URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2020, 16:18

15 oraşe şi comune din Bihor, în "scenariul roşu". În Oradea incidenţa cazurilor Covid-19 e mai mare de 4, iar în Sântandrei mai mare de 10 la mia de locuitori!

15 oraşe şi comune din Bihor, în 'scenariul roşu'. În Oradea incidenţa cazurilor Covid-19 e mai mare de 4, iar în Sântandrei mai mare de 10 la mia de locuitori! (credit: Photo by Adam Freundlich)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, vineri, într-o nouă şedinţă determinată de creşterea incidenţei cazurilor de infectare cu virusul Covid-19 în mai multe oraşe şi comune din judeţul Bihor.

Astfel, cele mai recente date centralizate de Direcţia de Sănătate Publică arată că nu mai puţin de 15 UAT-uri din Bihor au incidenţă mai mare de 3 la mia de locuitori, deci se află în aşa numitul "scenariu roşu", cu mai multe restricţii. Între acestea se numără în continuare şi Oradea, unde rata a crescut la peste 4 la mie. 

Cea mai afectată de pandemie este comuna Sântandrei, unde rata de incidenţă (calculată în funcţie de cazurile din ultimele 14 zile) a crescut la 10,19 cazuri Covid-19 la mia de locuitori, fiind cea mai mare rată din Bihor. 

În topul răspândirii virusului urmează comuna Sânnicolau Român (6,17 incidenţă), Toboliu (5,89), Sânmartin (4,51), Bratca (4,18), Oradea (4,12), Hidişelu de Sus (4,06), Abrămuţ (3,88), Nojorid (3,78), Olcea (3,61), Căbeşti (3,23), Şuncuiuş (3,22), Aleşd (3,16), Boianu Mare (3,14), Oşorhei (3,03). 

În toate cele 15 UAT-uri, CJSU a menţinut sau a decis să impună (începând de sâmbătă, 31 octombrie), de la caz la caz, restricţii. Astfel, este obligatorie purtarea măştii de protecţie atât în spaţii închise, cât şi în aer liber, de către toate persoanele cu vârste mai mari de 5 ani. 

De asemenea, activitatea în sălile de spectacole/concerte, precum şi în interiorul restaurantelor şi cafenelelor este interzisă în toate cele 15 UAT-uri. Pot funcţiona terasele, cu păstrarea distanţei de minim doi metri între mese. Restaurantele şi cafenelele pensiunilor şi hotelurilor pot deservi doar clienţii care sunt cazaţi în respectivele unităţi. 

În oraşele şi comunele aflate în "scenariul roşu" e interzisă activitatea în unităţile din domeniul jocurilor de noroc. 

În ceea ce priveşte activitatea şcolilor din UAT-urile unde incidenţa depăşeşte 3 la mie, se va face o analiză separată şi se va lua o decizie luni, 2 noiembrie, potrivit inspectorului-şef al IŞJ Bihor, Virgil Blage. În UAT-urile unde, şi înainte de vineri, incidenţa a depăşit 3 la mie, lecţiile se desfăşoară online, până la alte decizii.

De asemenea, potrivit celei mai recente decizii a CJSU Bihor, alte 21 de oraşe şi comune sunt în "scenariul galben", adică înregistrează o incidenţă a cazurilor Covid-19 cuprinsă între 1,5 şi 3 la mia de locuitori. Este vorba despre Drăgeşti, Cefa, Săcădat, Borod, Suplacu de Barcău, Marghita, Abram, Tarcea, Salonta, Rieni, Copăcel, Sârbi, Girişu de Criş, Bunteşti, Câmpani, Mădăras, Ceica, Şinteu, Budureasa, Curăţele şi Borş. 

În aceste UAT-uri este permisă activitatea în restaurante, cafenele şi săli de spectacol, dar fără a se depăşi 30% din capacitatea spaţiilor respective. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON