URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2015, 11:55

Ziua Crişanei: La aniversarea a 65 de ani de activitate, Ansamblul Crişana găzduieşte o ediţie specială a Tezaur Folcloric

Ziua Crişanei: La aniversarea a 65 de ani de activitate, Ansamblul Crişana găzduieşte o ediţie specială a Tezaur Folcloric JOC ŞI VOIE BUNĂ. Ansamblul Crişana a promovat muzica şi dansurile populare din Bihor nu doar în ţară, ci şi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. În 2010, a dat în China un recital în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de la Shanghai (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folclorul este, categoric, în topul preferinţelor orădenilor. Asta şi datorită Ansamblului Artistic Profesionist Crişana care, de mai bine de jumătate de secol, promovează tradiţiile populare.

La aniversarea a 65 de ani de când şi-a început activitatea Orchestra Crişana, membrii Ansamblului au pregătit un spectacol-maraton pe scena Teatrului Regina Maria, cu invitaţi precum Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Florica Zaha, rezultatul urmând să fie difuzat ulterior de Televiziunea Română în cadrul emisiunii Tezaur Folcloric.

Orchestră cu istorie

Cu o bogată zestre folclorică, Bihorul a avut dintotdeauna muzicanţi de seamă, urmaşi ai bătrânilor rapsozi şi continuatori ai obiceiurilor săteşti. În 1950, Filarmonica de Stat din Oradea primea sub tutelă o orchestră populară care îşi începuse activitatea, potrivit arhivelor vremii, cu doi ani înainte, când funcţiona pe lângă Uniunea Sindicatului Artiştilor. Orchestra susţinea spectacole în judeţ, în fabrici şi uzine, având rol de "culturalizare a maselor".

De-a lungul timpului, orchestra, care a primit numele Crişana, a fost condusă de mai mulţi dirijori - Vladimir Volosin, Geza Gomboş, George Mitin Varieşescu, Alexandru Viman, Gheorghe Rada, Sorin Miescu, Aurel Moţ şi, în prezent, Adrian Miescu - şi a avut mereu instrumentişti şi solişti de seamă, precum Gheorghe Rada, Florica Duma, Maria Haiduc, Elvira Lerinţiu, Cornel Acea, Gheorghe Mezei, Gheorghe Soponar, Elisabeta Pavel şi Alexandru Hanga.

Din 1998, orchestra s-a transformat în Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, prin adăugarea unei trupe de dansatori, iar din 2011 funcţionează în cadrul Teatrului Regina Maria, colaborând inclusiv la spectacole de teatru.

Bihoreni în lume

Talentul şi priceperea ansamblului condus din 2004 de Leontin Ciucur au putut fi remarcate nu doar la numeroase spectacole locale şi naţionale, ci şi în emisiunile Tezaur Folcloric ale regretatei Marioara Murărescu, ba chiar şi în străinătate, unde artiştii bihoreni au fost invitaţi la numeroase festivaluri organizate în Grecia, Ungaria, Serbia, Ucraina, Tunisia, Austria, Turcia, Italia, Germania, Cehia, Muntenegru, Egipt, China şi Coreea de Sud. Aici, membrii ansamblului au reprezentat România, alături de alţi artişti români, la Expoziţia Internaţională Yeosu 2012, în cadrul căreia au fost prezente 104 ţări din lume, evenimentul având în total 8 milioane de vizitatori.

La aniversarea a 65 de ani de la înfiinţarea oficială, Ansamblul Crişana îşi va sărbători existenţa, cum altfel decât prin joc, cântec şi veselie. Pe 2 aprilie, de la ora 18, Sala Mare a Teatrului Regina Maria va găzdui un concert Extraordinar Tezaur Folcloric dedicat artiştilor orădeni şi invitaţilor lor. "În ultimii ani evenimentul (emisiunea Tezaur Folcloric la Oradea - n.r.) a fost organizat de Şcoala de Arte Francisc Hubic. Am considerat că este normal să-l organizăm, avem un ansamblul profesionist, o sală adecvată şi, ca atare, ne-am depus şi noi candidatura la TVR anul acesta şi ne-a fost acceptată", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu.

Pleiadă de invitaţi

Dat fiind caracterul aniversar al spectacolului, pe scenă vor urca artişti consacraţi ai muzicii populare din Bihor şi nu numai, acompaniaţi de Orchestra Crişana. Aşadar, publicul se va întâlni cu Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, Petrică Mâţu Stoian, Cristian Pomohaci, Mariana Deac, Liliana Laichici, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Elvira Lerinţiu, Domniţa Săbăduş Pop, Maria Sidea şi Maria Haiduc.

Ansamblul Crişana va fi sărbătorit şi de Florica Zaha, Radu Potoran, Ionel Ban, Simona Costin, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, George Finiş, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Ştefan Deaconiţa şi Constantin Bahrin. Invitaţiei trimise de organizatori au mai răspuns Olguţa Berbec, Roberta Crintea, Alexandru Brădăţean, Panfil Roată, Florentina şi Petre Giurgi, Ana Maria Gal, Nicoleta Rab, Florina Puşcău, Violeta Gherman, Dana Ionela Jurjuţ, Vlăduţa Lupău, Codruţa Rodean şi Andreea Haisan.

Concertul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor, Teatrul Regina Maria şi, evident, Ansamblul Crişana, în parteneriat cu TVR, care îl va difuza în patru ediţii ale emisiunii Tezaur Folcloric, astfel că spectatorii se pot aştepta la un maraton de recitaluri, care vor dura circa 5 ore.

Biletele pentru concertul aniversar costă între 15 şi 30 lei, în funcţie de locul în sală, urmând să fie puse în vânzare săptămâna aceasta la casieria Teatrului şi online, pe biletmaster.ro. Iar cum în Oradea concertele folclorice sunt extrem de populare, doritorii ar trebui să se grăbească de pe acum... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON