URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
06 Iunie 2014, 07:48

(A)zilele bunicilor: Îmbătrânirea populaţiei a făcut din căminele de bătrâni o afacere înfloritoare, în ciuda preţurilor usturătoare

(A)zilele bunicilor: Îmbătrânirea populaţiei a făcut din căminele de bătrâni o afacere înfloritoare, în ciuda preţurilor usturătoare ULTIMA CASĂ. Există orădeni pentru care azilul este ultima casă. Petre, în vârstă de 66 de ani, trăieşte în centrul Fundaţiei Beniamin Efraim încă din 2002. Nu s-ar mai duce nicăieri. "La început mi-a părut şod (n.r. - ciudat) să stau la azil, dar m-am obişnuit. Condiţiile sunt bune şi nu mi se face niciodată urât, pentru că mai am cu cine vorbi, mai citesc, mai ud florile...", spune bărbatul
(A)zilele bunicilor: Îmbătrânirea populaţiei a făcut din căminele de bătrâni o afacere înfloritoare, în ciuda preţurilor usturătoare PUTERE SUFLETULUI. Puţine sunt locurile unde se pot vedea la capătul paturilor mai multe cărţi de rugăciuni decât centrele de îngrijire pentru bătrâni. "Bătrânii din centru vin cu plăcere la biserică, pentru că le dă putere şi speranţă", spune părintele Roman Pintea. Şi la fel se întâmplă în capela căminului Sfântul Martin (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine nu are bătrâni să-şi cumpere, spune un vechi proverb românesc. Într-o Românie care nu îşi iubeşte nici măcar nepoţii, bunicii sunt însă victimele marginalizării. Părăsiţi de puteri, bătrânii oscilează între abandonul plin de iubire al copiilor plecaţi la muncă şi atenţia cumpărată din căminele de bătrâni.

"Astăzi îţi dai părintele la un centru de îngrijire nu pentru că nu-l iubeşti ci, dimpotrivă, pentru că vrei să faci ce e mai bine pentru el", spune un orădean. Iar sacrificul familiei nu este de neglijat. Costurile pentru îngrijirea unui vârstnic încep de la 1.200 lei pe lună, în condiţiile în care mulţi orădeni nici măcar nu câştigă atât...

Bătrâneţe, haine (g)rele!

Timpul nu iartă pe nimeni! Căminele de bătrâni sunt o afacere a căror piaţă va creşte indiferent de mersul economiei. Potrivit estimărilor, numărul celor 4,4 milioane de pensionari din 2011 va ajunge în 2050 la 6,2 milioane. Bisericile au remarcat primele nevoia tot mai acută de servicii şi potenţialul enorm al acestei afaceri sociale. În ciuda acestui fapt, astăzi, la cei 48.800 de pensionari orădeni, dintre care nu mai puţin de 1.000 sunt singuri sau bolnavi la pat, abia dacă există 100 de locuri în cămine de profil.

Fundaţiile Consistoria Efrem Beniamin, cu căminul din strada Anton Bacalbaşa, şi Caritas Catolica, cu cel din Bumbacului, îngrijesc bunicii orădenilor, şi nu numai, încă din 1996. Şi sunt singurele din oraş care preiau inclusiv bolnavi pe pat, cazuri prea "sociale" pentru a fi preluate de spitale şi totuşi prea complexe pentru a primi îngrijire în familie.

"Ruşinea" azilului

În ciuda prejudecăţii că sunt locul în care familiile îşi abandonează bătrânii, azilele, căminele şi centrele pentru vârstnici au fost validate de viaţă. "Tu eşti toată ziua la muncă. Ce faci dacă ai un bătrân pe care nu-l poţi lăsa singur în bloc pentru că uită gazul deschis sau e imobilizat la pat? Nu-i nicio ruşine să-l aduci la noi", spune preotul Roman Pintea, fondatorul Fundaţiei Consistoria Efraim Beniamin, care ţine căminul cu 60 de locuri din Velenţa.

06_Gyongyi_Bor_bihoreanul.jpgLa fel spune şi Gyongyi Bor (foto), coordonatorul căminului cu 40 de locuri din Nufărul, al Asociaţiei Caritas Catolica Oradea. "E cea mai bună soluţie pentru cineva bolnav la pat. Asta nu înseamnă că îl dai afară din casă, ci că ai ales să fie îngrijit non-stop", zice femeia.

Reprezentanţii celor două aşezăminte afirmă că în ultimii ani locurile se eliberează numai prin deces şi se ocupă doar pe liste de aşteptare. Numărul mare de bihoreni plecaţi în străinătate sau prinşi într-un program de muncă prelungit face ca tot mai mulţi bătrâni să fie daţi în îngrijire. Cu greutăţile financiare şi sentimentale aferente...

Căminul, ultima casă...

Întâi e şocul, pe urmă ruşinea, apoi împăcarea. "În primele zile se vede pe ei că există încă ideea că ar fi ruşinos să trăiască în cămin. Sunt tăcuţ şi jenaţi. Cei mai supăraţi sunt bătrânii care au mai mulţi copii. Apoi, când văd că sunt bine îngrijiţi, se liniştesc", spune Gyongyi.  

06_Roman_Pintea_bihoreanul.jpgDorul de casă şi apariţia atâtor feţe noi sunt greu de acceptat pentru cineva obişnuit să stea închis în propria casă cu lunile. "Când vin, unii plâng. Alţii, de supărare, nu mănâncă. Vorbim cu ei, le dăm mâncare pasată şi, încet, prind putere. Care a stat trei săptămâni, şi dacă îl ia familia acasă, se cere înapoi. Aici are unde ieşi la aer, cu cine vorbi sau juca o carte", spune părintele Roman (foto).

Scoşi din izolare şi împărtăşind baiurile vârstei cu colegii din cămin, bătrâneii se împrietenesc repede. "Dacă, Doamne fereşte, moare unul acuma seara, până mâine dimineaţă numa' ce vezi că a mai plecat unul şi ziua următoare încă unul. Parcă se cheamă între ei. Apoi, e linişte o lună sau două", şopteşte o infirmieră.

"Suntem bătrâne..."

06_Iuliana_bihoreanul.jpgJoia trecută, patru bătrânici, toate trecute de 80 de ani, povesteau cum au ajuns la căminul Consistoria. Sunt micuţe ca nişte copii şi uscate precum stafidele. Se mişcă şi vorbesc greu, doar ochii le-au rămas ageri. "E mai bine aici. Acasă eram singură cuc, că fata e în Italia la muncă", spune Irina. Nici Iuliana (foto), colega ei, nu mai vrea acasă. N-are la ce. Şi-a îngropat doi băieţi şi o noră. "Când m-a adus nepoată-mea aici mă purtau cu căruciorul, aşa eram de slabă. Acuma umblu singură. Iau cadrul şi merg unde vreau", zice mândră femeia.

"Da' pe mine nu mă întrebi cum am ajuns aici?", cere Maria, din celălalt capăt al salonului. Fără să aştepte întrebarea, continuă singură: "M-au adus copiii. Sufăr cu inima şi într-o zi n-am mai putut urca până acasă la etajul trei", explică ea. Colţurile buzelor îi alunecă spre bărbie. Ar plânge, dar sunt străini. "E bine aici...", scânceşte bătrâna. O încurajează o colegă. "Nu te necăji, femeie. Suntem bătrâne, domnu', ăsta ni-i tot baiul", spune băbuţa.

Există, însă, şi excepţii. Petre, fost angajat civil în armată, stă în cămin de 6 ani. Nu are unde merge. Banii primiţi din vânzarea apartamentului după divorţ i-a pierdut la FNI, iar copiii s-au împrăştiat. "Eu sunt un caz fericit, că pot să merg şi să vin, dar până la urmă tot aici o să ajungem toţi". La înţelegere cu conducerea, Petre plăteşte 800 lei pe lună, pentru că mai udă florile, ajută, când trebuie, la servitului mesei şi alte cele. Tariful întreg e însă mult mai mare...

Cu ajutorul familiei...

Costurile întreţinerii unui bătrân în cămin diferă după caz şi porneşte de la 1.200 lei la cel din Velenţa sau de la 1.500 lei în Nufărul. Rezidenţii au trei mese pe zi, gustări, supraveghere neîntreruptă, îngrijire medicală, îndrumare spirituală şi activităţi specifice vârstei. Pentru cei cu nevoi speciale taxa poate urca şi la 1.850 lei. "Sunt bătrâni la care le schimbi scutecele şi de cinci ori pe zi, şi nu sunt ieftine", zice o infirmieră.

Având în vedere cererea mare, Asociaţia Caritas Catolica va deschide luna aceasta, pe lângă cele două aşezăminte din Marghita şi cel din Nufărul, încă un cămin în parcul Liniştii. Preţurile sunt la fel de mari, dar reprezentanţii asociaţiei le consideră accesibile. "Dacă familia contribuie cu 500 lei la pensia de 900 lei a bătrânului, oricum iese mai ieftin decât dacă ar plăti pe cineva să stea cu el", spune Carol Kiss, directorul executiv al Caritas Catolica Oradea.

Pentru vârstnicii la pat, familia poate cere pensie de handicap şi plata unui îngrijitor, caz în care poate aduna 1.800 lei de la stat. "Lumea nu ştie, dar există soluţii. Durează până se fac actele, dar merită", spune Kiss. Desigur, însă, că după toate hârtiile trebuie să umble cineva. Preferabil din familie şi direct interesat de binele persoanei în vârstă. Deci, aveţi grijă cum vă trataţi copilul, pentru că el vă va alege azilul...


BĂTAIE PE BĂTRÂNI
Vine concurenţa!

Dacă în urmă cu câţiva ani centrele de îngrijire a bătrânilor erau rarităţi, astăzi aşezăminte de acest fel există la Borş, Cefa, Livada, Marghita, Tinca, Şoimi sau Vărzarii de Sus, iar numărul lor este în creştere. În judeţ, tarifele pornesc, după caz, de la sume între 1.500 sau 2.000 lei.

După ani de amânări, municipalitatea orădeană va oferi din această vară, pentru întâia dată, servicii de profil. Primăria va inaugura la sfârşitul acestei săptămâni un centru de îngrijire pentru bătrâni cu 48 de locuri construit pe bani europeni în strada Vămii şi are în plan să ridice anul viitor un al doilea, în strada Mierlei.

Cea mai aşteptată intrare pe piaţa de profil o constituie construirea unui spital privat pe amplasamentul scos de Primărie la licitaţie în strada Ceyrat. Firma Laser System, proprietara unui aşezământ similar în Arad, vrea să ofere servicii medicale şi sociale persoanelor în vârstă, cu cofinanţare de la bugetul de stat, ceea ce ar putea reduce presiunea pe bugetele familiilor aparţinătoare. Şi implicit ar putea forţa scăderea preţurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
azil
In localitatea Dumbrava judet Bihor ezista un asezamind pentru batrini, nevoiasi,persoane cu dizabilitati.Acesta este condus de domnul Viorel Pasca.L-am vizitat, este curatenie, persoanele sint ingrijite foarte bine,primesc mincare buna, piine de casa, si totul pe gratis.Acest loc minunat primeste ajutoare de la diferite persoane care au vizitat acel loc.Azilele de batrini private sint "afaceri " acolo unde pe linga pensia ta mai trebuie sa cotizeze copii...mergeti domnule Dan Simai la Dumbrava sa va convingeti.
Postat 31 Martie 2015, 14:33 de valeria-trifa
Asta e !
As fi vrut sa va felicit domnule Dan Sima pentru articol dar credeti-ma ca nu pot. Sunt bune si articolele comandate pentru reclama doar ca realitatea este alta. De ce nu pomeniti de caminele pentru persoane varstnice private ca sunt in judet cateva, care au fost facute pe bani europeni, care au toate autorizatiile de functionare si care cu toate ca platesc taxe si impozite la stat nu le sunt alocati nici de la primariile locale si nici de la Consiliul Judetean nici macar un leu. E foarte simplu sa faci "afaceri" cu statul, sa ai o fundatie, sa descentralizeze un serviciu social Consiliul Judetean sau Primaria Oradea pe care sa sari ca si hienele ca deh, primesti intre 1600 ron si 1980 ron pe luna/ pacient sau beneficiar, de la stat evident sau ca sa nu spui ca sunt rau, contributia beneficiarului (cat o fi pensiuta lui) pana la atingerea sumei de 1900 ron/luna pentru serviciile acordate. Astfel se explica de ce unele centre "de stat" care au autorizatie de pompieri dar sistem de presemnalizare incendiu nici vorba, au cate 40-50 de beneficiari intr-o cladire de 450 mp util. RUSINE. Daca ati dori, pot sa va dezvolt problema, dar scuzati, nu am bani pentru un articol comandat ca si re
Postat 06 Iunie 2014, 21:52 de pol
SOD
sod= amuzant (nu ciudat)
Postat 06 Iunie 2014, 14:46 de sod
mai multe controale
lucrez la un astfel de azil si sunt de accord ca aici le e mai bine ca uneori la ei acasa,dar nu ne UITAM PARINTII si nu ne mai ducem sai vedem cu lunile sau mergem cu... un cozonac la Paste si la Craciun.Intro luna sunt 4 sambete si 4 duminici.........Singura problema la aceste camine sunt mancarea,aici incearca sa obtina un profit,ei zic ca nu trebuie sa manance mult ca nui mai poti ridica si intoarce .Ar fi binevenite mai multe controale si indeosebi pe la orele de masa.Dragi copii care va sunt parintii prin camine, nu uitati ca este sezonul cireselor,visinelor,capsunilor iar ei stiu acest lucru,dar poate patronilor li se par scumpe,si sa nu uitam ca batranii sunt ca si copiii.
Postat 06 Iunie 2014, 12:23 de florica
Oferta gratuita
OFER GRATUIT TEREN pentru camin de batrani,casa de copii,tabara de tineret,centru medical,asezamant monahal,alte activitati caritabile,sociale,culturale. Tel.0740208574.
Postat 06 Iunie 2014, 09:45 de Tont Gheorghe
Pe buna dreptate afacere
Dar de apartamentele batranilor care intra in "contul" popii, pe langa taxa, nu se spune? Cea mai mare afacere imobiliara neoficiala.
Postat 06 Iunie 2014, 09:38 de Popa prostu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON