URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2014, 10:42

"Rezistentul": Cartea despre prigoana Securităţii împotriva episcopului greco-catolic de Oradea, Iuliu Hirţea, a fost lansată oficial (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine uită nu merită. Conferinţa episcopilor romano-catolici şi greco-catolici de România, găzduită de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, s-a încheiat marţi seară cu un moment cultural.

Sala mare a Seminarului Greco-Catolic Sfinţii Trei Ierarhi s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 200 de orădeni sosiţi la lansarea de cărţi organizată de episcopie, Universitatea Babeş Bolyai şi Facultatea de Teologie Greco Catolică. La eveniment au participat nu mai puţin de 15 reprezentanţi de bază ai Bisericii Unite cu Roma în frunte cu Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite Greco - Catolică şi Arhiepiscopul Francisco Xavier Lozano, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova.

Au fost prezentate patru cărţi: cea referitoare la prigoana Securităţii împotriva episcopului greco-catolic de Oradea, Iuliu Hirţea, un volum de versuri scrise de Prea Sfinţitul, monografia familiei Coposu şi un album cu lucrările pictorului ardelean Octavian Smigelschi, publicat cu suportul financiar al episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

"E foarte important să ne întoarcem la rădăcini. Doar ştiind de unde venim aflăm încotro ne îndreptăm", a declarat Prea Sfinţitul Virgil Bercea, gazda evenimentului.
În cadrul lansării de carte, profesorul universitar Blaga Mihoc a vorbit despre volumul orădeanului Silviu Sana, "Rezistentul. Episcopul dr. Iuliu Hirţea în dosarele Securităţii (1947 - 1979). "Lecturând această carte cititorii vor rămâne consternaţi de cruzimea comuniştilor", şi-a avertizat Blaga asistenţa.

Profesorul universitar a elogiat volumul orădeanului şi a evocat personalitatea episcopului Hirţea, fost deţinut politic care a stat 11 ani în puşcăriile comuniste pentru vina de a nu fi renunţat la credinţa sa. După eliberare, cu riscul de a fi arestat din nou, episcopul s-a întâlnit în clandestinitate, în repetate rânduri, în casa unui preot clujean, cu cel care avea să devină după '89 cardinalul Alexandru Todea faţă de care îl lega o strânsă prietenie.

În cadrul întâlniri de marţi nu doar că a fost evocată personalitatea episcopului Hirţea, dar a fost lansat şi volumul de versuri "Rotate Caeli - Picuraţi ceruri rouă", semnat de acesta, prezentat de criticul literal Ioan Moldovan.

Monografia familiei Coposu, lansată tot marţi, în editarea profesorului universitar Marin Pop, conţine informaţii despre drama acestei familii, care a înfundat puşcăriile comuniste pentru crezul ei politic şi religios. Un detaliu cutremurător este acela că, la ieşirea din puşcărie, Corneliu Coposu, mai avea doar 51de kilograme din 114, cât avusese la arestare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON