URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
29 Iulie 2017, 13:01

Ziua Imnului Naţional, sărbătorită şi la Oradea. Între oficialităţile prezente, ministrul Florian Bodog (FOTO/VIDEO)

Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită, sâmbătă, şi la Oradea, pe platoul din faţa Primăriei, în prezenţa mai multor oficialităţi. Printre invitaţii prefectului Ioan Mihaiu, care a vorbit despre istoricul şi importanţa imnului "Deşteaptă-te, române!", s-a numărat şi orădeanul Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Ceremonialul a început cu întâmpinarea oficialităţilor, urmată de prezentarea onorului de către Garda de Onoare şi salutul drapelului de luptă. După o rugăciune pentru poporul român, au urmat alocuţiuni rostite de prefectul Ioan Mihaiu şi conf. univ. dr. Alina Stoica de la Facultatea de Istorie.

"Istoria consemnează că exact acum 169 de ani, în 29 iulie 1848, în tumultul evenimentelor Revoluţionare, un grup de români au cântat pentru prima dată un cântec ale cărui versuri fuseseră scrise de poetul şi revoluţionarul Andrei Mureşanu. Cântecul acesta, devenit imnul revoluţionarilor de la 1848, a dăinuit de-a lungul secolelor, având în cuvintele lui, dar şi în linia melodică, o extraordinară putere de a mobiliza oamenii la luptă", a spus prefectul Ioan Mihaiu.

Acesta a subliniat şi mesajul puternic de patriotism şi libertate pe care-l transmite "Deşteaptă-te, române!", adăugând că imnul a fost cântat de masele de români în timpul multor conflicte social-politice şi militare, ca Războiul de independenţă şi cele două Războaie Mondiale.

"Cântecul a dăinuit şi sub umbra comunismului în sufletele şi minţile românilor, care l-au cântat ca unul, cuvintele lui înălţându-se pe străzi, risipind frica de moarte şi unind poporul întreg în idealurile de libertate ale Revoluţiei din 1989", a spus Mihaiu.

Imnul a fost apoi interpretat de cântăreţul Alexandru Mihai Carţiş, alături de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu".

La manifestări - pe lângă prefectul Ioan Mihaiu şi ministrul Florian Bodog - au asistat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Traian Bodea, lipsind, în schimb, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, şi vicepreşedintele Ioan Mang. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
intrebare
Si nu s-a pus Drapelul in bernă că venit Bodog?
Postat 29 Iulie 2017, 17:06 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON