URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2018, 22:01

Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La împlinirea a 100 de ani de la semnarea în secret a Declaraţiei de la Oradea, un document deosebit de important în făurirea Marii Uniri, şi la 74 de ani de la momentul eliberării oraşului de sub ocupaţia armatelor regimului horthyst de la Budapesta, orădenii au sărbătorit vineri, 12 octombrie, Ziua Oradiei.

Festivităţile au fost mai ample decât în alţi ani, centrul oraşului fiind împodobit cu steaguri şi ghirlande tricolore, iar clădirile cu bannere prin care sunt omagiaţi oamenii care au contribuit decisiv la Marea Unire (între care Aurel Lazăr, Vasile Goldiş, mareşalul Constantin Prezan, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu).

De asemenea, pe Palatul Vulturul Negru au fost desfăşurate bannere cu Regele Ferdinand I, "întregitorul de ţară", şi Regina Maria, iar pe clădirea Primăriei sunt amintiţi doi primari de seamă ai Oradiei, Aurel Lazăr şi Rimler Károly.

Primăria a investit şi în mici cadouri pentru orădenii participanţi. La intrările în Piaţa Unirii s-au împărţit vineri după amiaza pachete cu câte un calendar istoric, care aminteşte de toate personajele expuse şi în Piaţa Unirii, un tricolor de mână şi unul care poate fi montat pe maşină.

N-a fost singura surpriză a zilei. După o paradă militară amplă - cu militari profesionişti din Oradea şi Zalău, poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti locali, precum şi maşinile lor de intervenţie - pe cerul Oradiei, undeva deasupra Palatului Vulturul Negru, au fost lansate focuri de artificii de zi, în culorile naţionale, roşu, galben şi albastru. E drept, unele dintre artificii au fost mai degrabă roz decât roşii.

Este pentru prima oară când municipalitatea organizează şi un foc de artificii de zi care să însoţească festivităţile dedicate Zilei Oradiei.

Spre seară, după ora 17, pe o scenă instalată în mijlocul Pieţei Unirii, s-a desfăşurat un concert folcloric cu Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ionuţ Fulea.

Citeşte şi: La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)


Cum vi s-au părut festivităţile organizate anul acesta de Ziua Oradiei?

Ar fi trebuit să fie sărbătoarea orădenilor, nu a preoţilor. Nu am înţeles de ce preoţii şi pastorii nu au putut fi prezenţi ca simpli cetăţeni, ci au stat în faţă.
Teofil

A fost o sărbătoare frumoasă. M-a făcut să mă simt şi mai mândru că sunt orădean, că m-am născut şi că locuiesc în acest oraş.
Marius Mihai

Felicitări Primăriei! A împânzit oraşul cu tricolorul şi ne-a făcut o bucurie. Se vede de departe că Oradea are un primar de nota zece.
Marieta Ticusan

A fost frumos, s-a văzut că este o sărbătoare. Mi-a plăcut mult cum a arătat oraşul, ne-am amintit de orădenii care au scris istoria oraşului nostru.
Mariana

Nu mi-au plăcut acele perdele tricolore, mi s-au părut că sunt kitchoase. În schimb, am apreciat bannerele cu personalităţi amplasate în tot centrul.
Ionuţ

Parada militară a fost una de excepţie şi mi-au plăcut calendarele care au fost împărţite orădenilor. Păcat că a ţinut doar o zi.
Corina Ardeleanu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte frumos
Felicitari in egala masura atat organizatorilor cat si participantilor!
Postat 13 Octombrie 2018, 16:28 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON