URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2018, 22:01

Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La împlinirea a 100 de ani de la semnarea în secret a Declaraţiei de la Oradea, un document deosebit de important în făurirea Marii Uniri, şi la 74 de ani de la momentul eliberării oraşului de sub ocupaţia armatelor regimului horthyst de la Budapesta, orădenii au sărbătorit vineri, 12 octombrie, Ziua Oradiei.

Festivităţile au fost mai ample decât în alţi ani, centrul oraşului fiind împodobit cu steaguri şi ghirlande tricolore, iar clădirile cu bannere prin care sunt omagiaţi oamenii care au contribuit decisiv la Marea Unire (între care Aurel Lazăr, Vasile Goldiş, mareşalul Constantin Prezan, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu).

De asemenea, pe Palatul Vulturul Negru au fost desfăşurate bannere cu Regele Ferdinand I, "întregitorul de ţară", şi Regina Maria, iar pe clădirea Primăriei sunt amintiţi doi primari de seamă ai Oradiei, Aurel Lazăr şi Rimler Károly.

Primăria a investit şi în mici cadouri pentru orădenii participanţi. La intrările în Piaţa Unirii s-au împărţit vineri după amiaza pachete cu câte un calendar istoric, care aminteşte de toate personajele expuse şi în Piaţa Unirii, un tricolor de mână şi unul care poate fi montat pe maşină.

N-a fost singura surpriză a zilei. După o paradă militară amplă - cu militari profesionişti din Oradea şi Zalău, poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti locali, precum şi maşinile lor de intervenţie - pe cerul Oradiei, undeva deasupra Palatului Vulturul Negru, au fost lansate focuri de artificii de zi, în culorile naţionale, roşu, galben şi albastru. E drept, unele dintre artificii au fost mai degrabă roz decât roşii.

Este pentru prima oară când municipalitatea organizează şi un foc de artificii de zi care să însoţească festivităţile dedicate Zilei Oradiei.

Spre seară, după ora 17, pe o scenă instalată în mijlocul Pieţei Unirii, s-a desfăşurat un concert folcloric cu Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ionuţ Fulea.

Citeşte şi: La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)


Cum vi s-au părut festivităţile organizate anul acesta de Ziua Oradiei?

Ar fi trebuit să fie sărbătoarea orădenilor, nu a preoţilor. Nu am înţeles de ce preoţii şi pastorii nu au putut fi prezenţi ca simpli cetăţeni, ci au stat în faţă.
Teofil

A fost o sărbătoare frumoasă. M-a făcut să mă simt şi mai mândru că sunt orădean, că m-am născut şi că locuiesc în acest oraş.
Marius Mihai

Felicitări Primăriei! A împânzit oraşul cu tricolorul şi ne-a făcut o bucurie. Se vede de departe că Oradea are un primar de nota zece.
Marieta Ticusan

A fost frumos, s-a văzut că este o sărbătoare. Mi-a plăcut mult cum a arătat oraşul, ne-am amintit de orădenii care au scris istoria oraşului nostru.
Mariana

Nu mi-au plăcut acele perdele tricolore, mi s-au părut că sunt kitchoase. În schimb, am apreciat bannerele cu personalităţi amplasate în tot centrul.
Ionuţ

Parada militară a fost una de excepţie şi mi-au plăcut calendarele care au fost împărţite orădenilor. Păcat că a ţinut doar o zi.
Corina Ardeleanu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte frumos
Felicitari in egala masura atat organizatorilor cat si participantilor!
Postat 13 Octombrie 2018, 16:28 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON