URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2024, 12:18

Zoo pe deal, pagubă-n Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost necesar un interviu solicitat de BIHOREANUL primarului Oradiei la început de an pentru ca publicul să afle că mutarea Grădinii Zoologice - plănuită de cel puțin patru ani - nu se va face în Băile Felix, ci tot în Oradea. Mai precis, spre limita de est a orașului, la capătul către Podgoria al străzii Gheorghe Doja, care urmează să fie asfaltată pe toată lungimea. 

De ce nu în Felix, cum se prefigura? „Unii nu înțeleg cât de utilă ar fi aceasta pentru turiști”, a răspuns, sec, Florin Birta, refuzând să aducă în public eșecul discuțiilor cu omologul său din comuna Sânmartin, Cristian Laza, la care, evident, face trimitere.

Nu că ar fi Grădina Zoologică cea mai stringentă problemă a Oradiei, dar zona în care se află acum, cândva ex-centrică, dar nu și în prezent, este în mod limpede neadecvată. Mărginită pe o parte de case, pe de alta de viitorul hub sportiv, cu liceul de profil, Polivalenta și viitorul nou stadion municipal, e clar că ea nu-și mai are locul într-o astfel de zonă.

În plus, suprafața de 7,5 hectare, fără nicio posibilitate de extindere, e meschină, chiar dacă, strict pe normele europene, animalele de aici au spațiul minim prevăzut de acestea. Nu în ultimul rând, unde se află acum, Zoo nu are o parcare, platforma din fața ei fiind disputată de vizitatori cu angajații liceului din apropiere.

Mutarea Grădinii Zoologice în Felix ar fi adus certe beneficii suplimentare stațiunii, ai cărei oaspeți ar fi avut încă o atracție pe lângă cele existente. Încasările din vânzarea de bilete și de suveniruri și cele de pe urma altor afaceri conexe ar fi adus bani în plus Primăriei Sânmartin, care depinde integral de dinamica din turism, agrement și divertisment. Dacă edilii comunei ar fi acceptat relocarea Zoo în Felix, ar fi avut numai de câștigat, nimic de pierdut. La ștranduri, se adăuga și altceva, iar stațiunea și-ar fi îmbogățit semnificativ brandul. 

Prin mutarea pe dealul dintre Săldăbagiu de Munte și Oșorhei, câștigul îl va păstra orașul, ba îl și poate spori, mai ales, dacă așa cum se preconizează, în aceeași zonă va fi construit și un parc de aventură. Zona se va consacra în timp ca una de agrement și divertisment, va genera și alte noi afaceri, în principal de alimentație publică, fără a se limita neapărat, însă, doar la atât. Va conta nu doar enormul spațiu disponibil și până acum nepus în valoare, ci inclusiv infrastructura rutieră în pregătire, inelul metropolitan de nord. Ba, cum în apropiere există și ceva luciu de apă, s-ar putea ca o parte dintre orădenii care se îndreptau vara spre Felix și 1 Mai să aleagă peste câțiva ani să-și petreacă timpul liber, în special dacă au copii, în noua zonă de agrement și divertisment de la nord de Podgoria.

La mulți ani după eșuarea referendumului pentru Oradea Mare, nu orașul este cel care pierde de pe urma rezultatului și prin continuarea nesincronizării Sânmartinului la dinamica sa. Dimpotrivă, orașul tot se mărește și își pregătește noi câștiguri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Pinonel
Voi fe la USR ii faceți PROȘTI pe Orădeni pt ca nu vă votează. O sa luați puțin decat la ultimele.
Postat 18 Ianuarie 2024, 20:32 de Sandu2100
@Petre Degeaba le spui, idi*tii tot pe h*ti ii vor vota!
,,Se deschide Grădina Zoologică Joi , 23 Mai 2013, 14:03 Luni, 27 mai 2013, se va deschide Grădina Zoologică. Grădina zoologică orădeană era un spațiu impropriu de cca 3,5 ha, unde animalele nu au avut spațiu suficient, acum spațiul grădinii zoologice a fost în întregime dublat și modernizat la standardele unei grădini zooloogice europene, astfel suprafața acestuia ajungând la 7 hectare. Proiectul a fost aprobat pentru finanțare în 2008, iar în 2010 au început efectiv lucrările. În total, pentru modernizarea, extinderea și amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% [ADICA 1,25 MIL EURO] a fost suportată de Primăria Oradea. În cadrul lucrărilor a avut loc modernizarea tuturor corpurilor de construcție (52 de clădiri), dar și amenajarea a 22.455 mp de suprafețe exterioare, au fost realizate 42 de amplasamente pentru animale și păsări, au fost amenajate spații pentru activități educative și de agrement, s-a construit un cabinet veterinar precum și spații pentru expoziții. ATENTIE! TOTODATĂ, AU FOST REABILITATE REȚELELE DE ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICĂ, DE APĂ ȘI CANALIZARE, DE ÎNCĂLZIRE, ETC. [perfect pt escr*cii imobiliari!]" https://www.oradea.ro/stiri-oradea/se-deschide-gradina-zoologica
Postat 18 Ianuarie 2024, 17:25 de pinonel
De ce?
Dar in locatia actuala de ce nu e bine? Acum vreo 7-8 ani au renovat-o. A! Trebuie teren la mafia imobiliara, dar cand a fost cedat terenul pt zoo proprietarul a specificat clar , conditia sa fie doar zoo. Orice tribunal ar da dreptate proprietarului, nu stiu sa scriu numele nu vreau sa gresesc. Dar parca si familia e inmormantata acolo. Nu stiu cat de legal e. Plus ca zona e ca un parc, zona verde cum sa o distrugi doar sa faci blocurile alea infecte Prima.
Postat 18 Ianuarie 2024, 11:15 de Petre93
Mie mi-a plăcut ideea să fie în Felix
Nu știu cum o să meargă sus pe dealuri. Doja sau Spitalului nu sunt făcute pt trafic de autocare. Multe mașini parcate aiurea. Dacă era în Felix, era în pădure, era alt peisaj. Pe dealuri pe acolo nu știu cum o să fie.... Nu cred că va fi aceeași atmosferă ca în pădure. Oricum, locația mi se pare greu accesibilă pt autocarele cu turiști care vin din Zalău, Baia mare, Satu mare. Eu am văzut autocare cu copii când era școala altfel de exemplu. Și nu numai atunci. Vedem cum o să iasă. Și zona de pe dealuri se știe și a fi o zonă scumpă a orașului... Vedem. Doamne ajută.
Postat 18 Ianuarie 2024, 06:59 de Vio_427
stiu de ce...
La Felix nu s-au dorit maimute noi ca le au ei pe ale lor. Se vede dupa cum au amenajat statiunea si care sunt polii de influenta.
Postat 17 Ianuarie 2024, 19:00 de Christa
Cred ca si Sinmartinul se poate muta linistit in Vaslui sau Teleorman
“Adriane, nici nu stii cit de mic incepi sa fii!” ... Mai rar asa indignare proletara amestecate cu "nu te supara,frate" si "imi iau jucariile si plec". "S-ar putea ca o parte dintre orădenii care se îndreptau vara spre Felix și 1 Mai să aleagă peste câțiva ani să-și petreacă timpul liber, în special dacă au copii, în noua zonă de agrement și divertisment de la nord de Podgoria." "Dimpotrivă, orașul tot se mărește și își pregătește noi câștiguri."
Postat 17 Ianuarie 2024, 18:28 de excalibur
Amintirile
Eu cred ca as fi asortat poze cu urs și capre. Amintirile ne chinuiesc.
Postat 17 Ianuarie 2024, 16:58 de Simonette
@pinonel
Dar parcul Petofii cum arata, mai mult de trei sferturi din copaci au fost taiati, la fel va face si cu parcul Muncitorilor. Asa stie primaria sa faca zone verzi si parcuri, prima data taiem tot apoi plantam cu 1000 lei copacul , e eficient pentru firmele casei. Astea sunt investitii cpmlet inutile , fara rost. Singurul rost e sa dam teren gratis la firma Prima, imediat vor muta si autobaza OTL, urmeaza stadionul demolat ca e loc bun de blocuri.
Postat 17 Ianuarie 2024, 16:31 de AlexandraCiucle
Trebuie loc de blocuri Prima, e zona buna
Nu stiu cati ati fost pana in locatia aia, in captul strazii Doja sus la padure, sa vedeti ce drum e , una dintre faimoasele cele 300 de strazi ca la sat, vara e un praf ca in raliul Dakar, iarna e zeama de noroi, plus ca sunt vreo 10 km din centru orasului pana sus. Nu stiu cati parinti, bunici, scoli isi duc copii acolo, pe cand la zoo actual, in 10 minute erai pe jos din centru
Postat 17 Ianuarie 2024, 16:27 de AlexandraCiucle
Respect, domnule Laza!
Omul le-a spus penalilor ca perdeaua de pomi de 200 de metri latime nu o va distruge pt aiurelile birtinezului & gasca! Padurea tot nu va scapa de drujbele idi*tilor, se va distruge padurea de la Saldabagiu. https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/gradina-zoologica-oradea-in-padurea-saldabagiu-nu-s-au-inteles-pe-locatia-din-felix-4497541/
Postat 17 Ianuarie 2024, 16:26 de pinonel
Nu orașul pierde ... ce oricum nu avea.
Sânmartin în schimb câștigă, pentru că nu trebuie să-și împartă bugetul cu niște prăduitori.
Postat 17 Ianuarie 2024, 16:08 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON