URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2021, 15:18

Ziua Drapelului în Oradea: Participanți puțini la festivitățile din Piața Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicieni, cadre militare şi câţiva orădeni aflaţi la umbra Bisericii Sfântului Ladislau au sărbătorit, sâmbătă, Ziua Drapelului Naţional în Piaţa Unirii.

Manifestarea organizată de instituţia Prefectului judeţului Bihor a început la ora 11 la Biserica cu Lună, unde drapelul a fost sfinţit, după care dus apoi în Piaţa Unirii, pe platoul din faţa Primăriei, de către militari, subprefectul Daniel Palaghianu, comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent – colonel Vasile Simion, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii Florica Cherecheş, dar şi de reprezentanţi ai structurilor locale ale Ministerului de Interne.

Drapelul a fost aşteptat de garda de onoare, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi de primarul Florin Birta. A lipsit însă episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, care de obicei participa la aceste festivităţi.

Spre deosebire de anii precedenţi, când la manifestare era invitat şi un istoric care să vorbească despre semnificaţia zilei de sărbătoare, de data aceasta singurul care a luat cuvântul a fost subprefectul.

"Sub tricolor s-au realizat evenimente esenţiale din istoria noastră. Pe câmpurile de luptă, la olimpiade, la concursuri, la întâlniri diplomatice, sau în alte situaţii oficiale, întotdeauna ne-am identificat şi am fost identificaţi ca români prin arborarea sau afişarea drapelului naţional, iar fiecare reprezentant al ţării trebuie să se simtă mândru când se alfă sub faldurile sale", a spus Palaghianu.

După discurs, tricolorul a fost dus în partea dreaptă a intrării în Primărie, şi nu în stânga, aşa cum era în anii precedenţi, mutarea catargelor fiind făcută, cel mai probabil, ca urmare a lucrărilor de reabilitare a imobilului.

Înaintea arborării drapelului oficialităţile au fost chemate să sărute drapelul, dar unii dintre ei au preferat doar să facă o plecăciune. 

Drapelul naţional a fost urcat apoi pe catarg în timp ce fanfara a intonat imnul de stat al României.

Tricolorul este unul dintre cele patru simboluri oficiale ale României, este elementul de identificare a României şi a românilor în lume, fiind arborat atunci când ţara este reprezentată la evenimente internaţionale. 

"Cromatica sa este adânc înrădăcinată în arta popular românească, albastrul reprezentând libertatea, galben belşugul iar roşul sacrificiul înaintaşilor noştri. Tricolorul transmite o încărcătură emoţională aparte, este un liant al identităţii noastre fiind  încărcat de semnificaţie şi simbolism. Acesta trebuie să fie respectat de toţii cetăţenii României", au transmis reprezentanţii Prefecturii. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON