URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2014, 12:05

Ziua porţilor deschise la Bibliotecă: imagini de colecţie cu vizitele regale la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" a organizat joi cea de-a cincea ediţie a Zilei Porţilor Deschise. În timpul evenimentului nu s-au putut împrumuta cărţi, însă participanţii şi-au putut face sau prelungi gratuit abonamentele şi participa la o serie de activităţi, dedicate atât copiilor cât şi adulţilor.

Pe parcursul Zilei Porţilor Deschise, vizitatorii au putut urmări filme de cinematecă, participa la un show de karaoke şi la mai multe lansări de carte. De asemenea, cei mici au fost invitaţi să urmărească desene animate, să facă origami şi să admire o expoziţie de pictură intitulată "75 de ani cu Batman", axată pe personajele din celebrele benzi desenate.

Totodată, evenimentul a fost bogat şi în expoziţii. La parter au fost expuse mai multe imagini cu bisericile de lemn din Bihor, fotografiate de Ovi D. Pop, precum şi o expoziţie tematică de carte intitulată "Anul 2014, anul Brâncoveanu".

La etaj, orădenii au putut vedea o expoziţie de fotografie semnată Nicolae Meseşan, care a prezentat imagini cu uzinele şi clădirile industriale ale judeţului, spre exemplu cu Cooperativa Victoria Oradea, Cooperativa Electro Metal Oradea, Întreprinderea Agrosem Oradea, Complexul Porcin Palota, Combinatul Avicol şi de Sere Oradea, Fabrica de Mobilă Beiuş, Centrul Minier Voievozi, Exploatarea de Bauxită Dobreşti, etc.

Totodată, la etajul al doilea, bibliotecarii au pregătit expoziţia "Monarhia de-a lungul vremii în colecţiile speciale ale Bibliotecii Judeţene", care cuprinde volume valoroase scrise despre familiile regale ale Europei. De asemenea, au fost expuse şi mai multe lucrări despre Familia Regală a României, inclusiv publicaţii care au apărut la Oradea, respectiv albume cu imagini de colecţie ce înfăţişează vizitele membrilor acesteia în oraşul de pe Crişul Repede.

Unul dintre volume prezintă o vizită efectuată de Regele Carol II la Oradea în 1936, alături de fiul său, Mihai I, care au fost primiţi la gară de primarul de la acea vreme, de un alai de preoţi şi înalţi funcţionari, precum şi de tinere îmbrăcate în costume tradiţionale româneşti, care i-au întâmpinat cu pâine şi sare.

Un alt album o prezintă pe Regina Maria a României, însoţită într-o vizită la Oradea de fiul ei, Carol II. În cinstea acestei vizite au fost organizate o serie de manifestări artistice şi defilări militare în Piaţa Unirii.

Potrivit Ligiei Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene, pe parcursul zilei, în total, peste 1.000 de oameni au vizitat instituţia şi participat la evenimentele Zilei Porţilor Deschise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON