URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2022, 12:29

13 copii din Ucraina au fost înscriși până acum în școlile din Oradea

13 copii din Ucraina au fost înscriși până acum în școlile din Oradea foto generic, sursa www.cotidianul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Școlar al Județului Bihor a instituit o comisie care să coordoneze repartizarea preșcolarilor și elevilor din Ucraina ajunși în Bihor în unitățile de învățământ de toate felurile, a anunțat marți, într-o conferință de presă, inspectorul școlar general Horea Abrudan.

Până în prezent, potrivit acestuia, au fost înscriși 13 copii, inclusiv un preșcolar și unul cu nevoi speciale, în unități de învățământ din Oradea: Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Liceul Baptist Emanuel, Liceul de Arte, Grădinița cu program prelungit nr. 53, Școala Gimnazială Avram Iancu, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Orizont.

„Am înființat de lunea trecută (n.r. - 21 martie) la nivelul Inspectoratului o comisie de coordonare și repartizare a copiilor în unitățile de învățământ, ca audienți. Comisia primește cererile din partea părinților sau reprezentanților legali ai acestor copii, dacă sunt însoțiți, sau a DGASPC, dacă sunt singuri. Comisia repartizează copiii nu doar în unitățile școlare de masă, ci și în școli speciale sau pentru activități la Palatul Copiilor”, a explicat șeful IȘJ Bihor, care a adăugat că membrii comisiei – inspectori și profesori – monitorizează inclusiv felul în care copiii se integrează în școli, iar repartizarea propriu-zisă se face în termen de 24 ore.

Horea Abrudan a spus că un model de formular-cerere pentru înscrierea copiilor a fost postat inclusiv pe site-ul IȘJ, în limbile română, ucraineană și engleză, dar, „pentru că este puțin probabil ca refugiații să acceseze site-ul instituției noastre”, Inspectoratul a pregătit și pliante informative care au fost predate Centrului pentru Refugiați din incinta Oradea Shopping City, pentru ca părinții din Ucraina să fie înștiințați că au posibilitatea să-și înscrie copiii în școlile și grădinițele din Bihor, în cazul în care ei rămân aici și nu își continuă deplasarea spre alte țări, din Vestul Europei.

Abrudan a precizat și ce înseamnă elev audient: copiii asistă la lecțiile desfășurate în limba română și au posibilitatea traducerii instantanee a conținutului în limba lor maternă cu ajutorul unei aplicații puse la dispoziție de Google.

De asemenea, profesorul a adăugat că sistemul școlar din Bihor are capacitatea de a mai școlariza și alți copii ucraineni ajunși în județ, dacă părinții sau alți reprezentanți ai lor solicită acest lucru.

„Am încercat să identificăm și cadrele didactice din județ care vorbesc limba ucraineană, se pare că sunt doi sau trei”, a mai spus șeful IȘJ, astfel că probabilitatea alocării lor pentru copiii proveniți din această țară este, practic, nulă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON