URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2014, 10:42

"Rezistentul": Cartea despre prigoana Securităţii împotriva episcopului greco-catolic de Oradea, Iuliu Hirţea, a fost lansată oficial (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine uită nu merită. Conferinţa episcopilor romano-catolici şi greco-catolici de România, găzduită de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, s-a încheiat marţi seară cu un moment cultural.

Sala mare a Seminarului Greco-Catolic Sfinţii Trei Ierarhi s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 200 de orădeni sosiţi la lansarea de cărţi organizată de episcopie, Universitatea Babeş Bolyai şi Facultatea de Teologie Greco Catolică. La eveniment au participat nu mai puţin de 15 reprezentanţi de bază ai Bisericii Unite cu Roma în frunte cu Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite Greco - Catolică şi Arhiepiscopul Francisco Xavier Lozano, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova.

Au fost prezentate patru cărţi: cea referitoare la prigoana Securităţii împotriva episcopului greco-catolic de Oradea, Iuliu Hirţea, un volum de versuri scrise de Prea Sfinţitul, monografia familiei Coposu şi un album cu lucrările pictorului ardelean Octavian Smigelschi, publicat cu suportul financiar al episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

"E foarte important să ne întoarcem la rădăcini. Doar ştiind de unde venim aflăm încotro ne îndreptăm", a declarat Prea Sfinţitul Virgil Bercea, gazda evenimentului.
În cadrul lansării de carte, profesorul universitar Blaga Mihoc a vorbit despre volumul orădeanului Silviu Sana, "Rezistentul. Episcopul dr. Iuliu Hirţea în dosarele Securităţii (1947 - 1979). "Lecturând această carte cititorii vor rămâne consternaţi de cruzimea comuniştilor", şi-a avertizat Blaga asistenţa.

Profesorul universitar a elogiat volumul orădeanului şi a evocat personalitatea episcopului Hirţea, fost deţinut politic care a stat 11 ani în puşcăriile comuniste pentru vina de a nu fi renunţat la credinţa sa. După eliberare, cu riscul de a fi arestat din nou, episcopul s-a întâlnit în clandestinitate, în repetate rânduri, în casa unui preot clujean, cu cel care avea să devină după '89 cardinalul Alexandru Todea faţă de care îl lega o strânsă prietenie.

În cadrul întâlniri de marţi nu doar că a fost evocată personalitatea episcopului Hirţea, dar a fost lansat şi volumul de versuri "Rotate Caeli - Picuraţi ceruri rouă", semnat de acesta, prezentat de criticul literal Ioan Moldovan.

Monografia familiei Coposu, lansată tot marţi, în editarea profesorului universitar Marin Pop, conţine informaţii despre drama acestei familii, care a înfundat puşcăriile comuniste pentru crezul ei politic şi religios. Un detaliu cutremurător este acela că, la ieşirea din puşcărie, Corneliu Coposu, mai avea doar 51de kilograme din 114, cât avusese la arestare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON