URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2019, 20:21

100 de momente inedite din istoria Oradiei: O carte cu repere din trecutul oraşului, disponibilă gratuit pe internet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au ocazia să cunoască cele mai importante momente din trecutul oraşului lor.

Istoricii Augustin Ţărău şi Dumitru Noane au scris volumul "Oradea – Nagyvárad – Großwardein. Peste 100 de momente inedite din istoria aşezării", editat cu ajutorul asociaţiei culturale D’ART Oradea şi cu bani de la Consiliul Judeţean Bihor.

"Oradea de astăzi este rezultatul unei evoluţii ce s-a întins pe o perioadă de mai multe secole şi a culminat cu unirea într-un singur nucleu, la jumătatea veacului al XIX-lea, a tuturor aşezărilor ce au luat naştere în jurul Cetăţii. Istoria extrem de zbuciumată a aşezării este însă prea puţin cunoscută. Acest proiect îşi propune îndreptarea acestei... nedreptăţi, prin punerea la dispoziţia celor interesaţi de "momente" inedite din istoria actualului municipiu. Pentru că, şi turismul se axează în special pe istorie", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Printre momentele evocate în carte se numără înfiinţarea Ordinului Dragonului, unul dintre cele mai faimoase ordine cavalereşti europene, care s-a petrecut pe 12 decembrie 1408 în Oradea, în prezenţa lui Sigismund de Luxemburg şi a soţiei sale Barbara de Cilli (Celje), atacul militar otoman din 7 februarie 1474, poposirea lui Mihai Viteazul la Oradea în noaptea de 11/12 decembrie 1600. Volumul se încheie cu ziua de 23 mai 1919, când Regele Ferdinand şi Regia Maria au venit în vizită în Oradea.

"Considerăm lucrarea necesară pentru cunoaşterea şi preţuirea la adevărata valoare a istoriei acestei aşezări; în acelaşi timp, volumul este un apel la o mai mare atenţie pentru valorificarea în viitor a potenţialului turistic al Oradei, cel mai vechi oraş medieval nou fondat din România de azi şi o destinaţie cultural-istorică autentică", a precizat Nicolae Pop, editor de carte şi preşedinte al Asociaţiei Culturale D’ART.

Augustin Ţărău a declarat, la rândul său, că incursiunea în istoria Oradiei are şi un caracter... actual. De pildă, în 1718 a fost întocmit primul "Regulament al oraşului Oradea", el vizând, în principal, funcţionarea consiliului şi a unora dintre magistraturile sale: inspectorul vinului, perceptorul, căpitanii străzilor etc. "Au fost stabilite şi o serie de taxe locale, cât şi veniturile primarului şi ale consilierilor. În virtutea regulamentului, jumătate din amenzile încasate au revenit primarului, iar cealaltă jumătate, consilierilor!", a comentat istoricul.

Citeşte cartea aici!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON