URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2017, 12:53

Descoperiri importante în Oradea: Urme care arată că zona era locuită încă de acum 7.000 de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

4,5 hectare de teren cu o istorie de circa 7.000 de ani. Cel mai mare şantier arheologic din Ţara Crişurilor se află la Oradea, în situl Salca - Pepinieră, din strada Ceyrat, și a scos în ultimele luni la inveală peste 450 de urme ale vieţuirii în această zonă, încă de acum 7.000 de ani.

"Până la încheierea săpăturilor vom număra undeva la 500 de complexe. Este vorba de urme de case, vetre de foc, gropi menajare, morminte şi cuptoare începând din Neoliticul târziu, undeva în jurul anului 4.800 Înainte de Hristos, şi mergând până în secolul XIII", a declarat BIHOREANULUI arheologul Gruia Fazecaş din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Spre exemplu, una dintre cele mai bine păstrate urme o constituie un cuptor pentru ars ceramică datând din secolul II înainte de Hristos, în care au fost descoperite urme de ceramică celtică lucrată pe roata olarului.

Aşezare de 7.000 de ani

Descoperirile întăresc teza conform căreia zona a fost propice locuirii încă din cele mai vechi timpuri. "Aici era o zonă bună de locuit. Peţa nu curgea pe aici, ca acum, ci în vecinătatea amplasamentului Cetăţii. În schimb, exista un pârâu care traversa situl venind dinspre locul capelei Haşaş pentru a forma o baltă în valea din strada Ceyrat. Locul era cu atât mai bun cu cât în această parte forma o terasă abruptă iar înspre cimitir am descoperit două şanţuri de apărare, deci putea fi protejat destul de uşor, nu doar împotriva duşmanilor, ci şi de animale sălbatice", a explicat Fazecaş.

Potrivit arheologului, toate urmele descoperite în situl Salca vor fi duse în laborator pentru analize în vederea atestării cu exactitate a vechimii şi lucrări de restaurare.

Un sit cu istorie

Situl Salca Pepinieră se întinde din zona cimitirului municipal în parcul Salca din cartierul Nufărul. Identificat încă din anul 1890, situl a început să fie exploatat abia în 1998 când fostul RAPAS a făcut primele săpături pentru a putea disloca pământ pentru parcurile şi grădinile orădene.

Săpăturile de descărcare arheologică au fost reluate în anul 2014 pentru că amplasamentul urmează să facă obiectul unei investiţii imobiliare într-un cartier de locuinţe şi urmează să se încheie în cursul lunii octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
N-a apărut
..dar găsiți ușor cu orice motor de căutare, după termenii "Tăblițele de la Tărtăria". Pe certitudinea.ro sunt explicații foarte bune. Până și istorici maghiari au afirmat că siturile arheologice vechi de 7,000 de ani de pe teritoriul Ungariei, erau ale geto-dacilor. Suntem startul civilizației europene și am ajuns să muncim pentru străini.
Postat 05 Octombrie 2017, 13:56 de Oarecine
Quod erat demonstrandum
Erau daco-geții din care ne tragem noi românii și al căror regat se întindea peste câmpia panonică, pînă în Germania de astăzi. I-ul scris din lume s-a găsit tot la noi, în Tărăria, jud. Alba și este cu vre-o 2,000 ani mai vechi decît faimosul scris cuneiform găsit în Sumeria. Sper să apară adresa, merităm să cunoaștem cine suntem noi cu adevărat:
Postat 05 Octombrie 2017, 13:45 de Oarecine
Nedreptate
Si acum Celtii astia i-si revendica intaietatea??Pai nu Dacii au fost primii ??(pe lume)
Postat 05 Octombrie 2017, 12:59 de ternoke
Da chiar asa
Unde-i pisto sa ceara autonomie
Postat 04 Octombrie 2017, 13:57 de sandu1200
Atata o sa sape pana o sa gaseasca o tablita pe care sa scrie ...
... "Made in Hungary" !?!
Postat 04 Octombrie 2017, 13:29 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON