URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2018, 18:40

Ziua dedicată pompierilor, sărbătorită cu ”porțile deschise”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni își vor sărbători ziua de ”naștere”, săptămâna următoare, joi, deschizându-şi porţile.

„În data de 13 septembrie a.c., cu ocazia “Zilei Pompierilor din România”, pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” au pregătit pentru bihoreni o serie de acțiuni ce se vor desfășura în cadrul „Zilei Porţilor deschise”, activitate ce va fi organizată la sediul inspectoratului, situat pe strada Avram Iancu, numărul 9 și la sediile tuturor subunităților din județ”, a anunțat ISU printr-un comunicat.

Vizitatorii vor fi aşteptaţi de pompieri cu tehnici de intervenţie, vor putea vedea echipamentele şi accesoriile din dotare şi vor putea fi martori la exerciţii de descarcerare a persoanelor dintr-un autoturism avariat, respectiv la acordarea primului ajutor.

Tot cu acest prilej, pompierii îşi vor scoate autospecialele de intervenţie la înaintare, pentru a defila prin oraş.

Ziua pompierilor este sărbătorită an de an pe 13 septembrie pentru a marca evenimentele petrecute în această zi în anul 1848, pe Dealul Spirii, când armata otomană a venit să înfrângă revoluţionarii români. Cei 166 de pompieri aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu au luptat atunci împotriva celor aproape 6.000 de soldaţi otomani. „Această zi de sacrificiu şi de glorie a rămas întipărită în istoria neamului şi în sufletele pompierilor militari, data de 13 septembrie fiind aleasă drept zi aniversară pentru curajul si devotamentul luptătorilor cu focul”, arată comunicatul ISU.

De atunci, operațiunile executate de pompieri au devenit mult mai complexe. Pompierii nu sunt doar cei care sting incendiile, ci şi cei care desfăşoară operaţiuni de salvare a persoanelor de la înălţime, intervenţii pentru descarcerea victimelor accidentelor rutiere, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată sau de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice, precum şi alte misiuni de gestionare a situaţiilor care periclitează siguranţa oamenilor.

Mădălina Sim
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON