va face o analiză separată şi se va lua o decizie luni, 2 noiembrie, potrivit inspectorului-şef al IŞJ Bihor, Virgil Blage. În UAT-urile unde, şi înainte de vineri, incidenţa a depăşit 3 la mie, lecţiile se desfăşoară online, până la alte decizii.

De asemenea, potrivit celei mai recente decizii a CJSU Bihor, alte 21 de oraşe şi comune sunt în "scenariul galben", adică înregistrează o incidenţă a cazurilor Covid-19 cuprinsă între 1,5 şi 3 la mia de locuitori. Este vorba despre Drăgeşti, Cefa, Săcădat, Borod, Suplacu de Barcău, Marghita, Abram, Tarcea, Salonta, Rieni, Copăcel, Sârbi, Girişu de Criş, Bunteşti, Câmpani, Mădăras, Ceica, Şinteu, Budureasa, Curăţele şi Borş. 

În aceste UAT-uri este permisă activitatea în restaurante, cafenele şi săli de spectacol, dar fără a se depăşi 30% din capacitatea spaţiilor respective. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON