URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2020, 13:19

Zona Metropolitană Oradea are nevoie de o dezvoltare coerentă și unitară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Zona Metropolitană Oradea timpul pare să fi încremenit de zeci de ani. Aceste localități, dintre care unele par uitate de civilizație, au nevoie acum de dezvoltare unitară, în mod imperativ, în așa fel încât centrul administrativ al județului Bihor să poată oferi tuturor comunităților sale nivelul de trai pe care acestea le merită.

Prezentându-ne programul și obiectivele strategice pentru Oradea și Bihor deopotrivă, cu ocazia campaniei pentru alegerile locale în care ne aflăm, am stat de vorbă cu Dan Barna, Ioana Mihăilă, Cătălin Sime, Vasile Negruț, Carmen Lezeu, Ioan Gal și Simona Bișboacă, pentru a afla care sunt disparitățile între municipiul Oradea și comunele din apropierea sa, precum și pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a le stopa, începând de acum.

„Municipiile și marile orașe încep să nu ne mai cuprindă la nivel de întreagă comunitate, motiv pentru care e esențial ca, la nivel administrativ, să începem să gândim sisteme funcționale pentru dezvoltarea întregii Zone Metropolitane, nu doar pentru o localitate singulară. Mulți oameni caută liniștea, alegând să se mute lângă oraș, la fel cum mulți cetățeni care trăiesc în apropierea unui municipiu lucrează în interiorul său. Acești oameni fac din multe puncte de vedere parte din aceeași comunitate, iar asta trebuie să dea autorităților locale de gândit”, ne-a spus Dan Barna, co-președinte al Alianței USR PLUS.

„Trebuie să fim realiști și să înțelegem că o echipă care se ocupă de atragerea de fonduri europene la nivelul Consiliului Județean nu va avea cum să gestioneze singură toate proiectele județului. Avem așadar nevoie de oameni capabili în fiecare dintre cele 101 de administrații locale bihorene. Dacă unele dintre acestea și-au dovedit deja incompetența în ultimele 3 decenii, încrederea noastră în ele ar trebui să dispară. Da, schimbarea vine cu anumite provocări, însă oamenilor ar trebui să le fie teamă de neglijență, nepăsare și lipsă de profesionalism, nu de schimbare”, ne-a declarat Ioana Mihăilă, candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Oradea.

„Pare greu de crezut dar în 6 din cele 7 sate care aparțin de comuna Nojorid nu există canalizare. În 4 dintre acestea, nu există nici măcar o rețea de apă, aceasta fiind plimbată zilnic în butoaie cu tractorul sau chiar cu căruța. Nu există mai departe o rețea de gaz, de transport, vreun program after-school sau măcar un metru de pistă pentru biciclete. În aceste condiții, nu mai vorbim nici măcar despre disparitate, ci despre a trăi în secole diferite, la doar câțiva kilometri distanță. Aici ne-a adus PSD. Încă 4 ani de zile cu aceeași persoană, chiar dacă a schimbat culoarea politică, ne-ar putea aduce într-o situație fără ieșire”, ne-a povestit Cătălin Sime, candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Comunei Nojorid.

„Am norocul de a avea lângă mine o echipă profesionistă de tineri care, asemenea mie, au decis să se implice pentru a schimba localitățile în care trăim. Ne propunem ca peste 40% dintre drumurile de pământ existente aici să fie reabilitate, să atragem investiții și să putem integra Oșorheiul cu Oradea la nivel de transport public. Parteneriatele cu municipiul în vecinătatea căruia ne găsim sunt obligatorii, mai ales pentru că mulți membri ai comunității noastre fac zilnic naveta către locul de muncă acolo”, ne-a spus Vasile Negruț, candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Comunei Oșorhei.

„Deși e localitatea administrativă cu cea mai mică suprafață din Bihor, Sântandreiul are cea mai mare densitate a populației din județ, poate și datorită tinerilor orădeni care vin să se stabilească aici. Cu toate astea, acestora din urmă le lipsește calitatea vieții, datorită gradului uriaș de poluare, a lipsei transportului public sau a numărului infim de locuri în grădinițe și școli. E firesc ca oamenii care trăiesc aici să își dorească altceva. Proiectul nostru prevede astfel integrarea transportului public Sântandrei - Oradea și cu ajutorul unui abonament unic, un tren metropolitan pentru o navetă facilă, investiții în infrastructura educațională și colaborări cu companiile care au generat poluare aici, pentru ca ele să înceteze, de vreme ce sănătatea cetățenilor trebuie să primeze”, a subliniat Carmen Liliana Lezeu, candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Comunei Sântandrei.

„Ne confruntăm cu perpetuarea unor probleme, de zeci de ani, probleme ce n-au fost rezolvate de către cele două mari partide ce au alternat la putere aici. Acum timpul nu mai are răbdare. Sânmartinul e o comună bogată, cu resurse la care alte localități nici nu pot visa. Cu toate astea, extragem, extragem, dar nu căutam să valorificăm nimic. E timpul să schimbăm asta. Să începem să ne valorificăm bogățiile, cele nesecate încă. Cum? Implementând proiecte de informare, construind un brand local și apropiindu-ne de comunitate”, a conchis Ioan Gal, candidatul USR PLUS pentru Primăria Comunei Sânmartin.

„Consiliul Județean are datoria de a sprijini absolut fiecare comunitate bihoreană, cu altruism, profesionalism și responsabilitate. E limpede însă că administrația locală are la rândul ei nevoie să dea dovadă de maturitate, viziune și grijă față de oameni pentru a putea remedia problemele existente. Și sunt multe acum. Dincolo de infrastructura precară, ar trebui să existe mult mai multă deschidere și transparență, iar accentul ar trebui să cadă pe nevoile reale ale oamenilor. Comunele din Zona Metropolitană Oradea au însă toate un mare potențial, fie el turistic sau economic și, odată dezvoltate individual, vor putea contribui decisiv la conturarea unui platou multi-comunitar care va transforma Zona Metropolitană într-un centru major de interes pentru investitori și turiști deopotrivă”, a declarat Simona Bișboacă, candidatul Alianței pentru președinția Consiliului Județean Bihor.

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianţei electorale "Alianţa 2020 USR PLUS"), cod unic de identificare: 21200251

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON