URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2020, 16:18

15 oraşe şi comune din Bihor, în "scenariul roşu". În Oradea incidenţa cazurilor Covid-19 e mai mare de 4, iar în Sântandrei mai mare de 10 la mia de locuitori!

15 oraşe şi comune din Bihor, în 'scenariul roşu'. În Oradea incidenţa cazurilor Covid-19 e mai mare de 4, iar în Sântandrei mai mare de 10 la mia de locuitori! (credit: Photo by Adam Freundlich)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, vineri, într-o nouă şedinţă determinată de creşterea incidenţei cazurilor de infectare cu virusul Covid-19 în mai multe oraşe şi comune din judeţul Bihor.

Astfel, cele mai recente date centralizate de Direcţia de Sănătate Publică arată că nu mai puţin de 15 UAT-uri din Bihor au incidenţă mai mare de 3 la mia de locuitori, deci se află în aşa numitul "scenariu roşu", cu mai multe restricţii. Între acestea se numără în continuare şi Oradea, unde rata a crescut la peste 4 la mie. 

Cea mai afectată de pandemie este comuna Sântandrei, unde rata de incidenţă (calculată în funcţie de cazurile din ultimele 14 zile) a crescut la 10,19 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, fiind cea mai mare rată din Bihor. 

În topul răspândirii virusului urmează comuna Sânnicolau Român (6,17 incidenţă), Toboliu (5,89), Sânmartin (4,51), Bratca (4,18), Oradea (4,12), Hidişelu de Sus (4,06), Abrămuţ (3,88), Nojorid (3,78), Olcea (3,61), Căbeşti (3,23), Şuncuiuş (3,22), Aleşd (3,16), Boianu Mare (3,14), Oşorhei (3,03). 

În toate cele 15 UAT-uri, CJSU a menţinut sau a decis să impună (începând de sâmbătă, 31 octombrie), de la caz la caz, restricţii. Astfel, este obligatorie purtarea măştii de protecţie atât în spaţii închise, cât şi în aer liber, de către toate persoanele cu vârste mai mari de 5 ani. 

De asemenea, activitatea în sălile de spectacole/concerte, precum şi în interiorul restaurantelor şi cafenelelor este interzisă în toate cele 15 UAT-uri. Pot funcţiona terasele, cu păstrarea distanţei de minim doi metri între mese. Restaurantele şi cafenelele pensiunilor şi hotelurilor pot deservi doar clienţii care sunt cazaţi în respectivele unităţi. 

În oraşele şi comunele aflate în "scenariul roşu" e interzisă activitatea în unităţile din domeniul jocurilor de noroc. 

În ceea ce priveşte activitatea şcolilor din UAT-urile unde incidenţa depăşeşte 3 la mie, se va face o analiză separată şi se va lua o decizie luni, 2 noiembrie, potrivit inspectorului-şef al IŞJ Bihor, Virgil Blage. În UAT-urile unde, şi înainte de vineri, incidenţa a depăşit 3 la mie, lecţiile se desfăşoară online, până la alte decizii.

De asemenea, potrivit celei mai recente decizii a CJSU Bihor, alte 21 de oraşe şi comune sunt în "scenariul galben", adică înregistrează o incidenţă a cazurilor Covid-19 cuprinsă între 1,5 şi 3 la mia de locuitori. Este vorba despre Drăgeşti, Cefa, Săcădat, Borod, Suplacu de Barcău, Marghita, Abram, Tarcea, Salonta, Rieni, Copăcel, Sârbi, Girişu de Criş, Bunteşti, Câmpani, Mădăras, Ceica, Şinteu, Budureasa, Curăţele şi Borş. 

În aceste UAT-uri este permisă activitatea în restaurante, cafenele şi săli de spectacol, dar fără a se depăşi 30% din capacitatea spaţiilor respective. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON