În ultimele 24 de ore, în judeţul Bihor au fost diagnosticate încă 130 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, potrivit celui mai recent raport oficial al Grupului de Comunicare Strategică, dat publicităţii vineri, astfel încât bilanţul total a ajuns, oficial, la 6.317 cazuri de la începutul pandemiei şi până în prezent.
Surse locale susţin, însă, că numărul real al noilor cazuri depistate în ultimele 24 de ore ar fi mult mai mare, „de peste 200”, ceea ce implicit afectează şi bilanţul total, care se apropie de 6.500 de cazuri de la începutul crizei şi până acum. Diferențele pot fi explicate, însă, prin ora - mai devreme - la care au fost transmise cifrele către Grupul de Comunicare Strategică.
Cert este că, per total, judeţul Bihor a depăşit pragul de 3 îmbolnăviri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, fiind de 3,02, astfel că devine un judeţ „roşu”.
Decese cu necropsii
Autorităţile au raportat vineri, la nivelul judeţului Bihor, şi 25 noi decese, număr pe care GCS nu l-a făcut public, sursele locale explicând că acestea au fost înregistrate în cursul întregii săptămâni, dar au fost certificate abia acum ca fiind provocate de infectarea cu Covid, în baza unor necropsii.
„Nu au decedat de ieri până azi 25 de persoane în Bihor, ci azi se raportează 25 de decese, marea majoritate „din urmă”, în sensul că au fost înregistrate în decursul săptămânii, dar au fost operate abia acum în aplicaţia informatică Corona-forms pe care o folosim, după ce au fost validate de Institutul Cantacuzino, în urma unor necropsii”, a explicat BIHOREANULUI şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Potrivit acesteia, de la fiecare pacient decedat în Spitalul Municipal „se prelevează fragmente necroptice, care se trimit la Institutul Cantacuzino, de unde ne vine apoi rezultatul dacă decesul a fost de Covid sau cu Covid. La decesul cu Covid, infecţia agravează alte boli cronice, la decesul de Covid este vorba despre persoane care nu au avut boli cronice”.
Vineri, bilanţul deceselor în judeţul Bihor a urcat aşadar la un total de 217, după ce în ziua precedentă fusese de 192.
200 de vindecări
În cursul zilei de miercuri au fost efectuate în judeţ 836 teste PCR (460 la Spitalul Judeţean, 291 la Spitalul Municipal din Oradea şi 85 la Marghita), dintre care 14 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.
Pe de altă parte, tot vineri, numărul vindecărilor raportate în Bihor pentru ultimele 24 de ore a crescut cu 200, ajungând la un total de 3.973.
În dimineaţa acestei zile, în Spitalul Municipal din Oradea erau internate, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, 367 persoane (cu 80 mai puţine decât în ziua precedentă), dintre care 22 la ATI, iar în judeţ erau 2.291 cazuri active (cu 7 mai puţine decât cu o zi înainte).
Din tot judeţul
Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea (69 persoane), Sântandrei (13), Sânmartin (4), Săcueni, Biharia, Roşiori, Girişu de Criş, Sânnicolau Român, Marghita, Bratca, Aştileu, Măgeşti, Vadu Crişului, Nojorid, Câmpani, Ştei, Rieni, Lunca, Aleşd, Cherechiu, Salonta, Paleu, Sârbi, Şuncuiuş, Oşorhei, Beiuş, Tarcea, Tămăşeu, Abrămuţ, Borş, Ineu, Derna, Copăcel, Abram, Boianu Mare, Diosig, Tinca, Hidişelu de Sus.
O parte din persoanele depistate cu Covid în Bihor în ultimele 24 de ore sunt din alte judeţe. Cele cu domiciliul şi rezidenţa în alte judeţe nu sunt luate în calcul la stabilirea incidenţei îmbolnăvirilor şi, implicit, la instituirea măsurilor restrictive în localităţile din judeţul nostru.
Bihorul „roşu”: 3,02 îmbolnăviri la 1.000 locuitori
Potrivit informaţiilor date publicităţii de Grupul de Comunicare Strategică, incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a ajuns joi în judeţul Bihor la 3,02 la mia de locuitori.
Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mică, de numai 1,45 la mia de locuitori, cu menţiunea că acolo se fac teste puţine, multe fiind procesate în Bihor şi în Cluj. În Cluj rata de infectare este de 4,3 la mie, în Arad de 3,02 (la fel ca în Bihor), în Sălaj de 4,31, iar în Alba de 3,96.
Controale şi amenzi
Echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus oamenii legii au luat și măsuri de sancționare pentru încălcarea legislației în vigoare.
Polițiștii și jandarmii au verificat 1.388 de persoane carantinate și 1.479 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, au controlat respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale la 185 societăți comerciale și 97 mijloace de transport în comun.
„Presiune enormă”
Pe de altă parte, în condiţiile creșterii numărului de cazuri Covid în județul Bihor, inclusiv în rândul cadrelor medico-sanitare, prefectul Dumitru Țiplea face un nou apel la bihoreni să respecte regulie de prevenţie a îmbolnăvirilor.
„Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe (n.r. – a pandemiei), cu mult mai periculoase, și care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenție: purtarea măștii, respectarea distanței și aplicarea normelor de igienă elementară. Autoritățile pot să depăși acest impas doar cu sprijinul cetățenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, și ne-am dori cât mai repede, la viețile noastre normale. Adresez mulțumiri și pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare și măsurile de prevenție!”, a transmis prefectul judeţului printr-un comunicat dat publicităţii vineri.
Apelul oficialului vine după ce în ultimele două săptămâni nu doar că a crescut constant numărul de îmbolnăviri, dublându-se de la o medie zilnică de 100, la una de peste 200 de cazuri, ci acestea afectează tot mai mulţi medici, asistente şi infirmiere. „În ultimele două săptămâni s-au infectat câteva zeci de cadre medico-sanitare, astfel că cele rămase la datorie sunt supraîncărcate de volumul de muncă pentru îngrijirea numărului crescut de pacienţi”, a explicat o sursă din rândul cadrelor medicale.
Evoluţia în ţară
La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri 6.546 noi îmbolnăviri şi 103 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 235.586, iar al deceselor la 6.867.
În unitățile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 11.236 persoane cu Covid, dintre care 917 în secţii de Terapie Intensivă.
Pe teritoriul României, 28.762 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 11.253 în izolare instituționalizată. De asemenea, 53.050 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată 15 persoane.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.